Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výlet do Vizovic

13. 11. 2015 | Česká republika
O prázdninách jsme jeli s dcerou a vnučkami na výlet do Vizovic, do města kousek cesty za Zlínem, dá se říci i blízko lázeňského města Luhačovice. Vizovicím se dá říci voňavé město. Neboť v místní pálenici se již mnoho let vyrábí slivovice, tzv. moravský lék ze švestek. No my jsme měli úplně jiný cíl, a to barokní zámek Vizovice, který je v sezonu přístupný již od roku 1948. Jistě si při čtení článku řeknete, proč ho píši po sezoně, ale nějak mi právě dnes přišly Vizovice na mysl, asi tím, že se ochladilo a dali jsme si s mužem do čaje trošku toho moravského léku. Ale zpět do Vizovic.

Zdejší zámek v této barokní podobě byl postavený v polovině 18.století ve slohu Ludvíka XVI. s francouzskou zahradou a anglickým parkem. Zámek je kousíček od náměstí. V zámku uvidíte krásné interiéry ve stylu baroka, empíru, biedermeieru, budete si připadat, že majitelé odešli a vy jste u nich na návštěvě a procházíte se u nich. Na zdech jsou moc hezké, hodnotné obrazy, je tu krásné sklo i míšeňský a japonský porcelán, vzácný zámecký nábytek, také několikatery moc hezké a jistě také vzácné hodiny, a například i stolní hry, ještě po posledních majitelích zámku.
V největší reprezentační místnosti visí nádherný lustr z českého křišťálu, váží asi 150 kilogramů a svítí na něm 30 elektrických svíček. 
                                                                                        
výlet do VizovicPokud si vyberete i okruh se zámeckou kaplí Panny Marie Dobré rady, tak budete jistě taky mile překvapeni její pěknou výzdobou. Kolem zámku je pěkný park, který je přístupný celoročně. Park byl zbudován jako anglický, s lavičkami a jezírkem, kde se usídlily kačenky, velká radost pro malé děti. Před zámkem je také z vykotlaného kmene vyrobena zámecká věž, kde můžete osvobodit nejednu krásnou, malou princeznu, moje vnučky byly nadšené a moc se jim líbilo, že se mohly na pár minut stát princezničkami.

 V předzámčí je čokoládovna a prodejna vánočních ozdob a jiných drobností. To bylo další místo, kde moje osmiletá vnučka zajásala. V srpnu a tady bylo spoustu nazdobených stromečků, ani se jí nechtělo odejít. Mohla si vše prohlédnout, také jsme i nějakou ozdobičku koupily, bude si ji potom věšet sama na stromeček. Vizovice jsou známé také tzv. Vizovickým pečivem. Těsto na tyto krásné kousky se vyrábí z půl litru bílé mouky a dvou decilitrů studené vody. Pořádně se propracuje, až je vláčné, potom se pomocí šikovných rukou zdejších žen a nůžek vyrábí různá zvířátka, ale i velké věnce, věci s vánoční atmosférou a mnohé jiné drobnůstky.

Víte, že například holubička byla symbolem lásky a klidu v rodině, žabka byla ochránkyně vod, ryba je mlčenlivost a ježek zase vypíchal z domu všechny nemoci? A v pečivu je mnoho další symboliky. Ve Vizovicích se vyrábí i do dnešních dnů krásné kraslice a také moc hezké sklo. Ve městě na náměstí stojí i morový sloup, ale jsou zde i cukrárničky a jedna z nich patřila k hezkému zakončení našeho výletu do Vizovic. Holčičkám i nám se výlet moc líbil a příští rok si jej možná zase zopakujeme. To už bude mrňous bez kočárku a možná se podíváme i na další, jistě zajímavá místa tohoto valašského města, rodiště Bolka Polívky. 

Fanypol - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Výlet do Vizovic:

Výlet do Vizovic
Výlet do Vizovic
Výlet do Vizovic
Výlet do Vizovic
Výlet do Vizovic
Výlet do Vizovic
Výlet do Vizovic
Výlet do Vizovic
Výlet do Vizovic
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4   5  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezký článek, krásné fotky.
Také jsme tam s manželem byli v květnu a taky jsme neuměli z té prodejny vánočních ozdob odejít. Dneska nám jedna sada visí na stromečkuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkně jsi to vylíčila, výlet to byl skvělý.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Opět hezký výlet!Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezký článekSmajlík
Zaujala mne ta čokoládovnaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles