Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Náměšť na Hané

29. 05. 2017 | Cykloturistika

Pokud zamíříte na zámek v Náměšti na Hané, rozhodně tak udělejte za krásného počasí, protože je toho na tomto místě ke shlédnutí mnohem více.

Do obce jsme přijeli autem od Drahanovic a zanechali jsem ho v ulici Sokolská na malém parkovišti.

Po pár metrech jsem došli ke křižovatce, v jejímž středu stojí socha sv. Jana Nepomuckého. Právě u této křižovatky stojí rozsáhlá budova pivnice U Sladovny a na jejím nádvoří můžete přes střechy zahlédnout Dolní zámek. Ten se nyní nachází ve špatném stavu, v minulosti jej však obývalo zdejší panstvo, než nad obcí nechali zbudovat tzv. Horní zámek a ze svého bývalého sídla v obci nechali udělat sladovnu.

Od křižovatky jsme se vydali ulicí Vaňourkova nahoru do kopce a po minutí pár domů se před námi objevila stezka lemovaná stromy vedoucí až k zámecké bráně. Od křižovatky je zámek daleko necelých 400 metrů, takže to byl opravdu kousek, jen do prudšího kopečku.

Od května do září je zámek otevřen od 9 do 17 hodin, samozřejmě mimo pondělí a prohlídky začínají vždy v celou hodinu. Celkově mají 4 prohlídkové okruhy, ale okruh C a D jsou prováděny jen v červenci a srpnu. My si vybrali prohlídkový okruh B, ať toho vidíme co nejvíce. Tento okruh zahrnuje okruh A (přízemní prostory) a k tomu i prohlídku 1. patra.

Zámek začali stavět 1766, ale v původním vzhledu se nedochoval, časem prošel modernizacemi. Nyní má neobvykle laděné prostory do bílo-zelené barvy, krásné štukové stropy a ve většině přízemních pokojích křišťálové lustry.

Panstvo obývalo vyšší panskou část a v ostatních třech křídlech se nacházely stáje, ubytování služebnictva a zázemí zámku.

Během prohlídky jsme viděli především panskou část s ložnicemi pána a paní zámku, ukázky šatů, knihovnu s původními knihami, jídelnu, hudební salonek a mnohé další.

Uvnitř zámku je zákaz focení a je nyní ve vlastnictví obce. Co se vlastnictví týče, měl to tento zámek posledních pár desetiletí velmi rozmanité. Po dlouhých staletích ve vlastnictví rodu Kinských zámek odkoupila rodina Ottáhalových, kteří zbohatli na výrobě železa. Těm byl však zámek zkonfiskován hned mezi prvními konfiskacemi na základě Benešových dekretů v roce 1945. Pak vlastnictví různě přecházelo až do současného vlastnictví obce Náměšť.

Obec zde pořádá mimo běžné prohlídky i společenské události jako vítání občánků, koncerty, svatby, výstavy a mnohé další. My měli štěstí na výstavu krajky.

Okolo zámku se rozkládá zámecký park, který má ojedinělý tvar kruhu a od zámku se do čtyř stran rozbíhají lipové aleje, ty nyní prochází obnovou.

V parku se nachází především různé dřeviny. Ukrývají v bujné zeleni jezírko, altánek, zchátralý bazén a kolonádu.

Po prohlídce jsme se vydali asi 800 metrů rovně, minuli jsme kapli Nejsvětější Trojice a přešli dřevěný mostek.

Ukrytý v lese tu stojí hrad Náměšť na Hané, nebo spíše jeho trosky. Hrad byl pobořen a opuštěn již v 15. století a kameny z něj byly použity na stavbu Horního zámku.

Ještě bychom jedno místo doporučili a to těm, kterým během prohlídky vyhládlo. Mezi zámkem a hradem stojí Zámecká restaurace s prostornou slunnou zahrádkou a malým koutkem pro děti.


Texie - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Náměšť na Hané:

Náměšť na Hané
Náměšť na Hané
Náměšť na Hané
Náměšť na Hané
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Jj, v Drahanovicích jsme byli na věži i v muzeu a v Ludéřově v sýpce i u památníku, je toho tam opravu po okolí hodně k vidění. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zrovna tady čtu o zámku v Náměšti na Hané. A co takhle Černá věž v Drahanovicích a sýpka v Ludéřově. Je to od nás kousek, tak se tam také mrkněte, až vyjedete na kolech. Stojí to zato. A Terezské údolí z Náměště do Laškova, tam je moc pěkná vyjížďka, to si nenechejte ujít. Dá se tady hodně pojezdit, jen se opřít do pedálů, tak už začněte.
Obrázek uživatelky
profil
Byli jsme tam před pár letySmajlík hezké místoSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný typ na výlet. Od nás to není až zas tak daleko.
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles