Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zřícenina hradu Helfenburk (Hrádek) u Úštěka

24. 01. 2020 | Česká republika
Zříceninu se stejným názvem - Helfenburk - nalezneme i v jižních Čechách u Bavorova. Náš podzimní výlet však směřoval na hrad, posazený v zalesněném údolí poblíž Ústěka. Jeho poloha je poněkud netypická, netyčí se na vrcholu kopce jako dominanta krajiny, ale je ukryt v lesích, takže by se dal snadno minout.

To se současnému návštěvníku nestane, neboť sem vede několik vyznačených cest. Nejsnazší je přístup po žluté značce, protínající údolí od východu k západu, nebo po zelené z obce Rašovice.
My jsme zvolili 6 km okruh po červeném psaníčku a jako výchozí bod parkoviště pod obcí Ostré, kousek za bíle natřenou kapličkou ve skále.
Nejprve zamíříme po silnici k okraji Ostré, ale po 400 metrech odbočíme vpravo a postupujeme lesem po hraně Hrádeckého dolu, terén je členitý, vhodný jen pro pěší.

Zhruba po kilometru z jedné ze skalních vyhlídek mezi stromy poprvé zahlédneme věž hradu, posazenou v údolí. Jeho počátky (tehdy šlo o skromný hrádek) sahají před rok 1375, kdy byl spolu s lesy a polnostmi prodán Hanušem z Helfenburku pražskému arcibiskupství. Stavební přeměny za Jana Očka z Vlašimi změnily charakter hradu od základů. Byly vybudovány prostory sloužící reprezentativním a obytným funkcím, vylepšeno opevnění. Další významnou osobností, pobývající na Hrádku, byl Jan z Jenštejna. Těsně před vypuknutím husitské revoluce se stal hrad přechodně pokladnicí relikvií, knih, liturgického nádobí i jiných cenností pražského svatovítského chrámu.
V neklidných dobách a politických zmatcích se majitelé střídali a po vypálení na počátku třicetileté války hrad chátral.

Ranní mlha se rozpouští a říjnové slunce prosvětluje barevné listí. Kocháme se pohledem na rokle s pískovcovými skalisky v záplavě odstínů zelené, žluté a hnědé. Julius Mařák by šílel.
Cesta se stočí do údolí, prochází kolem studánky s upraveným turistickým přístřeškem a posléze mírně stoupá ke hradu. Už prosvítá mezi stromy, ještě pár kroků... Víme že tu je, ale když se náhle vynoří v celé své kráse, jsme překvapeni jeho mohutností. Je usazen na pískovcovém skalním bloku, jeho vysoké zdi jsou lemovány zubatými hradbami a čtverhranná věž na nás důstojně shlíží úzkými okénky.

Nebylo tak tomu vždy, do 19. století byl hrad využíván jako zdroj materiálu pro stavby v okolí, a původní cesta a pískovcová skála byla odtěžena. I dnešní podoba věže a boční vstup jsou z doby romantismu, kdy objekt roku 1887 koupil úspěšný rakousko-uherský průmyslník, hrabě Josef von Schroll.  Již v roce 1889 byly opravy ukončeny a věž využita jako Schrollovo letní sídlo.
Milovníci romantiky naštěstí nevymřeli, v 60. letech minulého století skupina trempů vyčistila hrad od suti a vegetace, byl proveden archeologický průzkum studny a dnes o zříceninu pečují členové občanského sdružení Hrádek. Zřícenina je volně přístupná, o víkendech lze vystoupat i na věž, odkud je nádherný výhled do krajiny.
Po červeném psaníčku pokračujeme přes rozcestí Ptačí důl a závěrečným stoupáním zpět na parkoviště.

Praktické informace: 
*pro výlet s kočárkem nebo na kole využijte žlutě značenou cestu ze Skalky do Úštěka;
*na hradě není možnost občerstvení;
*slušný a gramotný cyklista v areálu hradu své kolo vede;
*respektujte laskavě pravidla pohybu v přírodě, např. v lese se nekouří Zákon č. 289/1995 Sb. § 20 odst.1 k)


IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Zřícenina hradu Helfenburk (Hrádek) u Úštěka:

Zřícenina hradu Helfenburk (Hrádek) u Úštěka
Zřícenina hradu Helfenburk (Hrádek) u Úštěka
Zřícenina hradu Helfenburk (Hrádek) u Úštěka
Zřícenina hradu Helfenburk (Hrádek) u Úštěka
Zřícenina hradu Helfenburk (Hrádek) u Úštěka
Zřícenina hradu Helfenburk (Hrádek) u Úštěka
Zřícenina hradu Helfenburk (Hrádek) u Úštěka
Zřícenina hradu Helfenburk (Hrádek) u Úštěka
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
dík za pozvánku
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článeček...lákavýSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Bezvadně napsaný článek s pěknými fotografiemi.
Obrázek uživatelky
profil
..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles