Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Šumava Churáňov – Za nádhernými vyhlídkami

19. 06. 2012 | Česká republika
Šumava Churáňov patří k nejoblíbenějším výletním místům naší rodiny. Do Churáňova jsem poprvé zavítala jako dítko školou povinné. Než jsem dokončila školní docházku, ještě dvakrát jsem se tam s rodiči vrátila na prázdniny. Po několikaleté pauze sem už dávno jezdíme i s našimi dětmi. A musím přiznat, že moc rádi.

Zadov - Churáňov a okolí patří k našim nejoblíbenějším místům na Šumavě. Tohle známé rekreační středisko je vyhledávané především v zimě - ve sjezdařském areálu najdete čtyři vleky a dvě lanovky a nahoře u Churáňovského vrchu si na závodních běžeckých tratích přijdou na své běžkaři. Ne nadarmo si zdejší místo vybrala Kateřina Neumannová pro svůj sportovní život v době vrcholové kariéry a později si právě zde nechala přestavět chalupu na penzion s výhledem do jejího oblíbeného kraje. Churáňov totiž leží v místě, kde se překrásné šumavské pláně lámou do podhůří a vyhlídky odtud jsou opravdu kouzelné.

Šumava Churáňov – Za nádhernými vyhlídkamiNa horských loukách porostlých jalovcem jsou roztroušené malebné chaloupky, v lesích kromě slatin v létě narazíte na nepřeberné množství borůvek i hub. Možná i proto je tenhle kout země vyhledávaný turisty opravdu po celý rok. Turistických tras je tu na výběr velké množství. Atraktivní je například 6,5 km dlouhý vycházkový okruh s deseti zastaveními, který vás od hotelu Churáňov povede přes Pláně ke Klostermannovým skalám, odkud se otevírá krásný výhled do kraje, a přes louky a lesy zpět k hotelu. I my sem pravidelně jezdíme projít si svou oblíbenou trasu. Jestli chcete, pojďte se mnou, povedu vás…

Auto necháváme na parkovišti u běžeckého areálu a vyrážíme po svých. Modrá značka nás vede zpočátku úzkou asfaltkou mezi starými churáňovskými chalupami a penzionky. Procházíme kousek pod meteorologickou stanicí (není problém odbočit a dojít přímo k ní) a brzy míjíme nejstarší penzion na Churáňově s příznačným názvem U Churáňů. Pokračujeme mezi loukami dál a po pár desítkách metrech vcházíme do lesa na lesní cestu. Ta nás zavede přes rozcestí Pod Churáňovským vrchem nenáročnou vycházkou až na Zlatou studnu, která se nachází ve výšce 1100 m n. m. Tady kdysi bývala malá sklářská vesnička; činnost sklárny byla ukončena v roce 1880, ale na cestách můžeme stále najít různobarevné skleněné střípky… Dnes je okolí Zlaté Studny klidovým územím Zhůřských a Horskokvildských slatí, zařazených do I. zóny Národního parku Šumava. Krásné a turisty vyhledávané místo uprostřed slatinných lesů je křižovatkou turistických cest (odtud můžete vyrazit třeba na Zhůří na hraniční hřeben za krásnými výhledy nebo lesnatým údolím říčky Losenice na Popelnou). My máme v tuto chvíli v nohách 3,5 km a pokračujeme dále po modré značce na Horskou Kvildu.

Jsou to další 4 km po pohodlné cestě, opět převážně lesem. Na Horské Kvildě – v půlce naší cesty - neodoláme a usedáme k občerstvení v místním bufetu. Pojíme, popijeme, pokocháme  se krásou okolní přírody i místních chalup a pomalu vyrážíme stejnou cestou zpátky. Na rozcestí Pod Churáňovským vrchem můžeme trasu obměnit a dále nepokračovat po modré, ale zamířit po žluté značce na rozcestí V Polci a k autu u běžeckého areálu se vrátit z druhé strany přes hotel Olympia. Cesta vede přes přírodní památku Malý Polec, což je vrchovištní rašeliniště - proto nedoporučuji tuto trasu vybírat po dešti. I tak budete muset přes rašeliniště pečlivě volit kroky, protože cesta je opravdu podmáčená.

Kousek pod hotelem Olympia se nám naposledy otevírá nádherný pohled do kraje a za chvíli nás asfaltová silnička dovede k parkovišti. Ve zdejším bufetu si dáváme poslední malé občerstvení. Naše dnešní putování končí - tak snad zase brzy na shledanou!


uznevim – čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Šumava Churáňov – Za nádhernými vyhlídkami:

Šumava Churáňov – Za nádhernými vyhlídkami
Šumava Churáňov – Za nádhernými vyhlídkami
Šumava Churáňov – Za nádhernými vyhlídkami
Šumava Churáňov – Za nádhernými vyhlídkami
Šumava Churáňov – Za nádhernými vyhlídkami
Šumava Churáňov – Za nádhernými vyhlídkami
Šumava Churáňov – Za nádhernými vyhlídkami
Šumava Churáňov – Za nádhernými vyhlídkami
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Churáňov také ještě máme v plánu v poznávání Šumavy.Snad se nám to ještě povede.
Obrázek uživatelky
profil
Ja som bola na Šumave len raz aj to už bolo veľmi dávno (v roku 1983). Rada by som sa tam ešte niekedy pozrela.
Obrázek uživatelky
profil
krásný výletek po Šumavě...hned bych se tam rozjela.Šumavu neznám...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezké Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles