Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Podzimní výlet k šumavským rašeliništím

29. 10. 2011 | Česká republika
Pokud nechcete zůstat o víkendu zalezlí za pecí a pozorovat barevnou přírodu jen zpoza okna, vydejte se k šumavským rašeliništím. I na podzim má Šumava co nabídnout. Rozlehlá rašeliniště jsou pro tento kraj typická, často jsou označována také jako slatě. Pro jejich vznik jsou na Šumavě ideální podmínky: mírné svahy a mělká údolí, dopomohlo i velmi chladné a vlhké podnebí.  

Rašeliniště zde na Šumavě vznikla na přelomu poslední doby ledové a doby poledové. Pokud je chcete poznat, vydejte se do Svinných Lad. Přímo rašeliništím je věnováno místní infocentrum, které se nachází v těsné blízkosti rašeliniště Chalupská slať u obce Borová Lada. Otevřeno je po celou hlavní sezonu od května do října. Kromě stálé expozice věnované šumavským rašeliništím zde návštěvníci naleznou interaktivní obrazovku s programy o Podzimní výlet k šumavským rašeliništímpřírodě. V případě nepřízně počasí můžete zhlédnout zajímavé audiovizuální pořady.

U střediska byl postaven i zábavní areál pro děti. Do nově zrekonstruovaného informačního střediska zve návštěvníky Jiří Mánek ze Správy NP Šumava: „Celé středisko je bezbariérové, protože se dlouhodobě snažíme zpřístupnit Šumavu i návštěvníkům se sníženou pohyblivostí.“ Stejně tak bezbariérová je i povalková cesta vedoucí od střediska až do Chalupské slati. Zde se nachází největší rašelinné jezero v České republice, které se rozprostírá na téměř jednom hektaru vodní plochy. Dále si můžete rozšířit vědomosti během poznávacího okruhu „Les“. Stezka měří 4 kilometry a klidnou chůzí ji projdete za 2 hodiny. Je označená symbolem datla. Pokud půjdete za tímto symbolem, budete mít šanci poznat les ještě lépe než při běžné vycházce.

Z Borové Lady se můžete vydat pěšky nebo na kole až na Knížecí Pláně. V podzimním období rašeliniště i okolní smíšený les nabývají všech barev malířovy palety. Osadu Knížecí Pláně založil v 18. století kníže Schwarzenberg. Po válce bylo původní obyvatelstvo odsunuto a osada zbořena. Zaniklou ves dnes připomínají ojedinělé zbytky staveb a obnovený historický hřbitov. Umístění zbořeného kostela lze odhadovat podle dřevěného kříže, který byl v těchto místech později vztyčen. To vše pomáhá dotvářet až magickou atmosféru tohoto místa. Pokud vám cestou vytráví, není nic lepšího než zasytit hladový břich sladkými knedlíky plněnými pralinkou, které nabízí zdejší restaurace. Za jasného počasí můžete z místní vyhlídky dohlédnout až na Alpy. Pokud Vám ještě budou stačit síly, můžete pokračovat dál až k pramenům Vltavy.

Výchozí místo: Borová Lada, autobus
Délka: 14 km
Doba chůze: 4,5 hod
Převýšení: 390 m
Náročnost: středně náročná trasa po pohodlných cestách
Možnost občerstvení: Borová Lada, Knížecí Pláně
Pozoruhodnosti: kaple sv. Anny v Borových Ladech, rašeliniště Chalupská slať, přírodní poznávací okruh Les, bývalá osada Knížecí Pláně s pěknou vyhlídkou.


Zdroj: Národní park Šumava

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
že sem nejdou vkládat obrázky.Mám slatě vyfocené všechnySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Na Šumavě jsem jěšte nebyla,snad se tam jednou podívámSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Na Šumavu to máme asi 300 km, ale jezdíme sem každý rok na dovolenou a návštěva Chalupské slatě nesmí nikdy chybět tak, jako návštěva Černého a Čertova jezera. Dalo by se dlouze vyprávět, kolik je tu krásných míst. Musí se to vidět na vlastní oči.
Obrázek uživatelky
profil
navštěvujeme každoročně Smajlík. Škoda, že k článku nejsou připojené i další fotky - pro ty, kdo to tady neznají, by to bylo jistě poutavější než jen "strohá" fakta Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
zase jen můžu číst a doufat,že se na Šumavu někdy podívám...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice