Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Roudnice nad Labem

3. 12. 2014 | Cykloturistika
Při cyklovýletu Polabím jsme minule dojeli až k Roudnici nad Labem. Toto město má mnoho památek, a tak jsme se rozhodli projít si ho v klidu někdy jindy - a pěšky. 
Příležitost se naskytla až o pár měsíců později a musím říct, že tahle procházka mi dala zabrat víc, než  minulých 55 km na kole.

Kvůli rozkopané ulici a uzavírce parkujeme zcela jinde, než jsme původně zamýšleli, a naše první zastavení je u barokní kaple poblíž Purkyňova náměstí. 
V těchto místech stávalo kdysi popraviště a tak není divu, že je kaple zasvěcena sv. Vilémovi - je to patron všech odsouzených.

Podstatně mladší stavbou je chrám Českobratrské církve evangelické v aleji 17. listopadu. Z jeho historie je asi nejzajímavější fakt, že stavba započala 8. srpna 1908 a byla dokončena ještě do zimy téhož roku! Nelze si v této souvislost nevybavit, s jakou rychlostí se staví (či opravuje) dnes.
Obejdeme rozsáhlou budovu základní školy a mezi domky obklopenými zelení snadno nalezneme půvabnou zvonici.  Má zvony zavěšeny na samostatné konstrukci uvnitř věže, takže se jejich údery nepřenášejí na zdi a nenarušují je.
Kolem parku a klidnou vilovou čtvrtí přicházíme ke starému židovskému hřbitovu. Je na něm okolo 1700 náhrobních kamenů, některé sem byly přeneseny ze zrušených a zdevastovaných hřbitovů. I tento hřbitov měl namále, v padesátých letech se uvažovalo o jeho zrušení a vybudování parku, záměr se naštěstí neuskutečnil. 

Roudnice nad LabemDruhá barokní kaple na naší procházce je u kruhového objezdu na západním okraji města. Byla vybudována na paměť poslední morové rány v roce 1713 a je zasvěcena sv. Rozálii, ochránkyni proti moru.
Sestupujeme Třebízského ulicí do bývalé židovské čtvrti a k Augustiniánskému klášteru s kostelem Narození Panny Marie. Místní raritou je rudný pramen vytékající z klášterní zdi. Jak se traduje, právě podle něj získala Roudnice svůj název. Pramen není pitný.

Na několika místech lze podejít trať a jsme na břehu Vltavy. Je zde hezká procházka ke zdymadlu a následně zpátky k roudnickému mostu.
Není bez zajímavosti, že v Roudnici stával most kamenný, který byl třetím nejstarším kamenným mostem v Čechách (po Juditině mostu v Praze a mostu v Písku). S opravami přestál řadu povodní, které bývaly v dobách neregulované Vltavy častější,  a byl považován za jeden z nejdůležitějších strategických vojenských bodů. Což se mu také stalo osudným, byl zničen za třicetileté války.
Současný roudnický most je z let 1906-1910 a je z něj hezký výhled na řeku s ostrovem i město.
Na cyklostezce vedoucí podél Labe je umístěn povodňový sloup se záznamy největších historických povodní a informační tabule s významnými městy v povodí Labe a obrázky ryb, se kterými se můžete setkat v českých vodách. 
Od řeky vystoupáme na Karlovo náměstí, kde se nachází morový sloup se sochou svatého Vavřince (patrona vína) a socha sv. Vojtěcha umístěná tak, jakoby světec mířil k bývalému brodu přes řeku Labe na své misijní cestě do Pomořanska.
Vpravo z náměstí nás úzká ulička dovede k jedinému dochovanému pozůstatku opevnění  starého města, věži Hlásce. Sloužila jako pozorovací a ohlašovací věž, poté jako vodojem pro kašnu na Husově náměstí a dnes je zde rozhledna.

Vrátíme se na náměstí, nad kterým se na 8 hektarech rozprostírá zámecký areál, jehož součástí je i klášter, kostel, hospodářské a administrativní budovy a jízdárna. S výjimkou II. světové války a éry komunismu byl zámek majetkem rodiny Lobkowiczů. V podzemí se nachází rozsáhlé sklepy, víno se zde pěstuje více než 400 let.
Objekt je na první pohled obrovský, tak ani nepřekvapí, že je v něm přes 200 místností a je považován za čtvrtý největší zámek v České republice.
Je možné navštívit jak zámek, tak Středočeskou galerii moderního umění v jízdárně, nebo se projít po zámeckých zahradách.  
Cestou od jižních zámeckých zahrad procházíme kolem barokního špýcharu, neboli sýpky, před  níž je umístěn sloup z roku 1721 se sochou sv. Jana Nepomuckého (patrona uchování zpovědního tajemství a šťastného návratu).
Z Riegrovy ulice zde modrá turistická značka odbočuje vzhůru ke Kratochvílově rozhledně. Václav Kratochvíl byl průkopník moderního hospodářství, regionální politik a organizátor veřejného života na Roudnicku. Mj. též zakladatel „Roudnické záložny podřipské“, k jejímuž 60. výročí založení byla tato rozhledna postavena. Je volně přístupná a můžeme se pokochat výhledem na všechny roudnické památky, které jsme dnes viděli i na obzor s vrcholky Českého středohoří.
Kolem, opět barokní, kaple sv. Josefa (patrona umírajících a dobré smrti) se Jungmannovou ulicí dostáváme do místa, kde jsme naše putování začínali a upřímně řečeno, nožičky máme pěkně uchozené.
Snad se vám roudnické památky na přiložených fotografiích, i přes nepřízeň počasí, za které vznikaly, budou líbit.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Roudnice nad Labem:

Roudnice nad Labem
Roudnice nad Labem
Roudnice nad Labem
Roudnice nad Labem
Roudnice nad Labem
Roudnice nad Labem
Roudnice nad Labem
Roudnice nad Labem
Roudnice nad Labem
Roudnice nad Labem
Roudnice nad Labem
Roudnice nad Labem
Roudnice nad Labem
Roudnice nad Labem
Roudnice nad Labem
Roudnice nad Labem
Roudnice nad Labem
Roudnice nad Labem
Roudnice nad Labem
Roudnice nad Labem
Roudnice nad Labem
Roudnice nad Labem
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc hezky napsáno a krásné fotečkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Byl jsem tam na vinobraní.Docela hezké město kousek od Prahy.
Obrázek uživatelky
profil
šmarja to se mi tedy NEpovedlo! Dík za upozornění.
Obrázek uživatelky
profil
dobrý článek, ale pod mostem přejdeme k Labi! Ne k Vltavě, síla zvyku, že?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka