Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ostaš

19. 09. 2017 | Česká republika

Tuto stolovou horu tyčící se do výše 700 m nad mořem naleznete asi 4 km vzdušnou čarou od Adršpašsko-Teplických skal a rozhodně byste ji neměli bez povšimnutí minout.

Kdysi Ostaš využívali lidé z okolí jako úkryt během válek a nájezdů, nyní slouží pro rodinné výlety, turisty, milovníky přírodních krás i horolezce (pro ně je zde údajně k dispozici asi 500 horolezeckých tras nejrůznější obtížnosti). Každý si zde najde to svoje. Trasy jsou vhodné již pro děti od tří let, s kočárkem však nepočítejte, s tím byste užší úseky neprojeli. Raději tedy zvolte dětská nosítka na záda. Vstupné zde není žádné, celá oblast je volně přístupná.


Nejpoutavější jsou Horní a Dolní labyrint:


Horní labyrint

V roce 1956 zde byla vyhlášena státní rezervace Ostaš, nyní již přírodní rezervace. Jeho okruh je dlouhý asi 3 kilometry. Nejpoutavější skalní útvary, které byste rozhodně neměli minout a které jsou většinou označeny tabulkami jsou Zrádce, Čertovo auto, Mohyla smrti a Žába. Naleznete jich zde ale mnohem více. Foťáky si nachystejte na Frýdlantskou skálu - nejvyšší vyhlídku Horního labyrintu s úžasným výhledem směrem k Adršpachu.


OstašDolní labyrint

Někde jej najdete pod názvem Kočičí skály, zřejmě podle jeho nejvýznamnější části Kočičího hradu. Tato část je od roku 1956 vyhlášena za přírodní památku. Další zajímavostí je Slůj českých bratří, 30 metrů dlouhou puklinu ve skále, kde se měly údajně konat tajné bohoslužby.


Pověst útvaru Zrádce

V Polici nad Metují lidé uznávali husitskou církev a to velmi popichovalo broumovského opata, který se je marně snažil přivést k víře katolické. Když to stále nešlo po dobrém, došla mu trpělivost a na zdejší obyvatele poštval katolické slezské vojsko, které mělo zjednat nápravu silou.

V květnu roku 1421 do kraje vtrhlo vojsko, které bezohledně vypálilo obec a pak se vydalo za obyvateli do skal. Lidé se totiž o nájezdu zavčas dověděli a ve skalách se schovali. Marně je vojáci hledali, neznali spletité skály a jejich úkryty.

Vojákům do rukou však padl mlynář Holinka. Muž kalného charakteru, lakomý starý mrzout. Pod nátlakem a příslibem odměny vyzradil Slezanům úkryt obyvatel a ti tak padli ve svých úkrytech vojákům do rukou. Lidé byli nemilosrdně pobiti včetně žen i dětí. Většina jich byla vržena dolů ze skal.

Lakotného mlynáře Holinku přivázali vojáci ke stromu a celou popravu musel sledovat a když konečně krveprolití skončilo, sťali jej. Jeho hlavy se hned zmocnil orel a odnesl ji do skal, kde zkameněla a dodnes zde stojí na výstrahu všem.


Stolová hora = někdy také nazývána tabulová hora, je osamocená skalní vyvýšenina typická kolmými strmými svahy, která ční nad okolní terén.


Texie - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Ostaš:

Ostaš
Ostaš
Ostaš
Ostaš
Ostaš
Ostaš
Ostaš
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
krásný kraj Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkný článek a fotkySmajlík

Na Ostaši jsem byla s našimi a sestrami několikrát, to bylo v době, když jsme ještě nechodila do školy, před více jak padesáti lety
Obrázek uživatelky
profil
zavítali jsme před pár roky
Obrázek uživatelky
profil
Moc zajímavý článek. Hrůzostrašná pověst... Byli jsme v Adršbašských skalách, velice se nám tam líbilo. Ale o Ostaši jsme nevěděli.
Obrázek uživatelky
profil
znám, no, už je to hodně dávno... trávili jsme s dětmi dovolenou v chatové osadě na úpatí Ostaše.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka