Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Toulání zapomenutou Šumavou - Nový Svět

5. 07. 2013 | Česká republika
Historie místa, kam vás chci pozvat, se začala psát v době, kdy nejstarší ze zdejších mohutných smrků byly ještě malými semenáčky.
Dřevorubeckou osadu Nový Svět (německy Neugebäu) založili uprostřed šumavských hvozdů v roce 1752 Schwarzenbergové. Dnes jen těžko uvěříte, že ještě po druhé světové válce zde stálo 253 domů, kostel sv. Martina a fara. Šlo o jednu z největších obcí,  pod jejíž správu spadalo 11 osad a celkem zde žilo na 1.600 obyvatel, převážně německé národnosti.

Jak asi tušíte, zásadní zlom nastal poválečným odsunem obyvatel, který odstartoval i chátrání kostela. V roce 1966 začala jednání mezi ONV a památkáři o jeho opravě. Přestože se všechny zainteresované strany shodly, že jde o důležitou památku, kterou je třeba zachránit a našly se i finanční prostředky, celých 10 (!) let se nenašla stavební firma, která by opravu provedla. A kostel za významného přispění vandalů chátral dál.
Mezitím osada Nový Svět přešla pod správu MNV Borová Lada, a když tamější předseda MNV zažádal (přesně 10 let poté, co započaly snahy o opravu kostela) o jeho vyjmutí ze seznamu památek a demoliční výměr, bylo mu vyhověno za pouhých 14 dní. Kostel byl odstřelen, hřbitov srovnán se zemí, osada ztratila svůj poslední "maják".  Vypadalo to, že snahy zplanýrovat a zapomenout, zvítězily.

Šumava Nový SvětAž po listopadu 1989 se začíná na mnohé věci pohlížet jinak, jenže už není co opravovat, kostel nestojí. Alespoň poškozené náhrobní kameny a kříže jsou znovu postaveny, místo pietně upraveno a hřbitov znovu vysvěcen.  
Postupně je opraven pomník padlých z 1. světové války, vztyčen obnovený dřevěný kříž uprostřed hřbitova. Kamenný památník ve tvaru kříže se skleněným středem připomíná bývalé osadníky.

V dalších letech, ve spolupráci s německými rodáky, zajistila obec Borová Lada  úpravu místa, kde stával kostel sv. Martina. Byly nalezeny zbytky základů obvodového zdiva, vyvýšeny a tento - v podstatě zvláštní vzdušný chrámový prostor - osazen dvěma symbolickými kamennými lavicemi a oltářem, kamenným obloukem se skleněnou plastikou sv. Martina. Ta je dílem sklářské výtvarnice Vladimíry Tesařové, s jejíž tvorbou jsme se již setkali v kostele sv. Vintíře v Dobré Vodě (můj článek Dobrá Voda u Hartmanic ZDE)

Osad s názvem Nový Svět nalezneme v Čechách i na Šumavě více, popisované místo leží  2 km severně od obce Borová Lada, autem se dá zajet až ke hřbitovu. Pokud se do této části Šumavy vydáte, Nový Svět určitě stojí za návštěvu.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Toulání zapomenutou Šumavou - Nový Svět:

Toulání zapomenutou Šumavou - Nový Svět
Toulání zapomenutou Šumavou - Nový Svět
Toulání zapomenutou Šumavou - Nový Svět
Toulání zapomenutou Šumavou - Nový Svět
Toulání zapomenutou Šumavou - Nový Svět
Toulání zapomenutou Šumavou - Nový Svět
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Na Šumavu máme v plánu jet, tak mám aspon další zajímavý tip Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezký článek Smajlík Šumava je nádherná, díky za tip na výlet Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
vždy najdeš zajímavé místečkoSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavý článek, ostatně jako vždy !
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles