Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vlašim má ráz klidného provinčního maloměsta

20. 05. 2010 | Česká republika

Motto:

Skvělým vzorem

městům našim,
právem možno zváti Vlašim.
Viktor Dyk

 

Město Vlašim čítá zhruba 12700 obyvatel. Nachází se v mírně kopcovité krajině v podhůří českomoravské vrchoviny. Vlašimí protéká řeka Blanice. Vlašim sama má ráz klidného provinčního maloměsta. Spodní část Vlašimi okolo Žižkova náměstí má zachovánu původní historickou dispozici, je i nyní nákladně opravována.

 

         Vlašim spadá do Podblanicka – kraje kolem bájné hory Blaník.  Tři věže zdobí Vlašim, tři věže jí vládnou. Tou první je věž zámecká. Když býval zámek ještě hradem, míval věže nejméně dvě. Avšak dodnes se dochovala pouze jedna a nejenže je z ní pěkný rozhled na město a okolí, ale najdeme v ní i kapli s dochovanými stropními malbami a renesančními štuky. Druhá věž vévodí původně románskému kostelu sv. Jiljí. Pozdně gotická stavba v sobě skrývá také prvky renesanční a barokní. Uvnitř kostela je zavěšen obrovský lustr. Kostelu jej daroval kníže Karel z Auersperka, který jej měl původně v paláci v Praze na Valdštejnském náměstí. V kryptě kostela jsou pohřbeni bývalí majitelé panství a zdejší kněží.

Třetí, nejmladší věž, je rovněž kostelní. Kostel československých husitů údajně ukrývá prastarý zvon z roku 1433. Býval prý původně na dřevěném kostelíku na Kladrubské hoře u Vlašimi. Ke kostelu se konaly pouti a podle tradice tam kázal i Mistr Jan Hus.

 

           Vlašim má nekrásnější a nejudržovanější Anglický park v Evropě. O náš krásný park se nejvíce zasloužily hrabata Auersperkové, kteří vybudovali park, zámek  a další historické prvky v parku. Park má tři vstupní brány. Domašínskou, kde je restaurace, dětské hřiště, Znosimskou též s občerstvením a hlavní je Zámecké, která vede k zámku. Ty brány vypadají tak trochu jako malé hrady a ornamenty a plastiky na nich napovídají mnoho o jejich stáří i historii. První zmínka o hradu, později zámku, je z roku 1318.  Zámek je celoročně otevřen pro turisty.  Navštívit můžeme i zámecké podzemí. V parku je k vidění i Čínský pavilon, který se objevil v mnoha televizních pohádkách.. Při dalším zastavením najdeme Starý hrad nebo proslulá koupadla.. Za zmínku stojí i bývalý panský mlýn, od roku 1914 panská elektrárna. V současnosti v péči organizace rybářů.

Parkem prochází naučná stezka, kterou zde v roce 1995 vytvořil Český svaz ochránců přírody Vlašim. První zastávka je nedaleko Vlašimské brány – u rohového vstupu do zámeckého parku nad zámkem. Stezka je dlouhá přes dva kilometry a vede převážně po rovině. První část vede po asfaltových cestách, později přechází v cesty štěrkové nebo v přírodní pěšiny. Hned na prvním panelu je nakreslen plánek stezky. Zastavení je včetně toho prvního šestnáct. Mimo historie samotného parku a zámku se na informačních tabulích dozvíme něco o ptactvu, rostlinstvu či hmyzu této lokality. Stezka končí u občerstvení u Znosimské brány.

 

Ve městě je i světově uznávaná firma Sellier & Bellot. Její zbraně střílí již od roku 1825.

 

Pokud Vlašim navštívíte v létě, nenechte si ujít koupaliště se třemi bazény, klouzačkou a tobogánem.  Vlašim má i svou Hvězdárnu, která je v letních měsících též otevřená pro turisty.

Pokud Vás už město omrzí,  můžete se vydat do Louňovic pod Blaníkem a udělat si procházku na bájnou horu Blaník, kde můžete vyšlapat schody na rozhlednu a podívat se po kraji.


 

Zanta – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Vlašim má ráz klidného provinčního maloměsta:

Vlašim má ráz klidného provinčního maloměsta
Vlašim má ráz klidného provinčního maloměsta
Vlašim má ráz klidného provinčního maloměsta
Vlašim má ráz klidného provinčního maloměsta
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
opravdu je to moc krásné a poklidné městečko!!!SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Už jsem toto město navštívila, byl to pěkný výlet. Procházka anglickým parkem byla skutečně úchvatná. Doporučuji všem.
Obrázek uživatelky
profil
Městečko neznám, od Dyka velmi pěkné motto,pozvánka stojí za návštěvu.
Obrázek uživatelky
profil
Až pojedeme na výlet, rádi se tam zastavíme SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkná pozvánka na výlet.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles