Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Relikviář sv. Maura

7. 01. 2012 | Česká republika
Ráda bych vás pozvala na prohlídku jednoho z nejkrásnějších zámků západních Čech do Bečova nad Teplou. Tento barokní zámek, spolu s gotickým hradem a renesančním palácem, tvoří historické jádro městečka Bečov nad Teplou. Prohlídkové okruhy jsou dva. Oba jsou velice zajímavé, ale já vás dnes seznámím s I. okruhem, kde je umístěn Relikviář sv. Maura.

Relikviář sv. Maura byl vyroben v první čtvrtině 13. století na zakázku benediktýnského kláštera ve Florennes. Tento klášter získal relikvie /ostatky/ sv. Jana Křtitele a později sv. Maura z katedrály v Remeši. Právě pro uložení těchto ostatků byl relikviář zhotoven.

Později do něho byly ještě uloženy ostatky sv.Timoteje a sv. Apolináře. Po Francouzské revoluci byl klášter ve Florennes zrušen a relikviář byl objeven v sakristii blízkého farního kostela mezi starým nábytkem. R.1838 tento relikviář, byť částečně poškozený, koupil tehdejší majitel bečovského panství Alfréd de Beaufort-Spontin. V polovině 19. století ho nechal na své náklady opravit a r. 1889 přemístit na svůj zámek v Bečově nad Teplou.

Jelikož během druhé světové války Beaufortové kolaborovali s nacisty, museli po válce opustit naši republiku. Nikdo nevěděl, jaký osud potkal vzácný relikviář.

V r.1984 přišel na československé zastupitelství ve Vídni americký obchodník Danny Douglas, aby zde začal vyjednávat o odkoupení blíže neurčené historické památky, ukryté na území České republiky a nabídl cenu 500 tisíc dolarů. Prozradil jen, že se nejedná o věc, související s naší historií ani státností a místo se nachází asi 150 km od Norimberku. Předmět prý byl ukryt koncem druhé světové války. Československé úřady začaly uvažovat o jeho prodeji, neboť 500 tisíc dolarů byla v době totality velice lákavá nabídka. Během dlouhých jednání někoho napadlo, zda se nejedná o věc, která pochází z trestné činnosti. Proto byl případ přidělen kriminalistům pod vedením JUDr.Františka Maryšky.

Čas nezadržitelně ubíhal, bylo třeba urychleně jednat. Kriminalisté si vymezili pomocí kružítka území, kde by se ona věc mohla nacházet. V úvahu přicházela města  Plzeň, Klatovy, Cheb, Domažlice, Karlovy Vary a Tachov. Procházeli tedy bývalá panství, kláštery, hledali v archívech, ale výsledek žádný. Mezitím už byla téměř vyhotovena smlouva o prodeji blíže neurčené věci.
Při jednom jednání pan Douglas přiznal, že má na onu věc kupce a prodejní cena bude kolem 4 milionů dolarů. Na otázku, jak je věc veliká, rozpřáhl ruce a řekl, že je dutá.

Blížil se čas podpisu smlouvy a na přání pana Douglase byly jako místo k podpisu určeny Karlovy Vary. Lokalita se zúžila. Kriminalisté pročesávali jednotlivá panství na Karlovarsku, až došli na hrad a zámek Bečov nad Teplou. Kastelánem zde byl v té době pan Karel Macek, který vyprávěl, že jednoho z příbuzných bývalého majitele viděl na zámku asi před dvěma roky. Návštěvu Maxe von Crove potvrdila i  pasová kontrola. Přijel se podívat, zda je ukrytý předmět stále na stejném místě. 4. listopadu 1985 se kriminalisté  rozhodli pro důkladnou prohlídku celého zámeckého areálu a nakonec se na ně usmálo štěstí. V zásypu podlahy hradní kaple Navštívení Panny Marie se jim 5. listopadu 1985  podařilo relikviář  objevit. Byl velice poničený. 40 let ve vlhké zemi vykonalo velkou zkázu.  Po vyzvednutí z úkrytu bylo zjištěno, že se jedná o památku nevyčíslitelné hodnoty, tudíž vývoz nepřipadá v úvahu. Kriminalisté nalezený relikviář převezli do Prahy do sejfu. Zde se úplně rozpadl. Vyjednávání o něm trvalo několik let. Restaurování pak probíhalo 13 let. Byla to velice namáhavá práce, která skončila r. 2002 velikým úspěchem českých restaurátorů.

Něco o relikviáři. Relikviář sv. Maura se řadí do tzv. Domečkových relikviářů. Má obdélníkový půdorys rozměrů 138 x 42 cm a je 64 cm vysoký. Rozpadlé dubové jádro bylo vyměněno za ořechové. Výzdobu tvoří dvanáct reliéfů a čtrnáct sošek z pozlaceného stříbra, četné drahé kameny, polodrahokamy, antické gemy, filigrány a emaily. Relikviář je umístěn ve skleněné bezpečnostní schránce v prostorách bývalé modré jídelny zámku Bečov, nyní trezorové místnosti s řízeným klimatem a nepřekonatelným bezpečnostním zařízením. Tato památka je srovnatelná s našimi korunovačními klenoty. Návštěvu mohu vřele doporučit, ale za shlédnutí stojí i II. prohlídkový okruh.

Bečov nad Teplou leží na silnici I. třídy Plzeň-Karlovy Vary, asi 30 km od K.Varů. Dostanete  se sem autobusem, vlakem i autem. V případě, že Bečov nad Teplou navštívíte, přeji vám příjemné zážitky.

Macizaj - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Relikviář sv. Maura:

Relikviář sv. Maura
Relikviář sv. Maura
Relikviář sv. Maura
Relikviář sv. Maura
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
úplná detektivka Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
O tom relikviáři jsem někde četla, alev Bečově jsem nebyla. Moje škoda.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
všem za komentáře. SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
tak v Bečově jsem byla,ale relikviář jsem neviděla...snad ještě uvidím..SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
rozhodně stojí za vidění Smajlík, taky bych jen doporučila Smajlík. Byli jsme na stejném okruhu a prohlídka relikviáře je opravdu zážitek Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles