Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výlet do Babiččina údolí

24. 09. 2020 | Česká republika

Asi každý z vás tam byl alespoň na školním výletě, mnozí si výlet zopakovali i v dospělosti s rodinou. A ti, kteří zde nikdy nebyli, toto místo znají alespoň z díla Boženy Němcové Babička. Řeč je o malebném údolí řeky Úpy, Babiččině údolí a zámku v Ratibořicích.

 

Babiččino údolí patří mezi nejznámější výletní místa východních Čech. Název údolí je odvozen právě od názvu díla Boženy Němcové – Babička. Vydejte se např. k Barunčině škole. Třída byla zařízena podle povídky Boženy Němcové Pan učitel. Původní škola vznikla již roku 1300, avšak v roce 1639 byla vypálena Švédy. V současné době zde najdete expozici školství 19. století.

Kousek od školy najdete zbytky Maloskalické tvrze a muzeum Boženy Němcové, kde si můžete prohlédnout expozici o životě a díle této spisovatelky. Je to místo sňatku Barbory Panklové a Josefa Němce. Sňatek se uskutečnil 12. 9. 1837.

 

Babiččino údolíPo třech kilometrech údolím dojdeme k zámku Ratibořice, kde je možné vidět nejen interiér zámku, ale také překrásnou zahradu nebo skleník. První zmínka o zdejším panském sídle se datuje už do roku 1388, kdy na místě dnešního zámku stávala neobydlená tvrz. V letech 1702 – 1708 si (na místě zaniklé tvrze) nechává kníže Lorenzo Piccolomini vystavět letní barokní zámeček – podle italského stylu. Vévodkyně Kateřina Frederika Vilemína Benigna vévodkyně Zaháňská a Kuronská si zámek zvolila za své letní sídlo, a tak ho v létech 1825-1826 nechala přebudovat ve stylu klasicismu a empíru. Spolu se zámkem byl také vybudován lovecký pavilon a skleník. Podle mě největším činem pak bylo, když nechala vévodkyně založit v okolí zámku přírodní krajinářský park, který se časem rozšířil do celého údolí řeky Úpy. Posledními majiteli zámku byl rod Schaumburg – Lippe, který měl zámek v držení do roku 1945 – kdy byl zestátněn.

 

Pár minut pěšky za zámkem najdeme Rudrův mlýn a pomník Babičky z vnoučaty. Pomník je zde od roku 1922 a zhotovil ho sochař Otto Gutfreund – podle návrhu architekta Pavla Janáka.

 

Nezapomeňte ani na Staré bělidlo. Jedná se o romantickou chalupu, která byla postavena roku 1797.

 

A jdeme dál, k Viktorčinu splavu. Známe ho z díla spisovatelky B. Němcové jako místo, kde vhodila bláznivá Viktorka své dítě do vody a pak na toto místo chodila zpívat.

 

Od splavu se po 3,5 km procházce údolím dostanete k Rýzmburskému altánu, který byl postaven na zbytcích hradu ze 14. století. Přesně byl postaven roku 1798 vévodou Petrem Kuronským.

 

Kousek od altánu (po modré) najdete novou turistickou atrakci, kterou je Rozhledna Žernov. Rozhledna zde stojí od roku 2014 a je vysoká 18 metrů. Vstup není zpoplatněn a z jejího vrcholu je krásný výhled na Babiččino údolí, vodní nádrž Rozkoš, Krkonoše a okolí.

 

Jižně od Babiččina údolí je vodní nádrž Rozkoš a v dalším okolí jsou města Náchod a Nové město nad Metují s barokními zámky. Pokud chcete ono místo prozkoumat dokonale, rozhodně si rezervujte víc, než jeden den a zajistěte si v místě nebo blízkém okolí nocleh.

 

A až vaše děti, vnoučata či pravnoučata budou slavnou Babičku číst, připomeňte jim tento zajímavý výlet.


čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Výlet do Babiččina údolí:

Výlet do Babiččina údolí
Výlet do Babiččina údolí
Výlet do Babiččina údolí
Výlet do Babiččina údolí
Výlet do Babiččina údolí
Výlet do Babiččina údolí
Výlet do Babiččina údolí
Výlet do Babiččina údolí
Výlet do Babiččina údolí
Výlet do Babiččina údolí
Výlet do Babiččina údolí
Výlet do Babiččina údolí
Výlet do Babiččina údolí
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Prošli jsme známá místa a je zde opravdu krásně.
Obrázek uživatelky
profil
Krásné vyprávění. Děkuji za něj, oživilo mé vzpomínky na toto místo. Byla jsem tam asi před 50 lety jako školačka na školním výletě.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkná pozvánka, krásné fotky.
Byla jsem tam před 19 lety a moc ráda bych se tam znovu podívala.
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka