Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Toulky po českých památkách – Schwarzenberská hrobka v Třeboni

26. 07. 2011 | Česká republika
Při našich toulkách po památkách jsme chtěli navštívit nějaké neobvyklé místo. Hradů a zámků je po českých a moravských krajích roztroušeno nespočetně. Za dobu, co jsme s přítelem spolu, jsme jich navštívili tolik, že se nám po čase začaly plést dohromady, což je škoda.

Zapátrali jsme a vybrali jsme si třeboňskou památku - Schwarzenberskou hrobku. Nadešel víkend a byl čas spáchat náš výlet. Věci a stan jsme si zabalili den předem, naložili do auta a už jsme vyrazili.  Do Třeboně jsme to měli asi dvě hodiny jízdy. Netrvalo to dlouho a byli jsme na místě. Naším prvním cílem byl místní kemp – Třeboňský ráj. Od hrobky nebyl daleko. Opravdu se dá říct „co by jeden kamenem dohodil“. Ubytovali jsme se a navečer se šli projít do města. Třeboň je velmi pěkné město s historickým jádrem.

Koupili jsme si tam výbornou italskou zmrzlinu a mohli se kochat pěkným náměstím. Každý dům měl podloubí a pěkně upravenou fasádu. Nedaleko stál zámek, který jsme si prohlédli zvenku, a pak jsme zamířili podél rybníka Svět zpátky do kempu. Toulky po českých památkách - Schwarzenberská hrobka v TřeboniProhlídku hrobky jsme ten den už nestihli. Ráno jsme už čekali pod schody na zahájení prohlídkového dne společně s ostatními nadšenci jako jsme my. Prohlídka byla nesmírně zajímavá. Dozvěděli jsme se hodně o historii stavby, něco i o jednotlivých zesnulých, kteří v ní odpočívají.

Hrobku v novogotickém slohu navrhl proslavený rakouský architekt Jan Schmidt na žádost Jana Adolfa II. ze Schwarzenbergů a jeho manželky kněžny Eleonory. Jeho návrh však později přepracoval knížecí stavitel F. D. Deworetzský. V celé hrobce je uloženo 26 rakví. Jsou údajně dvouplášťové. Jednotlivé rakve se od sebe liší mohutností, délkou, ale i uměleckým provedením. Nejvíce mě zaujala rakev samotné kněžny Eleonory a také nejmenší rakev, která patřila malému děťátku.

Celé místo mělo velmi zvláštní atmosféru. Byl to jedinečný zážitek a tato památka se nám nesmazatelně vryla do paměti. Rozhodně nebude zapomenuta v záplavě jiných podobných památek. Rozhodně ji mohu všem doporučit k návštěvě.


Tynka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Toulky po českých památkách – Schwarzenberská hrobka v Třeboni:

Toulky po českých památkách – Schwarzenberská hrobka v Třeboni
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
je skutečně pěkná stavba i okolí je klidné a příjemné. Kdybyste ještě někdy zavítali do těchto míst, vydejte se na cestu kolem rybníka Svět a dojdete rovněž k této hrobce. Cestou uvidíte spousty zajímavých věcí!SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles