Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zámecká sezona zámku Loučeň vyvrcholí Hradozámeckou nocí

17. 08. 2016 | Česká republika

a odjezdem malého kralevice Karla IV. do Francie


Každý konec je předzvěstí něčeho nového. Konec léta znamená konec prázdnin. Nikoli však konec putování a poznávání. A čím velkolepější konce bývají, tím více nám dodávají sílu a energii ve formě vzpomínek do nové etapy. Ukončením hlavní zámecké sezony na zámku Loučeň v sobotu 27. srpna, vyvrcholí oslavy 700. výročí narození Karla IV. Hradozámeckou nocí, která jako vždy poběží nonstop.


Prostřednictvím středověkého programu se přenesou návštěvníci zámku Loučeň do roku 1323, kdy ještě malý kralevic Václav, ve svých 7 letech odjíždí do Francie za svým strýcem. Tento moment nastane mezi 20 a 21 hodinou. Po odjezdu malého kralevice bude následovat ohňová show na nádvoří zámku. Chybět nebudou ani šermířská vystoupení, kejklíři, dobová hudba, výcvik dravců, fakír či tanečnice.  V zámeckém amfiteátru je pro děti i jejich rodiče připravena pohádka „Soud českého krále“, zdramatizována z oslavné básně, napsané francouzským básníkem a dramatikem Guillaumem de Machaut. Běžný denní program bude prodloužen a bude pokračovat až do večerních hodin. Pro návštěvníky jsou připraveny i prohlídky zámku, a to ty nejoblíbenější, které budou probíhat celou noc. Ti, kdo si chtějí Hradozámeckou noc užít se vším všudy, mohou využít možnost přespání ve vlastním stanu anebo v zámecké oranžerii. Hradozámecká noc na zámku Loučeň proběhne letos již po šesté. Jde o jednu z nejoblíbenějších akcí na zámku. Díky těmto a řadě dalších atraktivně zpracovaných akcí, přibližujících naši historii, a celoročnímu provozu se zámek Loučeň zařadil mezi nejnavštěvovanější památky Čech a Moravy.

Hradozámecká noc - Loučeň„Letošní léto jsme vsadili na krásné téma Karla IV. Dobu tohoto významného panovníka jsme se snažili co nejatraktivnějším způsobem představit i těm nejmenším. A myslím, že se nám to povedlo. Celé léto bylo na zámku Loučeň věnováno Karlu IV. a jeho dětství, kdy děti soutěžily, zdokonalovaly se ve fyzických dovednostech a učily se společenskému chování pravých rytířů a komtes. Mimo jiné i proto, aby se staly členy družiny, která doprovodí malého kralevice do ciziny, právě v den Hradzámecké noci,“ uvádí Kateřina Šrámková, jednatelka zámku Loučeň. „Pokud tedy návštěvníci na zámek zavítají dříve než ve večerních hodinách, mohou se do programu Dětství Karla IV. stále zapojit, jako kdykoli předtím po celé léto. Prohlídky v rámci Hradozámecké noci začnou 18 hodinou a potrvají až do 6 hodiny ranní. Poslední prohlídka proběhne v 05:00. Máme také připravené malé překvapení. Na přelomu soboty a neděle, tedy přesně v 00:00 se mohou zájemci těšit na půlnoční poselství na nádvoří zámku. Na odkaz Karla IV. u nás na Loučeni však už nikdy nezapomeneme. Bude nám ho připomínat 12. královský labyrint, který vznikl právě u příležitosti 700. výročí panovníkových narozenin. Místo pro stavbu labyrintu v zámeckém parku s nádherným výhledem do krajiny bylo pečlivě vybráno s ohledem na středověké principy pro zakládání staveb, a také s ohledem na zdejší přirozené proudy a prameny energií,“ dodává Kateřina Šrámková.

Poslední srpnová sobota, ale i celý závěrečný víkend letních prázdnin se pro školáky stane ukončením letního volna a předzvěstí návratu do školních lavic. Mají možnost se společně s rodiči  s předstihem a zábavnou formou přiučit něco z historie o době, která pro rozvoj naší země byla zásadní a radostná. Dozvědí se mimo jiné, jak se tehdy lidé oblékali nebo jak probíhal život u dvora. A pokud se zúčastní slavnostního průvodu Karla IV. už nikdy tuto část historie nezapomenou. Konec prázdnin může být dobrým, zábavně-poučným startem pro nový školní rok.
 
Jak již název akce napovídá, Hradozámecká noc potrvá po celou noc. Prodloužený program a první prohlídka začnou v 18:00. Noční výletníci se mohou prohlídek účastnit až do 5. hodiny ranní. V rámci Hradozámecké noci se stal zámek Loučeň v loňském roce nejnavštěvovanější památkou toho dne. Akce se zúčastnilo přes 2 000 návštěvníků. Společně s Karlštejnem je zámek Loučeň i letos, otevřený po celou noc NONSTOP.

Maratón speciálních prohlídek 27. 8. 2016  až do svítání:

18.00 Aristokratická prohlídka
18.30 Prohlídka s pohádkou „Císařovy nové šaty“
19.00 Kněžna Marie čte pohádky na dobrou noc
19.30 Prohlídka s pohádkou „Císařovy nové šaty“
20.00 Čokoládová prohlídka
20.30 Aristokratická prohlídka
21.00 Prohlídka s Bílou paní
21.30 Prohlídka s komorníkem Jeho Jasnosti
22.00 Kněžna Marie čte pohádky na dobrou noc
22.30 Aristokratická prohlídka
23.00 Strašidelná prohlídka zámku s čarodějnicemi Gertrůdou a Ethel
23.30 Kastelánská prohlídka (od půdy, přes zámek, až do kostela)
00.00 Půlnoční spiritistická prohlídka
00.15 Prohlídka „Císařovy staré šaty“ – předělaná pohádka pro dospělé
01.00 Strašidelná prohlídka v hodině duchů (zámek + sklep)
02.00 Prohlídka s komorníkem
03.00 Astronomická prohlídka
04.00 Kastelánská prohlídka
05.00 Poslední prohlídka než slunce pohlédne na nový den

Připraveny jsou také oblíbené prohlídky sklepení s čarodějnicí:

20.45 sklepení s čarodějnicí Ethel Koštětovou
21.15 sklepení s čarodějnicí Gertrůdou Krákavou
21.45 sklepení s čarodějnicí Ethel Koštětovou
22.15 sklepení s čarodějnicí Gertrůdou Krákavou

Zámek LoučeňPokud návštěvníci během Hradozámecké noci navštíví více prohlídek, bude druhá prohlídka a všechny další za vstupné pouze 40 Kč. Ceny platí během Hradzámecké noci - tedy od 18 hodin v sobotu do 6 hodin ranních v neděli. K čokoládové prohlídce a k prohlídce s pohádkou „Císařovy nové šaty" je ke vstupnému přičten ještě příplatek 40 Kč. Vstupné do sklepa bude 60 Kč. Pro ty, kdo navštíví i zámek, tedy nejenom park, bude cena 30 Kč.

Labyrint, který na Loučeni vznikl při příležitosti 700 let od narození Karla IV., má velikost, tvar i symboliku inspirovanou labyrintem katedrály v Chartres.  Loučeňský labyrint je doplněn kruhem o průměru 10m na půdoryse české kotliny. Stezka kruhového labyrintu je nejenom geometrickým symbolem a připomínkou  historie, ale především geo-energetickou spirálou nabitou pozitivní energií. Labyrint je kruhový, chartreského typu, s 11 řadami a kruhovým centrálním prvkem uprostřed. Soudobý charakter a přitažlivost pro návštěvníky dodává 12. labyrintu použití barevných prvků na jeho povrchu, ozvučení prostoru nad ním a možnost večerního nasvícení.

Zdroj,  foto: Zámek Loučeň



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Zámecká sezona zámku Loučeň vyvrcholí Hradozámeckou nocí:

Zámecká sezona zámku Loučeň vyvrcholí Hradozámeckou nocí
Zámecká sezona zámku Loučeň vyvrcholí Hradozámeckou nocí
Zámecká sezona zámku Loučeň vyvrcholí Hradozámeckou nocí
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
nádherný zámek a pěkné akce na tomto zámku jak pro děti tak dospěléSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
jistě to bude zajímavé
Obrázek uživatelky
profil
určitě super podívaná a zajímavéSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles