Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pražská zeleň – Malešický park

12. 01. 2016 | Česká republika

V námětech na výlety za krásami naší vlasti se čas od času vracím do metropole, abych vám představila některá její zelená zákoutí. Jsou to zahrady, vinice, parky a lesoparky, a když se zpětně dívám, jakým místům jsme se věnovali, rozhodně nejsou jednotvárná a každé je něčím unikátní.

Liší se rozlohou, umístěním, skladbou rostlin či různorodostí živočichů, které zde můžete potkat. Najdeme zde různá hřiště, sportoviště, zoo koutky, památné stromy, jinde zase stopy dávných osídlení či zajímavé stavby historické i současné. Těch variant a možností je tolik, že se dá říci jediné - není zeleň jako zeleň.

A přesně to platí i o parku, do kterého vás chci pozvat dnes. Nachází se v pražské čtvrti Malešice (Praha 10) a vznikl v 60.-70. letech minulého století, v souvislosti s výstavbou okolního sídliště. V roce 2013 prošel park rozsáhlou revitalizací a její výsledek určitě potěší návštěvníky všech věkových kategorií, od těch nejmenších až po seniory.

Jsou zde k dispozici zajímavé moderní lanové prolézačky, houpačky i cvičební prvky vhodné i pro handicapované. Nechybí plochy pro volný pohyb psů, dva okruhy pro cyklisty a in-line bruslaře a dostatek laviček.

Pražská zeleňK méně obvyklým herním prvkům patří třeba píšťalová houpačka, kde pohupováním dřevěných trámků dochází ke stlačování vzduchu, který rozeznívá jednotlivé píšťaly nebo kamenná harfa, kterou lze rozezvučet údery rukou či připojenou paličkou.

Můžete si ověřit šíření zvuku na akustickém zrcadle nebo hulákat do potrubního telefonu. Co ale nejen děti osloví nejvíc, jsou vodní atrakce využívající sklonu terénu. Na kaskádách lze pomocí stavidel regulovat průtok a pozorovat, co dokáže síla vodního proudu.

Vodní kolo je jedním z nejstarších známých zařízení, které bylo využíváno ke získávání energie používané v mlýnech na obilí, k pohonu zařízení kovářských dílen, na pilách, k odčerpávání vody z dolů a podobně.

Nautilus - vodní šnek - zase umožňuje přepravu vody směrem vzhůru, stejně jako Archimédův šroub. Tento fyzikální jev popsal řecký matematik, filosof a vynálezce Archimédes 287-212 let před naším letopočtem a jeho princip se využívá dodnes.

A co se stane, když zapumpujete dřevěným madlem? Pár kapek vody přece nikoho nezabije! Je to zábava, relaxace a zároveň fyzika v praxi. A jedna praktická rada na závěr: s návštěvou Malešického parku počkejte na jaro a raději vezměte dětem náhradní oblečení, pokřikování „hlavně se nenamoč“, je za daných okolností opravdu bezpředmětné.


IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Pražská zeleň – Malešický park:

Pražská zeleň – Malešický park
Pražská zeleň – Malešický park
Pražská zeleň – Malešický park
Pražská zeleň – Malešický park
Pražská zeleň – Malešický park
Pražská zeleň – Malešický park
Pražská zeleň – Malešický park
Pražská zeleň – Malešický park
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
paráda Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
díky za článek, je to podobný park pro děti jako je Gutovka ve Strašnicích nebo jsou tam jiné prvky?A pro jak staré děti je nejvhodnější,vyřádí se tam malí i větší?
Obrázek uživatelky
profil
Tento článok prišiel ako na zavolanie.
V apríli sa totiž chystáme s pár známymi na 3 dni do Prahy a už som rozmýšľala, kam by sme sa išli pozrieť.
Tak uvidím, čo na návrh povedia ostatní, možno sa tam mrkneme.
Obrázek uživatelky
profil
Díky za tip na výlet. Do Prahy zajíždím tak třikrát do roka a poslední dobou vyhledávám podobná příjemná místa mimo velkoměstský ruch a hromady turistů.
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé místoSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles