Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Úštěk

15. 04. 2017 | Česká republika

Úštěk je město uprostřed krajiny severních Čech, leží asi 70 kilometrů severozápadně od Prahy, mezi Litoměřicemi a Českou Lípou. My jsme se v tomto městě zastavili cestou na Kokořínsko. Já jsem někde četla o Ptačích domcích, tak jsem chtěla tuto zajímavost vidět na vlastní oči.

Na mapce jsem si našla, že musíme najít Kamennou ulici, že tam tyhle zajímavé domky uvidíme. Opravdu jsou domky postavené jako ptačí hnízdečka, kousek z kamene, část ze dřeva, něco z cihel, u každého je i malý dvoreček či zahrádka. Tady si své bydlení v devatenáctém století postavili italští dělníci, kteří sem přišli budovat železnici.

Z Kamenné ulice mají tahle obydlí, dlabaná v pískovci různé chodby, sklepy, přístavky a mají i několik pater. Když jsme si místo, původní chudinskou čtvrť prohlédli, tak jsme se vrátili a zašli do ulice 1.máje, kde mají tyto domky vchody a svá popisná čísla. V této ulici jsou malinké domečky s malými okny, kde se pomalu musíte sehnout do dveří. A já, jelikož jsem od přírody zvědavá, jsem zjistila, že u některého domečku si můžu sáhnout až na okap pod střechou, tak jsou domečky nizoučké. Pak jsme se zašli podívat k Panskému dvoru, k Pikartské věži z roku 1428, která byla přistavěna pro obranu původního hradu a opevnění města.

ÚštěkJe vystavěná z pískovcových kvádrů, zdi jsou až dva metry silné a má čtyři podlaží. Panský dvůr má sklepy vydlabané v pískovci, které mají i tři patra. Sklepy jsou i pod celým náměstím a údajně vedly chodby z těchto sklepů až na hrádek Helfenburg. V Panském dvoře můžete navštívit Muzeum Čertů. Další zajímavostí je Mírové náměstí s krásnými štítovými domy s podloubími. Na tomto náměstí mi přišlo, jako by se tu zastavil čas.

Byli jsme tady v neděli dopoledne. Všude ticho a klid. Když jsem si na jednom domě všimla nápisu Šatlava, tak jsem si opravdu připadala jako ve středověku. Pokud se tady někdy taky při svých cestách zastavíte, nebo si naplánujete výlet, tak se vám i vašim dětem jistě v Úštěku bude líbit, ať už v Šatlavě, nebo v Muzeu Čertů. Na náměstí je i hezký kostel sv. Petra a Pavla a z náměstí okem dohlédnete ke kapličkám kalvárie v Ostrém. Je to jistě taky zajímavé místo.

Ve městě je i synagoga a co mne překvapilo, že tu mají i dva rybníky. Jeden se jmenuje Barvíř, je jen kousek od náměstí, druhý je hned u vlakového nádraží, tomu říkají Chmelař. Nám se toto klidné, i když možná v jiné dny i rušné městečko moc líbilo. Jestli vás článeček zaujme a příležitostně se v Úštěku zastavíte, tak si jistě rádi uděláte procházku k jeho zajímavostem jako my.


Fanypol - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Úštěk:

Úštěk
Úštěk
Úštěk
Úštěk
Úštěk
Úštěk
Úštěk
Úštěk
Úštěk
Úštěk
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkně napsáno, pěkné fotky Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
...moc pěkný článek))Smajlíkv Úštěku jsem i jako malá bydlela-kousek od toho podloubí,cos fotila-dík za vzpomínku))Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný a zajímavý článek, hezké fotografie. Zajímalo by mě, zda v těch ptačích domcích žijí i dnes lidé, nebo je to jako ve Zlaté uličce v Praze jen pro turisty?
SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Alenko,pěkný,zajímavý článečekSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Alenko, hezký článek a jsem ráda, že mám možnost vidět Ptačí domky. Už se tam nepodívám ale určitě jsou zajímavé a hezké.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles