Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zámek Stránov najdete mezi Kokořínskem a Českým rájem

17. 05. 2010 | Česká republika

Měli jste již možnost navštívit zámek Stránov, tak trochu ztracený v kraji mezi dvěma turistickými oblastmi – Kokořínskem a Českým rájem? V našem rozhovoru s Raskenem - purkrabím zámku se dozvíte mnoho zajímavostí a jistě pozvání na Stránov neodmítnete.


Můžete nám povědět něco z historie zámku? Kdy vznikl apod...

Na místě dnešního zámku stála původně dřevěná tvrz, na které se připomíná v roce 1429 pan Bohuněk ze Stránova. Na jejím místě nechal postavit Jaroš ze Sovojovic v letech 1463 - 1468 pevný gotický hrad, který dostal jméno Nový Stránov. Později hrad vlastnili páni z Dubé, Biberštejnové, Slavatové, páni z Lisova. Alžběta Lidmila z Lisova (mj. pravnučka dánského astronoma Tychona Brahe) na zdejším zámku prožila značnou část svého života. Alžběta z Lisova je autorkou Rodinných pamětí - záznamů o významných rodinných událostech, které vyšly knižně v roce 2002. V období baroka se stává majitelem zámku Jan Václav Příchovský z Příchovic, v 19. století Marie z Valdštejna, od níž zámek s panstvím kupuje ředitel (později president) Škodových závodů Josef Šimonek. V roce 1950 byl zámek znárodněn a od r. 1955 využíván jako Dětský domov.


Kdo nyní zámek vlastní? Došlo k nějakému vylepšení stavby a okolí za poslední roky?

V roce 2003 byl zámek navrácen v restituci ing. Jaromíru Šimonkovi, pravnuku dřívějšího majitele. Od r. 2004 je zámek zpřístupněn veřejnosti. Zámek zásadní rekonstrukcí ještě neprošel, spíše se postupně opravuje a vylepšuje. První opravy v areálu byly opravy střech budovy a věže v předzámčí a hlavně rekonstrukce kostela sv. Václava, který byl již napůl zřícený.


Je s místem spojena nějaká pověst?

Stránov se v historii téměř nevyskytuje, a to včetně pověstí. Zatímco sousední Starý Stránov (Myškův Hrádek) založil dle pověsti jeden z vrahů svatého Václava, zámek Stránov nemá ani vlastní bílou paní. Samozřejmě je zde jako obvykle tajná chodba, která prý vede až na Starý Stránov, to ví z místních každý. Já ji tedy ještě bohužel neobjevil.


Jak dlouho na zámku pracujete a co všechno se musí na takovém zámku dělat, než přijdou hosté?

V této chvíli jsem na zámku rok. Protože jde o (prozatím) málo navštěvovaný objekt, mám tady v podstatě všechny funkce – pokladnu, úklid, údržbu, provádění a navečer ještě občerstvení. Naštěstí pomáhají i sousedé a kamarádi. Také vyhlašujeme, že na zámku může zdarma přespat kdokoli, kdo si přiveze montérky. Objevují se zde tedy různí nadšenci, kteří pomáhají s pracemi na zámku, čistí park nebo třeba pomohou rozvézt plakáty. Sousedé vybílili hospodu, šermíři udělali na zámku celkový jarní úklid a tak podobně.


Kde Stránov leží? Jak se tam dostat autem, vlakem, na kole či pěšky?

Zámek leží u hlavní silnice Mladá Boleslav – Mělník, asi 7 km od Boleslavi. Přímo na zámek vede pouze značka z nádraží a dvě místní cyklotrasy, pod zámkem podél řeky pak červené turistická značka.


Možná se mi to zdá, ale v průvodcích se moc o Stránově nezmiňuje. Čím to?

Zámek byl v padesátých letech znárodněn a od roku 1955 v něm byl umístěn Dětský domov. Zřejmě proto se nedostal do průvodců, na kalendáře apod., což se ale snad již pomalu mění. Bohužel také leží ztracen v kraji mezi dvěma turistickými oblastmi – Kokořínskem a Českým rájem, které mají dost vlastních památek.


Na co nyní lákáte návštěvníky, najdou zde něco zajímavého?

Stránov je zajímavý především svojí architekturou – kamenný most přes hradní příkop, mohutná, v Čechách neobvyklá šestiboká věž a unikátní oboustranně otevřené arkády z něho vytváří jeden z nejpohádkovějších zámků České republiky. Slabinou je ovšem vnitřní zařízení, které po šedesátileté péči státu většinou záhadně zmizelo. Originálního zařízení je tedy na zámku minimum (postupně se dokupují repliky či restaurují získané originály), proto se zaměřujeme hlavně na doprovodné programy, které by zámek oživily a obohatily prohlídky...


Pořádáte i různé kulturní akce. Chystá se něco do konce letošního roku?

První letošní akcí je slavnostní zahájení sezóny s kulturním programem. Vystoupí skupina historického šermu Mordýři, trampsko-swingová kapela Harry Phill Band. V průběhu roku se zde koná množství dalších akcí – namátkou dechovkový, country i reggae festival, koncerty, šermířská a divadelní představení a na závěr sezóny kulturní akce s názvem Medovinobraní.


Jaká je u vás otevírací doba a kolik se platí vstupné?

Zámek je otevřen celoročně od 10 do 16 hodin, v sezoně déle (pokud je to možné, provádíme i po zavírací hodině, případně se mohou návštěvníci podívat alespoň na věž). Vstupné na prohlídku s průvodcem 40 Kč, zlevněné 20. Samostatně na věž 20 Kč.


Děkujeme za rozhovor a za skvělou pozvánku na zámek!


Zdroj fotografií a více informací najdete na oficiálních stránkách: Zámek Stránov


Petra Nachtmanová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Zámek Stránov najdete mezi Kokořínskem a Českým rájem:

Zámek Stránov najdete mezi Kokořínskem a Českým rájem
Zámek Stránov najdete mezi Kokořínskem a Českým rájem
Zámek Stránov najdete mezi Kokořínskem a Českým rájem
Zámek Stránov najdete mezi Kokořínskem a Českým rájem
Zámek Stránov najdete mezi Kokořínskem a Českým rájem
Zámek Stránov najdete mezi Kokořínskem a Českým rájem
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
O tom jsem ještě neslyšela. A není to ani úplně daleko z Prahy. To bychom mohli udělat výlet.
Obrázek uživatelky
profil
tak tam jsem ještě nebyla a to jsem si myslela že mám projetý všechny hrady a zámky, vidím že asi né, a určitě se jich najde víc, které nejsou vůbec známí a jsou pěkný. Určitě se tam vydáme, díky za tipSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tak už vím, kam letos vyrazíme s mužem na naší suzuce - bude to Stránov, vloni jsme podnikli motorkový výlet na hrad Houska, Trosky,zámek Hrubý Rohozec, já jsem přes hrady a zámky, on přes motorky,takže spojíme koníčky a vyrazíme.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles