Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vyšší Brod - vydejte se do podhůří Šumavy

13. 01. 2012 | Česká republika
Tento výlet nás zavede do romantické bohatě zalesněné krajiny v podhůří Šumavy. Na pravém břehu Vltavy, zhruba 4 km od rakouských hranic, nás čeká nejjižněji položené české město a klášter Vyšší Brod.

 
Legenda o založení kláštera praví, že ho založil Vok z Rožmberka v roce 1259 (pozor, nezaměňovat s Petrem Vokem, ten zemřel  roku 1611 ) z vděčnosti za svou záchranu poté, co v těchto místech málem utonul při přejezdu rozvodněné Vltavy.

Fakt je, že byl dobrý křesťan a prozíravý hospodář  a vytvořením duchovního a kulturního centra na svém panství si měl naklonit boží přízeň a  jednak získat důstojnou hrobku pro sebe a své potomky s trvalou péčí a koneckonců i společenské uznání.

Místo bylo vybráno uprostřed hlubokých lesů, ale zároveň při tržní osadě u tehdejšího brodu na Vltavě, kterou zde  pravidelně překračovaly kupecké karavany. Vyšší Brod pak znamená "výše položený brod" na rozdíl od brodů položených níže po proudu Vltavy, např. v blízkosti tzv. Nižšího brodu byl založen hrad Rožmberk.

Řád cisterciáků byl zvolen patrně proto, že v domovině Vokovy manželky Hedviky ze Schaumburku byli cisterciáci početní a hodně oblíbení.

Díky své poloze uprostřed lesů zůstal klášter uchráněn před nepřízní většiny válek a proto zůstal klášterní areál v podstatě neporušen. Cisterciákům byl vrácen v roce 1991, a ti jej postupně zvelebují. S průvodcem můžete od května do září navštívit kostel, knihovnu (třetí největší v českých zemích) a obrazárnu.

V přilehlé budově opatství sídlí Poštovní muzeum s rozsáhlou expozicí poštovnictví v Čechách, na Moravě a Slezsku od roku 1526 až do současnosti. V dolní části areálu je návštěvnické centrum a klášterní prodejna, kde  kromě pohlednic a různých informačních materiálů můžete zakoupit i zajímavé suvenýry jako klášterní med či různé klášterní likéry.

Vyšší Brod je velice atraktivním turistickým místem, Lipno je na dosah, v okolí je množství značených cest, cyklisté mohou využít nově otevřených přechodů na návštěvu rakouského příhraničí.

Nad městečkem je na řece 2 km dlouhá vodní nádrž Lipno II., která slouží jako vyrovnávací nádrž k hlavní přehradě. Pod 224 m dlouhou  hrází se nachází známý vodácký kemp, odkud v sezoně vyrážejí stovky lodí, Vltava je v tomto úseku vodácky nejfrekventovanější řekou v České republice.

Můžeme se odtud vydat k Čertově stěně (viz můj článek Čertovská místa českých luhů a hájů) nebo si vybrat ze tří stezek, které vznikly jako česko-rakouský projekt: Opatskou stezku I. (3,3 km), Opatskou stezku II. (4,2 km) a rakouskou Meditační stezku Steinbach.

My zvolili Opatskou stezku I., jejíž začátek je u Rožmberské (boční) brány vyšebrodského kláštera. Jde o nenáročnou okružní procházku, kterou zvládnou i děti. Projdeme se údolím potoka Menší Vltavice a na 7 informačních tabulích se seznámíme se zajímavostmi v okolí. Jedním z nich je uměle vytvořené koryto kanálu, kterým se přivádí do kláštera užitková voda a kolem něhož vede první část naší cesty. Nejhezčí zastávkou jsou pak vodopády Sv. Wolfganga.

 

Výlet do Vyššího Brodu můžeme rovněž spojit s návštěvou hradu Rožmberk.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
prima čtení Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
ale nikdy jsem tam nebyla.
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článek a nádherný fotky, hlavně ta prvníSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
místo a poutavé čtení....Smajlík
díky za článeček,je to od nás dálka,ale jednou jsme tam byli,ale jen na skok..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles