Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak přežít cestu autem do Chorvatska

4. 07. 2014 | Evropa
Na místě zeměpisného názvu „Chorvatsko“ si v titulku klidně představte třeba Itálii, Francii nebo Bulharsko. Chorvatsko však podle statistik Ministerstva zahraničí stále patří k nejoblíbenější letní destinaci, kterou Češi v létě navštěvují. A mnohdy se sem dopravují právě autem. Jak takovou náročnou a dlouhou cestu přežít pokud možno bez zdravotních komplikací, to vám poradíme na následujících řádcích.

Kvůli menšímu horku a méně hustému provozu lidé leckdy zvažují vyrazit na cestu až ve večerních hodinách. Pokud jede řidičů více, je možné vyrazit na noc a střídat se v řízení. Mnohem bezpečnější a pohodlnější možností je ale rozdělit cestu na dva dny a v půli cesty někde přenocovat.

Při jakékoli dlouhé cestě je ideální dělat přestávky po zhruba dvou hodinách jízdy.  Není to jen kvůli únavě řidiče a s tím spojené ztrátě koncentrace, ale i z důvodů zdravotních. Při dlouhém sezení se mohou rozjet bolesti zad a pohybového aparátu, mohou otékat nohy, nebo se zapařuje pokožka.  Přestávky je také vhodné využít k menšímu občerstvení, aby řidič ani spolujezdci nezanedbali dodržování pitného režimu.

Jak přežít cestu autem do ChorvatskaJídlo a pití


V horkém letním počasí by dospělí měli vypít tři litry tekutin denně i více. Doporučuje se pít hlavně pramenitou nebo minerální vodu nebo mírně oslazený ovocný čaj, naopak limonády a nápoje s obsahem kofeinu je lepší si odpustit.  Dostatečný přísun vody umožňuje organismu pocení, což je přirozený a efektivní způsob ochlazování.

Před delší cestou a také během cesty je dobré se vyhnout konzumaci těžkých jídel, která usnadňují nástup únavy a pro cestující, jež trpí kinetózou, jsou naprosto nevhodná. Lepší je dopřát si zeleninový salát bez majonézy či jiný lehký pokrm.  Není vhodná přemíra sladkostí pro děti, protože si tím mohou překyselit žaludek, což vyvolá nevolnost. Pokud máte možnost, umístěte potraviny do chladicího boxu nebo tašky, předejdete tak jejich znehodnocení působením vysokých teplot v kufru auta.

Některým lidem znepříjemňuje cestování dopravními prostředky nevolnost, která se odborně nazývá kinetóza. Projevuje se zvracením, závratěmi, bolestí hlavy, omdléváním, nadměrným pocením a obtížným udržováním rovnováhy. V takovém případě je dobré vzít si hodinu před cestou preventivně léky, které tyto obtíže odstraní nebo zmírní.

Předejít nevolnosti v autě pomůže, když:


-    nekonzumujete před cestou těžce stravitelná jídla a nepijete alkohol.
-    zvolíte si k sezení místo nejbližší těžišti dopravního prostředku - v autě je to na předním sedadle
-    nesledujete pohyb za okny a díváte se raději na něco uvnitř dopravního prostředku.
-    za jízdy nečtete.

Jak zacházet s klimatizací


Teploty v interiéru auta mohou v létě vystoupat až na 70°C. I krátký pobyt v těchto podmínkách následně může negativně ovlivnit chování řidiče, dochází k přehřívání a únavě organizmu, a tím ke snižování pozornosti. Proto je dobré vyrazit na cestu klimatizovaným vozem. I to má ale svá rizika. Používání klimatizace v autě je ve vedrech sice příjemné, ovšem vystavuje cestovatele zátěži při střídání teplot. Rozdíl teplot ve voze a venku by neměl přesáhnout šest stupňů Celsia. Předejdeme tím vysušování sliznic, které pak mohou být náchylnější k infekci a podráždění.

Nesmí se zapomínat na to, že auto, do kterého praží slunce, je jako skleník. Proto v něm rodiče nesmí nechat čekat děti (zejména u malých dětí nastupuje přehřátí organismu velmi rychle a má mnohem závažnější průběh), ani čtyřnohé přátele, kteří lidi na dovolenou často doprovázejí.

Cestovní lékárnička


Samozřejmou součástí prázdninového zavazadla je cestovní lékárnička. Před cestou je vždy důležité překontrolovat exspiraci léků a doplnit loňskou lékárničku podle aktuálního zdravotního stavu i podle věku cestovatelů.

Zdroj: Nemocnice Na Homolce

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Pomlázka