Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Venkovské muzeum Kojákovice

19. 05. 2012 | Česká republika
Rovinaté Třeboňsko s mozaikou rybníků, rašelinišť, rozlehlých borových lesů, bohaté na kulturní i technické památky, je krajem, kam se vždy na našich cyklotoulkách rádi vracíme. Protože patří k turisticky nejatraktivnějším oblastem v České republice, nebývá zde o návštěvníky nouze. Síť značených turistických a cyklistických tras i neznačených cest a pěšin  je však dostatečně rozsáhlá, takže s dobrou mapou a znalostí terénu můžete jezdit i tak, že žádné davy nepotkáte.

Tentokrát vyrážíme na okruh jižně od Třeboně. Poněvadž jsme ubytovaní v Břilicích, opouštíme obec po zelené značce směrem k Dunajovické hoře, ale hned na první křižovatce asi 500 m za obcí značku opustíme a neznačenou asfaltkou zamíříme kolem malebného rybníčku Červenka k jihu k bývalému statku Dvorce, (dnes penzion Dvorce). Nezajíždíme až k hlavní silnici, nýbrž ve statku zatočíme po polní cestě vpravo a po 1 kilometru dojedeme ke Venkovské muzeum Kojákovicekřižovatce se seníkem. Zde se opět stočíme k jihu, opatrně přejdeme frekventovanou silnici Třeboň-České Budějovice a mírně klesáme až ke Spolskému mlýnu s kapličkou a pilou.

U Spolského mlýna se na krátko setkáváme s okružní naučnou stezkou, která vede kolem rybníka Svět. Po ní se sem dá také z Třeboně dojet. A to buď po severním okraji rybníka Svět, což není pro cyklisty nejvhodnější, při vyšším stavu vody může být pěšina rozmáčená (či přímo pod vodou, viz přiložené foto) a v závěru pak vede rákosím a přes kořeny.  Lépe je jet po jižním břehu rybníka, zde ovšem musíme počítat se zvýšeným provozem cyklistů a chodců na hrázi a samozřejmě respektujeme, že po pískových cestách kolem Schwarzenberské hrobky se kolo vede.

Od Spolského mlýna pokračujeme pěknou cestou až do vesničky Spolí, kde se k nám připojí červená značka od Třeboně. Společně pokračujeme přes hráz Spolského rybníka a po břehu kolem chat.

Spolský rybník patří k nejstarším rybníkům v oblasti, později byl, jako mnohé další, upraven Jakubem Krčínem. Tehdy nesl jméno Nevěrný rybník. Jeho vody odvádí Spolský potok do rybníka Svět.

Při jedné z našich návštěv byla hladina Spolského rybníka zvýšena a vzhledem k plochému jižnímu břehu se tak pozemky kolem chat ocitly pod vodou. Chataři si mohli připadat jako v Benátkách a pro nás to znamenalo, že jsme neprůjezdná místa obcházeli křovisky a podávali si kola přes skalky a verandy u chat.

Venkovské muzeum KojákoviceDojíždíme do Mladošovic, kde červenou značku opustíme a vydáme se málo frekventovanou silnicí směřující do Chlumu u Třeboně. Po třech kilometrech přijíždíme do obce Kojákovice. Vesnice je vyhlášena jako vesnická památková zóna. Na mnoha statcích a chalupách  jsou zachovány a udržovány původní fasády selského baroka.

V centru obce je v budově bývalé školy infocentrum a expozice Venkovského muzea Kojákovice, přibližující život prostých venkovských lidí. Nářadí, náčiní a další věci používané v domácnostech před 100 lety doplňuje stálá výstavka regionálních řemeslných výrobků. Určitě zaujme např. výšivka z rybích šupinek. I obyvatele Kojákovic zasáhla v 19. století horečka vystěhovalectví do Ameriky, za chlebem, půdou a nadějí. Dlouhý je seznam těch, kdo odjeli hledat štěstí za oceán. I tomuto fenoménu, který vesnické prostředí jižních Čech v 19. století silně ovlivnil, je věnována část výstavy. Můžete se zde seznámit i s jednotlivými příběhy samotných emigrantů.

Po prohlídce pokračujeme přes vísky Hrachoviště a Cep, až k rozcestí U červeného kříže, od něhož nás modrá značka bezpečně dovede lesem až do Třeboně.

Pokud je hezky a chcete se vykoupat, můžete si zde udělat malou odbočku: od rozcestí U červeného kříže pokračovat dál po silnici a po 1,5 km odbočit na lesní cestu. Ta vás po dalším zhruba 1,5 km dovede k pískovně.

Cesta zpět do Třeboně po zmiňované modré značce nás přivede ještě k dalším zajímavostem. Především je to Zlatá stoka, vodní kanál napájející rybniční soustavu, vybudovaný Štěpánkem Netolickým. Více informací o technické dokonalosti tohoto díla a jeho využití naleznete na některé z informačních tabulí nebo ve stálé expozici Třeboňsko - krajina a lidé, v areálu zámku v Třeboni. Vřele doporučuji!

Poté, co po můstku přejedete Zlatou stoku,  pečlivě sledujte odbočky z cesty směřující vlevo. Zhruba po 300 metrech je zde pěšina, kterou se dostanete k aquaduktu. Zlatá stoka zde překonává níže položenou Podřezanskou stoku.

Pokud jste tudy nejeli už ráno, můžete si před dojezdem do Třeboně u hráze rybníka Svět odbočit k Schwarzenberské hrobce.

Popisovaná trasa měří zhruba 43 km, s odbočkou k pískovně pak o 6 km více.

Doporučená mapa: KČT 75 - Třeboňsko a Horní Lužnice nebo Shocart 161 - Třeboňsko.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Venkovské muzeum Kojákovice:

Venkovské muzeum Kojákovice
Venkovské muzeum Kojákovice
Venkovské muzeum Kojákovice
Venkovské muzeum Kojákovice
Venkovské muzeum Kojákovice
Venkovské muzeum Kojákovice
Venkovské muzeum Kojákovice
Venkovské muzeum Kojákovice
Venkovské muzeum Kojákovice
Venkovské muzeum Kojákovice
Venkovské muzeum Kojákovice
Venkovské muzeum Kojákovice
Venkovské muzeum Kojákovice
Venkovské muzeum Kojákovice
Venkovské muzeum Kojákovice
Venkovské muzeum Kojákovice
Venkovské muzeum Kojákovice
Venkovské muzeum Kojákovice
Venkovské muzeum Kojákovice
Venkovské muzeum Kojákovice
Venkovské muzeum Kojákovice
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkné, dobrodružné, úsměvnéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
a krásná krajina,moc lákavá,moc hezké fotečky....jen ten čas a penízky mi chybí, jinak bych se tam hned rozjela...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zas som sa prostredníctvom tvojho článku a pekných fotiek dostala do miest, kde som nikdy nebola.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles