Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Deset měst, kam vyráží Češi nejčastěji na eurovíkendy

15. 04. 2012 | Evropa
Prohlídka nejkrásnějších metropolí Evropy v několika dnech. Právě tak vypadá stále oblíbenější forma výletů mezi českými turisty - eurovíkendy. Tento typ zájezdů dokonale uspokojí každého, kdo touží po poznání a zároveň po zábavě. Seznamte se s deseti městy, kam čeští turisté nejraději vyrážejí na prodloužený víkend.

Pojem eurovíkend je výhradně českou záležitostí, v jiných jazycích se s ním nesetkáte. Ročně Češi odjedou na více než milion zájezdů do zahraničí s délkou pobytu do čtyř dnů. Pro eurovíkendy je charakteristická délka pobytu jedna až tři noci. V zájezdu je obvykle zahrnuta doprava, ubytování, případně strava nebo služby průvodce či vstupenka na kulturní představení. Eurovíkendy jsou koncipovány tak, aby turista měl možnost co nejlépe poznat danou metropoli.

1. Amsterdam

Nizozemská metropole je významným kulturním centrem, které každoročně navštíví kolem 5 milionů turistů. Lákadlem jsou kulturní památky, jako je Van Goghovo muzeum, vystavující i slavný obraz Slunečnice, projížďky lodí systémem amsterdamských kanálů, ale také jeden z místních evropských unikátů: coffee shopy. Amsterdam je také městem cyklistů, kteří zde mají k dispozici 400 kilometrů speciálních cyklistických tras. Do Amsterdamu se můžete vypravit letadlem z Prahy a výjimečně také z Brna. Možná je i silniční doprava autobusem či vlastním vozem, která ovšem zabere s krátkými přestávkami minimálně 10 hodin cesty.

2. Athény

Řecké Athény lákají turisty především na impozantní antické památky. Dominantou města je Akropolis, monumentální stavba na pohorku Aeropagu, které vévodí především chrám Parthenon. Za zmínku stojí i Agora, Hadriánův oblouk či Dionýsovo divadlo, které je nejstarším divadlem na světě. Turisty jistě potěší, že starobylé Athénské památky lze projít během jednodenní procházky. Využít k tomu mohou i vyhlídkové autobusy, které objíždějí významné pamětihodnosti města. Ve zbylém čase se pak návštěvníci města mohou věnovat bujarým radovánkám, Athény byly odjakživa místem uctívání boha vína a veselí Dionýsa. Restaurací, barů a míst s živou muzikou je tady skutečně požehnaně.

3. Barcelona

Pokud se rozhodnete pro katalánské město Barcelona, určitě se vydejte po stopách architekta Antoniho Gudího, který toto město proslavil svými originálními stavbami. Nejznámější z nich je chrám nejsvětější rodiny Sagarda Familia, mistrovské dílo, které dodnes nebylo dokončeno. Ve městě se mluví místním jazykem katalánštinou a je třeba se připravit na to, že zdejší obyvatelstvo cizí jazyky příliš neovládá. S němčinou pravděpodobně neuspějete, větší šance máte se španělštinou, francouzštinou a angličtinou. Nejpohodlnější cestování do Barcelony představuje letecká doprava, odlety nabízí letiště v Praze i ve Vídni.

4. Benátky

Italské „město na vodě“ se rozkládá na 118 ostrůvcích, které odděluje více jak 150 kanálů, překlenutých asi 400 mosty různých velikostí. Doprava po Benátkách je tedy prakticky jenom lodní, zvolit si můžete mezi rychlými motorovými čluny vaporetto, či pomalými romantickými gondolami, na nichž si vychutnáte pohled na velkolepé paláce a chrámy z dob od gotiky až po renesanci. Pro vodní dopravu si můžete zakoupit 12-ti hodinovou až několikadenní jízdenku, která vám umožní libovolně přestupovat na všechny vodní městské linky. Benátky jsou nejen proslulým městem italských umělců, ale i světoznámých vín soave, bardolino, valpolicella a prosecco.

5. Budapešť

Budapešť je městem pikantních kulinářských zážitků, čardáše a výborného tokajského vína. Milovníkům kulturního vyžití město skýtá možnost navštívit 47 divadel, 2 opery, 16 koncertních síní a přes 60 muzeí. Oblíbeným cílem je i rozsáhlý aquaworld ve čtyřhvězdičkovém hotelu na předměstí Budapešti. Budapešť není od našich hranic tak vzdálená, jako jiná navštěvovaná evropská města, doprava vlastním vozem nebo využití autobusové dopravy nezabere tolik času a je méně nákladné.

6. Istanbul

Istanbul se rozpíná na dvou kontinentech, oddělených Bosporskou úžinou. Tato kosmopolitní metropole poskytuje domov muslimům, křesťanům i židům, a představuje tak křižovatku několika odlišných kultur. Asi nejvýznamnější istanbulská památka Hagia Sofia, tedy chrám boží moudrosti, byla původně křesťanskou bazilikou, následně byla předělána na islámskou mešitu a dnes slouží jako významné muzeum. Měnou v Istanbulu je Nová turecká lira, jejíž kurz se pohybuje kolem 10 korun, platit zde ale můžete i eury nebo americkými dolary. Ceny jsou v turecké obchodní křižovatce velmi příznivé, na tureckých tržištích se navíc udržuje zvyk smlouvání o lepší cenu, které bývá na některých místech nezbytnou součástí nákupu.

7. Londýn

Deštivé město na Temži, jedno z hlavních center světa, se drží na předních příčkách v žebříčku nejnavštěvovanějších měst Evropy. Každoročně se sem sjíždí miliony turistů z celého světa, aby na vlastní oči viděli proslulý Buckinghamský palác, věž Big Ben, či přehlídku figurín slavných osobností v Muzeu Madame Tussaud. Milovníky módy zase lákají nákupy na Oxford Street, které jsou cenově výhodnější než v jiných metropolích. Typickou dopravou po Londýně jsou červené patrové autobusy, tzv. doubledeckery. A pozor, v Británii se jako v jedné z mála evropských zemí jezdí vlevo, což mnohé turisty v praxi často zaskočí. Nezapomeňte ani na to, že ačkoliv Británie patří k starším členským státům EU, britskou měnou není euro ale libra, její kurz se pohybuje kolem 29 Kč.

8. Madrid

Madrid je městem jedinečné bláznivé atmosféry a nočních radovánek s velmi přátelským obyvatelstvem. Centrum nabízí řadu historických památek, které lze shlédnout během delší pěší procházky, za zmínku stojí obrazárna Muzeo del Prado, která vystavuje jedinečnou sbírku šesti tisíc obrazů či královský palác Palacio Real. Útočiště k odpočinku nabízí svěží madridské parky, okouzlující Park Buen Retiro nabízí 140 hektarů zeleně přímo v centru města. Madrid také fandí fotbalu, fanoušci tohoto sportu tak během eurovíkendu mohou navštívit některý ze zápasů zdejších fotbalových klubů a na vlastní oči vidět slavné fotbalové hvězdy.

9. Paříž

Město módy, parfémů, kultury a dost možná nejkrásnější město světa, taková je Paříž. Turistů dychtících po návštěvě Louvru, Eiffelovky a dalších skvostů Paříže je skutečně mnoho, proto se návštěvníkům města vyplatí zakoupit kartu Carte Musées et Monuments, která svému držiteli zajistí volný vstup do většiny turistických cílů a navíc ho zbaví povinnosti čekat dlouhé fronty u vchodu. Nezapomeňte zajít ani do některé z místních restaurací a ochutnejte speciality místní kuchyně. Užitečné je se před cestou do Paříže naučit alespoň několik základních vět ve francouzštině, mnoho Francouzů zvláště starší generace anglicky mluví nerado. Zaletět si do Paříže můžete z Prahy, ale také z Bratislavy.

10. Řím

Řím patří k nejstarším evropským metropolím, v minulosti byl dějištěm řady významných událostí a velká historie tohoto „Věčného města“ na vás dýchá na každém rohu. Monumentální Colosseum, impozantní Fontana di Trevi, či skvěle zachovaný Pantheon z druhého století, jsou jen zlomkem všeho, co můžete v Římě spatřit.  Kromě poznávání pamětihodností sem lidé často cestují i kvůli sídlu papežského stolce. Během křesťanských svátků, zvláště o Velikonocích, je poptávka po zájezdech do Říma tradičně vyšší. Pokud chcete objevovat krásy Říma v poklidu, zvolte si termín mimo tradiční křesťanské svátky.

Zdroj, foto: INVIA

Evabel
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Deset měst, kam vyráží Češi nejčastěji na eurovíkendy:

Deset měst, kam vyráží Češi nejčastěji na eurovíkendy
Deset měst, kam vyráží Češi nejčastěji na eurovíkendy
Deset měst, kam vyráží Češi nejčastěji na eurovíkendy
Deset měst, kam vyráží Češi nejčastěji na eurovíkendy
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Dobra, mozna autobusem to s prestavkama vyda i za vic. Ale autem a to nemam zadne nadupane, ale maleho lenocha, jezdim trasu Praha-Ams prumerne za 8.5-9 hodin Smajlík

No dobra, zdrojem je INVIA, to mluvi za vse. Mimochodem Amsterdam je mozna nejnavstevovanejsi, ale urco ne nejhezci mesto NL Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
kdo četl a napsal komentík moc a moc děkujiSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Chystáme se s dcerou v létě na tři dny do Drážďan. Je to nádherné město, především znovu vystavěné barokní historické centrum. Taky jsme tam kdysi dávno jezdívali kvůli nákupům. Jako studentka jsem tam byla o prázdninách měsíc na brigádě. Už tehdy jsem to město měla velice ráda. Jestli tam opravdu pojedeme, určitě o tom napíšu.
Obrázek uživatelky
profil
zhrnutie najväčších charakteristík obľúbených miest. Dobrý článok.
Obrázek uživatelky
profil
Krátká a výstižná ukázka krásných míst v evropských metropilích...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles