Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Slánskem křížem krážem

4. 05. 2012 | Česká republika
Město Slaný leží zhruba na polovině cesty mezi Prahou a Louny.

Slánsko je oblast převážně zemědělská, nenajdeme zde hluboké lesy ani výrazná pohoří. Severovýchodním směrem je na dohled Říp, obzor lemují vrcholky Českého středohoří. V opačném směru leží Kladensko, poznamenané těžbou uhlí a hutním průmyslem. I zde ale nalezneme zajímavá místa vhodná k výletu.

Nejprve zamíříme do Panenského Týnce, označovaného za nejpozoruhodnější a nejmystičtější místo v Česku. K nebi se zde tyčí žebroví nedostavěného gotického chrámu a mnozí lidé věří, že zdejší pozitivní energie dokáže léčit. Chrám údajně založil slavný bojovník z dob Jana Lucemburského - Plichta ze Žirotína (tehdy opravdu Žirotína - jde o původní název nedaleké obce, dnes Žerotín). Plichta padl v bitvě u Mühldorfu roku 1322 a chrám nedostavěl. Duše rytíře prý odrazuje každého, kdy by zde chtěl Slánskem křížem krážemvybudovat jakoukoli stavbu, a tak chrám zůstává rozestavěný dodnes. Ať už je váš vztah k duchovnu a tajemnu jakýkoli, určitě se vám v této upravené obci bude líbit.

Další záhadné místo nás čeká jen o pár kilometrů dál. Za obcí Klobuky stojí v poli zhruba 3,5 metru vysoký rezavě hnědý menhir, nazývaný Kamenný pastýř (též Kamenný muž, Zkamenělec či Zkamenělý slouha). Jeho hmotnost je asi 5 tun. Jak to v podobných případech bývá, je opředen řadou pověstí. Nejznámější je ta, že každý rok postoupí o špendlíkovou hlavičku směrem ke klobuckému kostelu sv. Vavřince a až k němu dojde, bude konec světa.

Opustíme svět záhad a zamíříme do nedaleké malé zemědělské obce Třebíz. Protáhlou obdélníkovou náves s rybníčkem obklopují zděné domky stejně, jako tomu bývalo před 200 lety. Jako první nás svým barokním štítem a klenutou bránou upoutá Cífkův statek a vedle stojící statek Šubrtův. V další usedlosti se pod nápisem Obchod ve zboží smíšeném skrývá interiér vesnického krámku, v němž se prodávalo vše potřebné, co venkovské hospodářství neposkytovalo. Při procházce kolem návsi míjíme chudší obydlí pro výměnkáře, ševcovnu a rodný domek Václava Beneše Třebízského, dnes památník, věnovaný životu a dílu spisovatele. Uprostřed návsi stojí jednoduchá barokní stavba kostelíka sv. Martina, všimneme si i dřevěné zvoničky a barokní kapličky se zdrojem vody.

Slánskem křížem krážemInteriéry některých budov národopisného muzea ve Třebízi lze navštívit od května do října. V srpnu zde bývá pořádán tradiční Staročeský jarmark. Na východní straně návsi se nachází Prima ovocná palírna. Můžete zde ochutnat (i zakoupit) staročeské likéry jako je kmínka, ořechovka, likéry z višní, švestek, medu a mandlí, z lípy či mandarinek. Nebo pravé ovocné destiláty: slivovici, hruškovici, višňovici, meruňkovici, ale i takové speciality jako je kdoulovice, ananasovice, šípkovice nebo pivní pálenka.

Poslední zastávkou našeho putování bude královské město Slaný.

Dominantou města je Slánská hora s krátkou naučnou stezkou a výhledem. Stezka začíná za paneláky na jižním úpatí hory a vede nás smíšeným lesem na vrchol ke třem křížům. Je odtud výhled do lomu, kterým byla odstraněna více jak polovina kopce. Tabule NS nás informují o zajímavé květeně a zvířeně, další vyhlídka nabízí pohled na historické jádro města. Po celou dobu chůze po naučné stezce si prohlížíme čedičové sloupy, které se zde vytvořily při tuhnutí horniny. Nejkrásnější jsou v západním svahu, kterým sestupujeme zpět do města, abychom se zblízka podívali na některé z budov, které jsme spatřili z vyhlídky na Slánské hoře.

Na prostorném náměstí zaujme budova Vlastivědného muzea (bývalá kolej piaristů), renesančně upravená městská radnice a pískovcová kašna ozdobená lvími hlavami. Z bývalého opevnění se dochovala Velvarská brána, z církevních památek si všimneme kostela sv. Gotharda, kostela Nejsvětější trojice a severně od centra kláštera Nejsvětější Trojice řádu Bosých karmelitánů. Mně se nejvíce líbila židovská synagoga ve Fričově ulici. Jednak proto, že je krásně opravená, a také proto, jak se zde snoubí dávná historie se současnou rukou zákona - nad vchodem je deska s "Desaterem přikázání" a v budově dnes sídlí obvodní oddělení policie.

Naší pozornosti jistě neunikne Modletický dům, nejlépe dochovaná renesanční stavba ve městě, s arkýřem na nároží a barokní kamennou sochou sv. Jana Nepomuckého se dvěma anděly nad vstupním portálem. V pivovaru Antoš zde obnovují tradici vaření kvalitního slánského piva; konzervativní návštěvník nejspíše upřednostní tradiční světlý Antošův ležák, nižší hořkost mají piva polotmavá. Zajímavé je i pivo s názvem Tlustý netopýr či Černé Poupě, kterým výrobce vzdává hold nejznámějšímu českému sládkovi a průkopníku odborného pivovarnictví Františku Ondřeji Poupěmu. Návštěva zdejší restaurace může být vhodnou tečkou za hezkým výletem.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Slánskem křížem krážem:

Slánskem křížem krážem
Slánskem křížem krážem
Slánskem křížem krážem
Slánskem křížem krážem
Slánskem křížem krážem
Slánskem křížem krážem
Slánskem křížem krážem
Slánskem křížem krážem
Slánskem křížem krážem
Slánskem křížem krážem
Slánskem křížem krážem
Slánskem křížem krážem
Slánskem křížem krážem
Slánskem křížem krážem
Slánskem křížem krážem
Slánskem křížem krážem
Slánskem křížem krážem
Slánskem křížem krážem
Slánskem křížem krážem
Slánskem křížem krážem
Slánskem křížem krážem
Slánskem křížem krážem
Slánskem křížem krážem
Slánskem křížem krážem
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
sme raz dávno prespali, keď sme boli na exkurziách počas štúdia na strednej škole, ale, bohužiaľ, prišli sme tam neskoro večer a odišli sme skoro ráno, takže som nemala možnosť vidieť ani mesto ani jeho krásne okolie.
Škoda, podľa fotiek je tam nádherne.
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkI když Slaný znám,tak zajímavé okolí mi nějak uniklo. Pěkné jako vždy IKE!!
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek i fotkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
tak tento kout neznám.Smajlík.díky..máš opět hezký tip na výletek...SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles