Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Do Chorvatska rychle a pohodlně

2. 07. 2011 | Evropa

Každoročně Chorvatsko navštíví přes milion Čechů. Tato země tak upevňuje své místo mezi nejoblíbenějšími destinacemi. Je pro nás nejen finančně přijatelné, ale nabízí také rychlou a pohodlnou cestu k moři s průzračnou vodou.


Cesta do Chorvatska autem napříč Rakouskem a Slovinskem:


Chorvatsko nabízí svým turistům čistou vodu, písčité a oblázkové pláže, romantické zátoky, stovky ostrůvků, rybolov   a především báječný odpočinek u moře. Turisté zde naleznou širokou škálu zajímavých míst, jako jsou například památky UNESCO či unikátní přírodní útvary. Chorvatsko se stává novou riviérou. Tuto zemi navštívili mimo jiné slavný americký herec Tom Cruise, princ William nebo americký herec chorvatského původu John Malkovich.


chorvatskoV Chorvatsku žije také početná česká menšina. První vlny českých přistěhovalců proběhly ještě za doby Rakouska – Uherska. Při posledním sčítání obyvatel Chorvatska se přihlásilo k české národnosti přes 10 000 obyvatel. Češi zde mají svá kulturně-osvětová sdružení, tzv. české besedy.


Mezi nejčastější způsoby dopravy na dovolenou do Chorvatska už dlouhou dobu patří cesta po vlastní ose, neboli cesta vlastním, či vypůjčeným vozem. Není se čemu divit, protože Chorvatsko je pro Čechy v podstatě snadno dostupnou zemí.


Nejznámější trasou z České republiky do Chorvatska je bezesporu trasa přes hraniční přechod Mikulov a dále po rakouské dálnici. Poté do Vídně a Gratzu, dále na slovinský Maribor a odtud až do chorvatského Záhřebu. Na jih Chorvatska vede ze Záhřebu moderní dálnice.


Pokud cestujete do Istriie, popř. severní části Kvarneru, můžete projet celou trasu Slovinskem, tzn. z Mariboru se vydat směrem na Lublaň a dále na jih na Istrijský poloostrov. Kousek za Mikulovem začíná rakouská dálnice, která vede přes Vídeň, Gratz až k hraničnímu přechodu se Slovinskem (Spielfeld/Šentijl). Dálniční známka pro osobní automobil stojí přibližně 8 EUR na 10 dní. Pro delší pobyt v Chorvatsku je tedy vhodné zakoupit dvě známky.


Dálnice vedoucí Slovinskem začíná hned za hraničním přechodem s Rakouskem. Týdenní dálniční známka stojí cca 15 EUR, měsíční pak 30 EUR. Slovinci kontrolují dálniční známky velmi přísně, pokud víte, že se v Chorvatsku zdržíte déle než týden, musíte si koupit měsíční.


Hned za hranicemi se Slovinskem začíná chorvatská dálnice, která vede přes Záhřeb až úplně na jih Chorvatska. Při vjezdu na tuto dálnici obdržíte kartu, kterou při výjezdu z dálnice vrátíte  a zaplatíte poplatek. Jeho výše závisí na délce cesty. Za cestu do Istriie a Kvarneru zaplatíte zhruba 60 kun, Severní Dalmácie 100 kun a Střední Dalmácie 160 kun. Obecně se cena pohybuje v rozmezí 20-30 kun na 100 km. (1 kuna – 3,20 Kč). Poplatky a další případné mýtné (mosty, tunely) je možné zaplatit v eurech, kunách, či platební kartou.


Dopravní předpisy:

autoDopravní předpisy jsou ve většině zemí stejné jako u nás. Nezapomínejme tedy na povinnost svítit světly i za dne, zabezpečení dětí v automobilu a používání bezpečnostních pásů (i na zadních sedadlech, pokud jsou přítomny). Děti do 12-ti let musí sedět na zadním sedadle a být připoutány.


Rakousko:
Povolená hranice alkoholu v krvi je 0,5 promile. Na dálnici je maximální povolená rychlost 130 km/h, v obcích 50 km/h. Mimo obce 100 km/h. Za překročení maximální povolené rychlosti je pokuta až 150 EUR.


Slovinsko:
U řidičů starších 25 let je hranice alkoholu v krvi 0,5 promile. Maximální povolená rychlost na dálnici je 130 km/h, na silnicích pro motorová vozidla 110 km/h, v obcích 50 km/h a mimo obce 90 km/h. Za překročení maximální povolené rychlosti v obci o více než 30 km/h je pokuta až 1 000 eur. Ve Slovinsku na kruhových objezdech platí přednost vozidla zprava (neplatí absolutní přednost vozidel na kruhovém objezdu jako u nás).


Chorvatsko:
V Chorvatsku platí stejná pravidla jako ve Slovinsku. Za překročení maximální povolené rychlosti v obci je pokuta 300 až 15 000 kun. Mimo obec 500 až 7 000 kun.


Nezapomeňte:


Před cestou do Chorvatska nezapomeňte překontrolovat povinnou výbavu vozu: autolékárničku, reflexní vestu, výstražný trojúhelník, rezervu, náhradní žárovky do světel a další. Zvýšenou pozornost věnujte i kontrole dokladů. V autoservisech a pneuservisech Vám zajistí kontrolu vozidla před dovolenou, takže máte jitotu, že Vaše cesta k moři bude bez technických komplikací.


Klimatizace:


klimatizacePozor na teploty v interiéru vozu, v létě mohou vystoupat až na 70°C. I krátký pobyt v těchto podmínkách může negativně ovlivnit chování řidiče. Dochází k přehřívání a únavě organizmu, což působí  i na pozornost řidiče. Na pozoru se musíte mít i před častým střídáním teplot, které může způsobit například nastydnutí.


Doporučený rozdíl teplot ve voze a venku by neměl přesáhnout 5°C. Správné nastavení vnitřní teploty ve voze zabrání vzniku nachlazení, případně jiným zdravotním komplikacím a klimatizace se tak stane příjemným společníkem na Vašich cestách. Pravidelný servis klimatizace je předpokladem pro její správné fungování i životnost. Doporučovaná doba mezi výměnou filtrů a klimatatizační tekutinou je 6 měsíců, tedy dvakrát do roka.


V současné době, kdy na silnicích jezdí vozidla s mnohem vyššími konstrukčními rychlostmi, kdy přibývají kilometry rychlostních silnic a dálnic i počty vozidel a s tím i počty řidičů s různými zkušenostmi a různou délkou praxe v řidičském umění - právě z těchto důvodů vystupuje do popředí i kvalita a odbornost servisu pneumatik. S kvalitou pneumatik tedy nedílně souvisí i odbornost pneuservisu.


Doklady:


Pro řízení auta potřebujete platný řidičský průkaz, dále technický průkaz a doklad o povinném ručení vozidla (takzvaná zelená karta). Pokud jedete na dovolenou autem, u kterého nejste uveden jako majitel, nechte si vystavit plnou moc k vycestování do zahraničí. V případě využití služebního či firemního vozu musí být plná moc notářsky ověřená.


Vstup do Chorvatska je umožněn všem, kteří vlastní platný cestovní pas. Zároveň je možné cestovat i na občanský průkaz vydávaný v České republice od druhé poloviny roku 2000, který obsahuje strojově čitelnou zónu. Nezletilí občané České republiky, kteří jsou zapsaní v cestovním pase rodiče, mohou na území Chorvatska cestovat společně s ním bez vlastního cestovního dokladu.


Dítě zapsané do pasu rodiče před 1. září 2006 může společně s ním cestovat do svých 15 let. Dítě zapsané do pasu rodiče od 1. března 2008 pouze do svých 10 let. Doporučujeme s sebou vzít i kopii rodného listu dítěte.


V případě, že rodiče cestují do Chorvatska na občanský průkaz, doporučuje se dítě ve věku do 15 let vybavit vlastním cestovním dokladem (cestovním pasem). Občanský průkaz totiž slouží pouze pro svého držitele a ne pro jeho děti.

chorvatsko
Zajímavost:


V Chorvatsku žije jedna z nejpočetnějších a nejlépe organizovaných chorvatských národnostních menšin. Netvoří jí nikdo jiný, než Češi. Předkové dnešních chorvatských Čechů se na plodná území dnešního Chorvatska přistěhovali v několika vlnách ještě za doby Rakousko-Uherska. Češi v Chorvatsku mají svá kulturně-osvětová sdružení, tzv. české besedy. Dnes je jich 27 a zastřešující organizací je Svaz Čechů v Chorvatsku. Jednou z nejaktivnějších a zároveň i nejstarší českou besedou v Chorvatsku je Česká beseda Záhřeb.


Zdroj: Best drive.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
určitě užitečné informaceSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
článek...bude se určitě hodit...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles