Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Terezín - špička pevnostního stavitelství

27. 09. 2016 | Česká republika
Terezín vnímáme v první řadě v souvislosti s hrůznými událostmi II. světové války. Ty nemohou a nesmí být zapomenuty, ale tvoří jen zlomek historie tohoto zvláštního místa. Zkusme tentokrát vynechat hřbitovy, muzeum ghetta, věznici s popravištěm i pietní místo u Ohře (a věřte, že oné hluboce zakořeněné tísně se stejně jen tak nezbavíte) a soustřeďme se na Terezín jako unikátní památku pevnostního stavitelství.

Když Josef II. z vrcholků Českého středohoří obhlížel krajinu, nenašel z vojenského hlediska vhodnějšího místa k vybudování pevnosti než při soutoku Labe a Ohře. Zakládání staveb v lužním lese má svá specifika, a tak i zde, podobně jako třeba v případě kláštera v Plasích, byly do bažin zaráženy dubové piloty.

Byly přesídleny dvě vesnice a v délce 4 km přesunut tok řeky Ohře. Na stavbě se podílely tisíce dělníků a byly spotřebovány miliony cihel. I další údaje o délkách chodeb a množství vojáků, které dokázala pevnost pojmout - a živit (!) - jsou fascinující. Co ale, především ve srovnání s mnohými dnešními stavebními počiny, překvapí nejvíc, je rychlost stavebních prací. Nemaje současných technických vymožeností, dokázaly ruce našich předků vybudovat tento rozsáhlý propracovaný komplex během deseti let. A očividně kvalitně, neboť přestál válečné události, hospodaření lidově demokratické armády i povodně.

TerezínJenže město, to nejsou jen stavby, ale i lidé. A postaveno bylo prvoplánově pro soužití armády s obyvatelstvem. Když po této, přes dvě stě let trvající symbióze, armáda odešla, zásadním způsobem se změnila struktura obyvatel i pracovní příležitosti. Mladí lidé odcházejí za prací jinam, pro opuštěné vojenské budovy se jen těžko hledá využití; jde o památkovou rezervaci, tzn. nelze nic bourat ani zásadněji přestavovat. Další ránu zasadily povodně.
Pokud pamatujete stav areálu ještě před nemnoha lety, popřípadě lze na internetu dohledat starší fotografie, napadne vás jediné: město duchů.

Snad se ale začalo blýskat na lepší časy. Současné město sice přímo nepulzuje životem, stále jsou zde ulice či zákoutí, která bez větších úprav mohou složit jako kulisa k válečným filmům, ale byly odstraněny náletové dřeviny a vyčištěny nánosy a závaly v chodbách a v rámci projektu „Terezín - město změny“ opraveny některé stavby a vybudovány nové expozice. 
A právě do některých z nich dnes zamíříme. 
Přijíždíme ve směru od Litoměřic, a tak brzdíme hned na severním okraji města, kde značka upozorňuje na parkoviště. Značka, rozlehlá asfaltová plocha, fasáda přilehlé budovy i závora s platebním automatem svítí novotou. Nechci být šťoural, ale nelze si nevšimnout, že dopravní značka je chybná a neodpovídá vyhlášce - parkoviště tu sice je, ale placené. A v rámci úprav a oprav, jistě nemalé investice, už nezbylo na tabulku s ceníkem parkovného, a tak je snadno přehlédnutelný opršený papír nalepen izolepou poblíž závory. (Pro vaši informaci se platí 10,- Kč za hodinu).
Nacházíme se u budovy tzv. Retranchementu 5. Jde o součást opevnění, poslední obrannou linii, pokud by se nepříteli podařilo zdolat přilehlý bastion. Bastion je ona pětiúhelníková část opevnění, která vystupuje mimo hradbu; její špička směřuje ven a pátá strana, hrdlo nebo též šíje, směřuje dovnitř pevnosti. A právě tímto hrdlem je retranchement.
Retranchement neměl jen funkci obrannou, sloužil i k ubytování mužstva a bývala tu kovárna, dílny tesařů, truhlářů, kameníků a dalších profesí. V pozdější době si zde Československá lidová armáda vybudovala autopark a opravárenské dílny. 
Dnes v zrekonstruované budově najdeme Muzeum Terezína a infocentrum. Jsme zatím jediní, a toho dne první návštěvníci a slušně se tážeme na možnost prohlídky opevnění. Tento okruh jsem vybrala na internetových stránkách města, neboť se mi v horkém dni zdála návštěva podzemních chodeb vhodná. Pracovník infocentra se tváří, že ho obtěžujeme a nemohu napsat jinak, než že nám „na půl huby“ odpoví, že si opevnění můžeme prohlédnout sami. Vyjasňujeme si, že mám na mysli prohlídku s průvodcem, až se konečně dobudu poněkud chaotického sdělení, že v každou celou hodinu mají vojáci jakousi ukázku, při které se střílí, ale že se asi nestihnou připravit, takže bude lepší, když přijdeme někdy později.
Necháme tedy nerudného muže, aby se dál věnoval obrazovce počítače a vyrážíme do města. Zde se nám dostává vlídného přijetí v jiné expozici, Muzeu Františka Josefa I., kterému se budu více věnovat v samostatném článku, a další čas věnujeme procházce po hradbách a po městě.
V pravé poledne se vracíme na Retranchement 5. Po zakoupení vstupenky přecházíme jen pár kroků k přilehlé Litoměřické bráně, kde nás vítá sympatický muž v uniformě, člen Sappeur Corps, jednotky sapérů zdejšího zájmového spolku. (Sapéři odstraňovali překážky a zátarasy, kopali zákopy, stavěli mosty a podkopávali nepřátelská opevnění, dnes bychom řekli ženisté.) 
Litoměřická brána bývala masivní, kamenná, zasazená do cihlové hradby a opatřená padacím mostem. Musela však ustoupit nákladní dopravě a do dnešní doby se dochovala pouze strážnice. V ní nyní sídlí terezínští sapéři a pěkně naživo nám představují, jak to zde koncem 18. století vypadalo. Můžeme si prohlédnout i osahat výzbroj a výstroj, navštívit ložnici mužstva, byt velitele stráže i původní latrínu. Ta iluze je dokonalá: v kamnech praská, vojáci stylově, tj. dřevěnou lžící, dojídají oběd a markytánka zašívá uniformu. A k tomu fundovaný výklad o historii Terezína, o sapérech  i o nelehkém úkolu fanoušků vojenské historie, kteří si zvolí typ jednotky, které u nás zatím žádný jiný historický klub nevěnoval a musí dohledat co nejvíce informací o vzniku, vybavení a její působnosti.
Pak si nás přebírá kolega a odcházíme mezi valy a do příkopu, z jehož dna je pohled na hradby ještě působivější, zvláště když si uvědomíme genialitu záplavového systému a za svitu svíček procházíme podzemními chodbami napříč opevněním. Čím více navzájem se kryjících obranných prvků vidím, tím více se tlačí na povrch myšlenka: Který šílenec by TOHLE chtěl dobývat!?
No, pár se jich našlo, ale jindy a jinde. Terezín jako takový nikdy dobýván nebyl, přesto svůj účel splnil. Posloužil jako „logistická základna“ císařským vojskům operujícím v severních Čechách i za saskou hranicí.
Pokud by vám prohlídka retranchementu, podzemních chodeb a opevnění nestačila, můžete dále navštívit kasárna v Kavalíru 2 na jižní straně města, kde se nachází mj. vojenský dvorek s bylinkovou zahrádkou a spoustou zvířátek, případně krásně zrestaurovanou jízdárnu. A již zmíněné muzeum Františka Josefa I. v objektu dělostřeleckých kasáren.
Záměr projektu Terezín-město změny je jasný, návštěvník by neměl vnímat Terezín jen jako místo utrpení, ale jako historické, krásné město, které má turistům co nabídnout. 

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Terezín - špička pevnostního stavitelství:

Terezín - špička pevnostního stavitelství
Terezín - špička pevnostního stavitelství
Terezín - špička pevnostního stavitelství
Terezín - špička pevnostního stavitelství
Terezín - špička pevnostního stavitelství
Terezín - špička pevnostního stavitelství
Terezín - špička pevnostního stavitelství
Terezín - špička pevnostního stavitelství
Terezín - špička pevnostního stavitelství
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
kdyby Josef II věděl k čemu tato pevnost jednou bude sloužit...
město pěkné, článek prima Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
...SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
JAKO DÍTĚ JSEM TAM BYLA NĚKOLIKRÁT SE ŠKOLOU, RÁDA JSEM SI ČLÁNEK PŘEČETLA AFOTEČKY PROHLÉDLASmajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkný článekSmajlík a krásné fotky Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles