Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jarní cyklovýlet

9. 06. 2013 | Cykloturistika
Jaro sice není moc hezké, ale přece jen bylo pár hezkých dnů, které jsme si užili a vyjeli jsme i poprvé na kole. Naskytla se nám možnost, dopravit nás a naše kola na Smraďavku. Tak jsme příležitost využili a jeli se projet. Naše trasa byla Smraďavka čili Leopoldov, část Buchlovic - hrad Buchlov - Buchlovice - Uherské Hradiště. Z Uh. Hradiště je to na Smraďavku asi 18 km, o ty jsme si cestu zkrátili.

Vyjeli jsme tedy ze Smraďavky. Proč Smraďavka? Podle sirného pramene, který zde vyvěrá, toto místo bylo navštěvováno již kolem roku 1680, kdy zde byl postaven barokní zámeček, patřící k buchlovickému panství. Počátkem 19. století tu z podnětu Leopolda Berchtolda vznikly sirnaté lázně, které později chátraly a nyní je opět  možno si zábaly, koupele a jiné procedury využít. Ale jedeme na výlet. Vydáme se kolem Dlouhé řeky, nevím, proč potok někdo takto nazval, po cyklostezce 5151 asi 4 km k místu, kde se říká Na pile. Odbočíme v pravo na cyklo č. 5155 a po 2 km, hezky do kopečka dofuním k místu Pod Holým kopcem a pak ještě kousek po cyklo 5153 k silnici E 50. Tady pozor! Je to frekventovaná silnice. Proto dolů z kola a počkáme, až bude možno silnici přejít. A už pokračujeme další asi 2 kilometry, až pod hrad Buchlov. Nevím, proč tak krásný hrad postavili na takovém kopci. Uf!  Funím, tlačím kolo. Muž už se občerstvuje nealko pivkem a já teprve stavím kolo a sundávám helmu. Po občerstvení si můžete jít prohlédnout hrad a nebo pokračovat v cestě jako my.

jarní cyklovýletSjedeme pod hrad k rozcestníku a pokračujeme po žluté turistické trase do Buchlovic, ale vy se ještě, pokud už se sem nehodláte podívat jindy, vydejte asi půl kilometru k Barborce. Je to hezká kaple, je škoda se tam nejet podívat. My už fičíme na kole dolů do Buchlovic. Kolo zastaví po 4 kilometrech až na náměstí. Máte-li čas, zajděte do informačního centra s malým muzeem. V Buchlovicích je taky krásný barokní zámek se zahradou a anglickým parkem. Pokud jste tady v okolí ubytovaní, tak si vyčleňte den na hrad Buchlov a zámek Buchlovice. Jsou to skvosty. Pokud ne, kupte vstupenku a zajděte se podívat alespoň do zahrady. V letních měsících zde můžete navštívit i výstavu fuchsií. Pokud se vydáte na Buchlovicko na pár dnů, a to bych doporučila, možná bych volila ubytování na Smraďavce, třeba v maličkých lázničkách Leopoldov, odkud jsme vyjížděli. Po výletku na kole a sprše bych využila třeba masáž, či koupel a večer bych jistě ochutnala vínko z nedalekého Sovína. Příroda kolem Leopoldova je hezká. Na Dlouhé řece je vybudovaná malá přehrada, je to rekreační oblast.  Když máte s sebou kolo, je tu možnost hezkých výletů. Můžete zajet na Velehrad a Modrou. Na Brdo a Bunč, do Uherského Hradiště a na mnohá jiná místa v okolí. Na podzim se tady chodí na houby a lesní plody. Je to klidné místo k odpočinku.

Ale vrátím se do Buchlovic a já s mužem se vydáme přes Zlechov a Staré město na asi      15kilometrovou cestu do Uherského Hradiště. Vy, pokud byste chtěli jet na kole na Smraďavku, projedete kolem zámecké zdi, pod silnici E 50 a pojedete s prudkého kopce dolů. Pozor! Jestli nemáte dobré brzdy, tak raději jděte pěšky. Kopec je opravdu prudký. Já když tudy jela, tak jsem hezky ohoblovala brzdové gumičky. Ale váš výlet bude jistě příjemný, jako byl ten náš.


Fanypol - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Jarní cyklovýlet:

Jarní cyklovýlet
Jarní cyklovýlet
Jarní cyklovýlet
Jarní cyklovýlet
Jarní cyklovýlet
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
povedený výlet Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Konečne som sa dostala aspoň k článkom kamarátiek, tak postupne dočítavam.
V týchto končinách som nebola, tak ďakujem za virtuálny výlet.
Napísala si to pútavoSmajlík.
Obrázek uživatelky
profil
děkuji a omlouvám se za občasnou chybu v textu...např. Staré Město apod.
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezky napsáno a fotky úžasné!
V Buchlovicích jsme také byli a máš pravdu, zámek je krásný a zámecký park taky.
Obrázek uživatelky
profil
moc děkuji..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles