Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výlet do Slaného

21. 09. 2012 | Česká republika
Moje dlouholetá kamarádka se odstěhovala z Prahy do jedné malé vesničky u Slaného. Prodala v Praze panelákový byt a koupila si malý domek, který však potřebuje hodně úprav. Dlouho jsme se neviděly a tak jsme si daly spíška aspoň ve Slaném.

Slaný - nikdy jsem tam nebyla a při vyslovení toho jména mě napadá jen: Možná přijde i kouzelník, Karel Gott ve Slaném - tam se tyto pořady točily. Jedné slunečné soboty vyrážím a kamarádka mě čeká na autobusáku. Slaný - královské město - našly se tam vykopávky už z doby kamenné. Název pochází z legendy - objevení slaného pramene na úpatí Slánské hory a následném založení knížecích solivarů nazvaných Slanej vrch. První písemná zpráva je však z roku 1262, ve které jmenuje Přemysl Otakar II. Slaný mezi města, odvádějící devátý díl tržních poplatků klášteru sv. Jiří na Pražském hradě. Velkou dominantou je Kostel Nejsvětější trojice - původně protestantský. Dnes je sídlem Bosých karmelitánů. Ti jsou také v Praze u Pražského Jezulátka. Tam plánuji také vycházku - ti Bosí karmelitáni mě začínají zajímat. Náměstí, kterému vévodí radnice, je krásně zrekonstruované.

Výlet do SlanéhoCísař Karel IV. v roce 1378 daroval Slanému dům po zemřelém měšťanu s podmínkou, že město budovu upraví na radnici a tase se stalo. Po několika úpravách a opravách zde stojí v renesančním stylu. Velvarská brána - mám ráda města, kde se zachovala aspoň jedna brána tak, jak je tomu ve Slaném. Je to takový důstojný vstup do města. Vznikla při opevňování města koncem 13. - začátkem 15. století. Zajímavá je zmínka o zvonu - v roce 1795 na ní byl přenesen z vyhořelé radnice zvon zvaný Na poplach, jímž se zvonilo také odsouzencům vedeným tudy na popraviště. Před tím se jmenoval zvon Na pokoj a svolával městskou radu. Pochází z roku 1514  a má v průměru 0,51 m, na výšku 0,35 m a váží 96 kg. Krásná stavba je také Modletický dům - renesanční stavba s arkýřem v nároží má kamenný portál s datem 1587 a iniciály SW (?). V baroku byla nad portál umístěna kamenná socha sv. Jana Nepomuckého se dvěma anděly - tady zase jedna moje neznalost - myslela jsem, že sv. Jan Nepomucký stojí vždy u řeky... Určitě je tady více k vidění, ale my míříme k místní pivovarské hospůdce na pozdní oběd, abychom si ještě pořádně popovídaly a probraly život.
Vůbec jsem netušila, že je ve Slaném tak krásně. Sem se ještě vrátím a nejen za kamarádkou. Okolní příroda láká také k procházkám.


Hanaj - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Výlet do Slaného:

Výlet do Slaného
Výlet do Slaného
Výlet do Slaného
Výlet do Slaného
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné město, vždy jen projíždím, tak snad někdy...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
jestli chcete koukněte na můj starší článek Slánskem křížem krážem, zde:
http://www.chytrazena.cz/slanskem-krizem-krazem-18911.html
třeba tam najdete inspiraci pro další výlety kolem Slaného.
Obrázek uživatelky
profil
já taky ráda navštěvuji naše krásná města a městečkaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles