Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Romantická zřícenina hradu Gutštejn

21. 06. 2019 | Česká republika
Hrad Gutštejn bývá označován za jednu z nejpůvabnějších zřícenin západních Čech. Přijíždíte-li sem ve směru od Stříbra, resp.od obce Cebiv, už zdáli krátce zahlédnete jeho věž, která připomíná loď plující mezi zelenými vlnami zalesněných kopců. Směrovku mezi pastvinami nemůžete minout.

Další možností je přijít po červené značce údolím potoka Hadovky, tehdy spatříte zříceninu nad sebou, na skalnatém ostrohu. Poutník-romantik vydechne úžasem, ti praktičtější bez nadšení komentují nutnost stoupání do kopce.
My jsme zvolili možnost zaparkovat u dvora Daňkov. Hospodářské objekty původně sloužily pro  zásobování hradu Gutštejna potravinami a když hrad zanikl, nahradil dvůr jeho správní a hospodářskou funkci na panství. Jméno získal po roce 1816, kdy byla v jeho blízkosti založena daňčí obora.

V návaznosti na zřízení daňčí obory byl při dvoře vybudován lovecký zámeček, který sloužil také jako obydlí úředníků. Obora byla zrušena roku 1938. Aktuální stav zámečku by se dal popsat jako neutěšený.

Romantická zřícenina hradu GutštejnPo žluté turistické značce je to k hradu jen pár minut (asi půl kilometru). 
Při pohledu na chátrající zámeček Daňkov a po chvíli na kamenné zdivo hradu Gutštejna, pokládáme si - s trochou nadsázky - otázku, kde je ona hranice, oddělující stesky na zanedbané ruiny a jásot nad romantickým krajinotvorným prvkem?

Gutštejn je ten druhý případ. Stojíme na rozlehlém předhradí, všimneme si zaplaveného sklípku a zbytků hradních příkopů. Jalovec na vrcholku věže je pro siluetu hradu typický a dodává mu punc rozvernosti. Jako když si starý muž při hře na indiány vetne za ucho ptačí pírko.
Hrad vznikl na přelomu 13. a 14. století jako rodové sídlo pánů z Gutštejna. Ti zde sídlili téměř 250 let. Roku 1421 se jej pokusili dobýt husité, ale po několikatýdenním bezúspěšném obléhání odtáhli vyplenit něco dostupnějšího. V 17. století už hrad obydlen nebyl a zpustl.

Procházíme nádvoří, z něhož vyrůstají pokroucené kmeny starých borovic a vztahují své větve ke kamennému ostění, nahlížíme do sklepení. Není divu, že Gutštejn a okolí jsou oblíbeným rájem čundráků a trampů. My se do večera nezdržíme, ale zkusme si to alespoň představit:
Hluboká temná noc, náhle se z rozedraných mraků vynoří měsíc a v jeho bledém svitu vrhají ruiny hradu tajemné stíny. Z kamenného okna vysoké věže vylétne sova. Letí neslyšně, aby nevyplašila svou budoucí kořist. Pro dokreslení atmosféry by sem v téže chvíli mohl z nepříliš vzdáleného Šipína donést vítr hlas zvonu odbíjejícího půlnoc.

V takové chvíli není těžké uvěřit na strašidla. Podle pověsti hrad obývá bílá paní Gutta, za života místo velmi milovala a nedokázala se od něj odloučit ani po smrti. Jedna z verzí další pověsti zmiňuje mnicha, který tu společně s hradním pánem vedl neřestný život (těžko říct co si pod tím představit), až jednou při hádce pán mnicha zabil. Jeho duch tu po nocích bloudí a vysvobození se údajně dočká až od mládence dobrých mravů. Protože tu chudák přízrak marně čeká už dobrých 500 let, vypadá to, že počestných a bezúhonných jinochů je trvalý nedostatek. 
Nejen hrad Okoř má svou trampskou píseň, hrad Gutštejn zmiňuje Honza Vyčítal ve svém textu Zpověď Neklauna.

Romantická kulisa nemohla uniknout ani filmařům, na Gutštejně sídlil král Brambas v pohádce Z pekla štěstí.
Pokud se do těchto krajů někdy zatouláte, hrad Gutštejn určitě nevynechejte.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Romantická zřícenina hradu Gutštejn:

Romantická zřícenina hradu Gutštejn
Romantická zřícenina hradu Gutštejn
Romantická zřícenina hradu Gutštejn
Romantická zřícenina hradu Gutštejn
Romantická zřícenina hradu Gutštejn
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil

Pěkný typ na výletSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles