Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ve Strašíně se bát nebudete

8. 07. 2020 | Česká republika

Je to tak – přestože název Strašín ve vás nejspíš vyvolává představu místa kde straší, opak je pravdou. Nedá se říct, že Strašín je pojmem mezi turisticky nejnavštěvovanějšími místy naší krásné země. Každopádně i pro nás byl jen tečkou na mapě, odbočku do této obce jsme při našich toulkách Šumavou míjeli bez povšimnutí dlouhá léta. Až donedávna.

Tuto malou obec (čítající jen něco málo přes tři stovky obyvatel) najdete v okrese Klatovy. Nachází se na samotné hranici Chráněné krajinné oblasti Šumava, pouhých 6 kilometrů severovýchodně od mnohem známějších Kašperských Hor, kam sami rádi pravidelně zavítáme. A právě cestou odtud jsme se nyní konečně odhodlali Strašín navštívit. Před nějakým časem jsme se totiž dočetli o jeho poutním kostelu, který naleznete na seznamu našich tajemných míst. No odolali byste?

Nepodařilo se nám vypátrat, proč právě jméno Strašín, když se jedná o tak malebný – i když trochu zapomenutý – kout Šumavy. O původu jména této vesnice ostatně existuje několik teorií. Každopádně historie Strašína se začala psát už někdy ve 13. století.

Strašínský kostelStrašínský kostel Narození Panny Marie se nedá přehlédnout, jeho červená silueta na vás vykoukne z malého zalesněného kopce nad blízkým hřbitovem, odkud sem pohodlně dojdete po silničce lemované alejí (pro auta je vjezd zakázaný). Ke kostelu přiléhá budova fary a kolem kostela si můžete všimnout pozůstatků původního hřbitova, který byl odsud přesunutý v roce 1908. Kostel se nachází v uzavřeném areálu obdélníkového tvaru. V rozích na severní straně jsou zachovány dvě kruhové kaple (dříve zřejmě bašty, z nichž jedna sloužila v minulosti jako kostnice). Původně románský kostel pochází z první poloviny 13. století a do dnešních dní a své nynější barokní podoby samozřejmě prošel celou řadou přestaveb a rekonstrukcí. Jedna z legend praví, že když se místní obyvatelé rozhodli kostel postavit, zvolili si místo na nedalekém vršku Vůsí. Jejich úsilí ale nebylo odměněno kýženým úspěchem: neznámá tajemná síla jejich snahu vždy zmařila a co postavili, to přemístila na kopec Hůrka. Tato záhada se prý vysvětlila po několika dnech. Podle pověsti se zahřmělo, nebe se otevřelo a místní uviděli Pannu Marii, jak přenáší kvádry určené ke stavbě jejich svatostánku. A tak její přání vyslyšeli a kostel nakonec úspěšně postavili tam, kde si to Panna Maria přála.

Legend, které se váží k tomuto tajemnému místu, je ale více. Jedna z nich vypráví o poustevníkovi, který žil v 11. století v poustevně – chudobné chaloupce na malém skalním výběžku v místech, kde je dnes kaplička. Toužil spatřit na vlastní oči Pannu Marii než zemře a vroucně se za to modlil. Když jednoho dne vyšel ze svého příbytku, uviděl Pannu Marii sedět na kameni s Ježíškem v náručí. Na znamení svého zjevení Panna Maria v kameni vytvořila prstem důlek, ze kterého prý ihned poté vytryskl pramen. Skalka byla později obehnaná zídkou a u ní byla postavena kaplička, které dali lidé jméno kaple Matky Boží Skalní. Jako výraz díků za vyslyšené prosby tu byl později vystavěn kostel, který se stal vyhledávaným poutním místem. Ve skále je dodnes otvor velikosti prstu, který je naplněný nikdy nevysychající vodou. Údajně léčivou.

Říká se také, že před kapličkou se nachází mimořádně silné energetické místo. Že by to vysvětlovalo mé silné a nevysvětlitelné bolesti hlavy, které mě postihly téměř okamžitě po návštěvě tohoto místa?

Písemné paměti z roku 1678 vyprávějí o tom, že když v Sušici vypukl mor a město si s ním už nevědělo rady, vypravilo se kající procesí do Strašína. Ještě ten den prý bylo po moru...

Strašín není opomíjený ani v literatuře. Například v knize Šumava tajemná se můžete dočíst o bílém přízraku, který se zjevuje u křížku pod kostelem: promění se v bílou holubici, třikrát obletí kostel a zase zmizí. S tímto přízrakem jsme se my ale nesetkali a myslím, že to je dobře. Některé věci mezi nebem a zemí ráda přenechám jiným.

Ať je to jak chce, Strašín zůstane pro mnohé místem zázraků. Třeba tuto pošumavskou vesnici někdy v budoucnu navštívíte i vy, až se budete toulat Šumavou. Římskokatolický kostel je významnou církevní památkou a věřte, že také okolí tohoto místa má co nabídnout!


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Ve Strašíně se bát nebudete:

Ve Strašíně se bát nebudete
Ve Strašíně se bát nebudete
Ve Strašíně se bát nebudete
Ve Strašíně se bát nebudete
Ve Strašíně se bát nebudete
Ve Strašíně se bát nebudete
Ve Strašíně se bát nebudete
Ve Strašíně se bát nebudete
Ve Strašíně se bát nebudete
Ve Strašíně se bát nebudete
Ve Strašíně se bát nebudete
Ve Strašíně se bát nebudete
Ve Strašíně se bát nebudete
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezké místo..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles