Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pozvání do Chřibské - Lužické hory

4. 11. 2014 | Česká republika
Velice mnoho času trávíme v městě Chřibská, kde máme chalupu. Také rádi poznáváme památky tohoto velmi hezkého města uprostřed Lužických hor. Dominantou Chřibské je kostel Svatého Jiří, který byl z původního později přestavěn na gotický. Další dominantou středu města je Radnice, která byla postavena místo staré radnice.

Občas tam chodíme i na jídlo a je zde i jiné vyžití, například ženy chodí cvičit do velkého sálu, je zde i minibowling, dole v přízemí je také soukromé kadeřnictví, které je zařízeno stylově a manželka sem velmi ráda chodí, neboť paní, která zde češe, je prý velice šikovná. Naproti Radnici je  rodný dům  Tadeáše Haenkeho, kde se narodil tento cestovatel a vědec. V horním patře pak má muzeum. Občas se tam konají přednášky a koncerty, kterých se také zúčastňujeme, jak nám to čas dovolí. Například zde byl koncert  9. srpna, kde se představili Štěpánka Heřmánková - soprán, Jiří Bruckler - baryton, to je solista Národního divadla v Praze, klavírní doprovod pak vedla Lenka Navrátilová.

Lužické horyNa náměstí je pak Městský úřad, který se věnuje lidem a plánuje výstavbu nových investic, v současné době je část Chřibské rozbouraná u hlavní silnice, protože se zde buduje nový vodovodní řád.

Ještě trošku do minulosti, což jsem se dočetl v tamním muzeu je, že  německý název obce Kreibitz je původu slovanského a vznikl ze slova Krzywycza, vyjadřujícího klikatící se potok. Současný název Chřibská vytvořil František Palacký, který vycházel ze staročeského slova chřib (pahorek).

Náměstím protéká Chřibská Kamenice, která kdysi bývala rájem pstruhařů, i já jsem zde kdysi chytával pstruhy, než je místní nitárka zamořila barvami a skoro všechny ryby zde uhynuly. V současné době je již voda čistá, ale je zde zákaz rybolovu, aby se zachovala místní fauna.

Příroda kolem Chřibské je nezapomenutelná a hlavně nás lákají lesy, kam v době, kdy začínají růst houby, rádi chodíme, letos jsme nabírali nejméně 300 hřibů a byla to veliká radost.

Výletů zde můžete podniknout nespočetně, jako je například Pravčická brána, Hřensko,  Doubice, která je známá svými vyřezávanými dřevěnými sochami,  zajímavé jsou také Jetřichovice, hora Jedlová, kde jsou sjezdovky pro zimní vyžití. Kyjovské údolí, kam jsme podnikli túru, ale o tom až příště, kdy Vám popíšu jednotlivě zajímavosti tohoto kraje. Chřibská je krásná i v zimě.

Somnus - čtenář
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Pozvání do Chřibské - Lužické hory:

Pozvání do Chřibské - Lužické hory
Pozvání do Chřibské - Lužické hory
Pozvání do Chřibské - Lužické hory
Pozvání do Chřibské - Lužické hory
Pozvání do Chřibské - Lužické hory
Pozvání do Chřibské - Lužické hory
Pozvání do Chřibské - Lužické hory
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkná pozvánka Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkznám to tamSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Chříbskou jsme projížděli, byli jsme ubytovaní v Č. Kamenici
Obrázek uživatelky
profil
Je tam všude pěkně at to je Chřibská,Kytlice,Mlýny,Česká Kamenice atd. mohu všem jen a jen doporučit-všude okolo nádherné houbaření,stojí to zato...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
který mě přenesl do míst naší letošní dovolené v Mezné v Českosaském Švýcarsku. Chřibskou jsme také projížděli, ale nezastavili. Možná příště!Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles