Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ostrožská Nová Ves

22. 12. 2014 | Česká republika

Ostrožská Nová Ves

Dnes bych Vás, milé čtenářky, chtěla pozvat do své rodné obce – do Ostrožské Nové Vsi.

Obec leží 8 km jižním směrem od Uherského Hradiště.

Kolem obce vede krásná cyklistická stezka táhnoucí se údolím řeky Moravy z Kroměříže do Břeclavi. Od řeky Moravy je ves oddělena pásem lužního lesa. Z údolí, ve kterém Ostrožská Nová Ves leží, vidíme na západní straně typické panorama chřibských hor, které tvoří Holý kopec,  Buchlov a Barborka. Na východní straně se pak zvedá kopec sv. Antoníček s poutním kostelem a v dálce za ním příhraniční Velká Javořina s vysílačem.

Když se tady na Slovácku řekne Ostrožská Nová Ves, vybaví se lidem minimálně dvě věci: lázně a štěrková jezera. Obrovská jezera vzniklá těžbou štěrkopísku lákají nejen místní, ale i spoustu přespolních návštěvníků k báječnému koupání. Voda v jezerech má kvalitu pitné vody (jedno z jezer jí zásobuje skoro půlku okresu) a jezera jsou i rájem rybářů. Tak zdravé a chutné ryby jen tak někde jinde nechytíte. Kolem jezer stojí desítky soukromých chat a chatiček. Pro dovolenkáře jsou k dispozici chatky přímo v areálu veřejného koupaliště a letos na jaře bylo otevřeno nové rekreační zařízení s parádními chatkami ve stylu slováckých sklípků a rybářských chat.

Ostrožská Nová VesNedaleko jezer leží novoveské Sirnaté lázně s více než stoletou tradicí. Lázně si během let získaly vynikající pověst - jsou vedeny v rodinném duchu, ovšem s léčbou a službami na nejvyšší úrovni. Proto byly také zařazeny mezi elitu mezi českými lázněmi – patří k tzv. Royal Spa. V Nové Vsi se léčí nemoci pohybového ústrojí a v posledních letech jsou špičkovým zařízením pro léčbu kožních nemocí. Lázně leží v anglickém parku a do vsi vzdálené necelý kilometr se z nich dostanete pohodlně pěšky po cyklostezce nebo autobusem.

V samotné vsi najdeme několik zajímavých staveb: uprostřed obce stojí např. čtverhranná zvonice s vysokým bílým křížem. Dominantou obce je ale pozdně barokní kostel sv. Václava z roku 1770. V sousedství kostela byl rekonstrukcí staršího stavení vybudován Slovácký domek, kde se schází místní občané v různých kroužcích a kde se připravují všechny folklorní akce. Novovešťané pečlivě udržují dávné tradice. Jejich kroje patří k těm nejbohatěji zdobeným, a tedy nejhezčím na Slovácku. Sváteční kroje se oblékají jen ke slavnostním příležitostem – na hody, k svatému přijímání, vzácněji jako svatební oblečení. Kroje se dědí v rodinách z pokolení na pokolení a představují dnes těžko vyčíslitelnou hodnotu. Chcete-li ty nádherné kroje vidět, přijeďte do Nové Vsi na konci září – to se zde slaví pěkně postaru svatováclavské hody „s právem“. Právo znamená, že starosta obce předává svá práva místní chase, aby se ta mohla po tři dny a noci nerušeně bavit. K předávání práva se váží určité „úkony“ a „říkání“, k tomu vyhrává dechovka a mladí i starší tancují a baví se. O hodové neděli je sloužena slavnostní mše a lidé se na ni oblékají do krojů.

Novoveské malérečky jsou zase opravdové umělkyně v malování kraslic. Kraslice z jejich rukou jsou malé umělecké skvosty: kolik linek, vlnovek, kvítečků, lístečků, někdy i postaviček se vejde na tak malý prostor, jakým je vaječná skořápka! A to vše ve čtyřech tradičních barvách – červené, žluté, bílé a černé. Malování jedné kraslice metodou voskové batiky trvá až osm hodin.

Přijedete-li do Nové Vsi na dovolenou,  můžete se občerstvit v několika restauracích nebo v pizzerii, ochutnat místní i zahraniční vína ve známé vinotéce, ubytovat se v hotelu, penzionu nebo kempu, zasportovat si při bowlingu  a nebo si zahrát golf na golfovém hřišti ležícím mezi lázněmi a jezery.

Co kdybyste se vydali na příští dovolenou sem k nám na Moravské Slovácko? Určitě se Vám zde bude líbit.


Nelke56 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Ostrožská Nová Ves:

Ostrožská Nová Ves
Ostrožská Nová Ves
Ostrožská Nová Ves
Ostrožská Nová Ves
Ostrožská Nová Ves
Ostrožská Nová Ves
Ostrožská Nová Ves
Ostrožská Nová Ves
Ostrožská Nová Ves
Ostrožská Nová Ves
Ostrožská Nová Ves
Ostrožská Nová Ves
Ostrožská Nová Ves
Ostrožská Nová Ves
Ostrožská Nová Ves
Ostrožská Nová Ves
Ostrožská Nová Ves
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jedeme do lázní v polovině února,máme to kousek,ale lázně jsou tak chválené,že jsem vůbec nepřemýšlela o nějakých vzdálených,je to pěkný kraj a nejlepší koupání široko daleko,takže všem chytrulkám,které tento kraj neznají,vřele doporučuji
Obrázek uživatelky
profil
Hanajj:
tady je odkaz na internetu - mapy.cz - cyklistická mapa:
tam je vidět fialová linka cyklotrasy z KM do Břeclavi. Snad tam najdeš, co hledáš.

http://www.mapy.cz/cykloturisticka?x=16.9849271&y=48.7223840&z=11&source=muni&id=5681
Obrázek uživatelky
profil
V Ostrožskej Novej Vsi sme sa zastavili cestou z výstavy Floria v Kroměříži.
Dedina sa nám páčila a v miestnej reštaurácii (už si nepamätám ako sa volala) sme sa vo veľmi príjemnom prostredí parádne najedli.
Obrázek uživatelky
profil
krásně jsi popsala svou rodnou vísku. Je vidět, že ji máš ráda. Jestli je celá obec tak krásně upravená jako na vložených fotkách, musí být u vás nádherně. Fascinují mě překrásné kroje. Obdivuji ty, které je udržují. Musí to být mravenčí práce vyžehlit všechny kraječky a volánky. Jste daleko od nás, nevím, zda se k vám někdy podívám.SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle