Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jeseníky se představují

21. 10. 2007 | Evropa
Příroda Jeseníků zaujme a nadchne i nepřírodovědce. Míra nadšení odborníka nad výskytem vzácných druhů, vrchovištními rašeliništi či kryoplanačními terasami je pak již téměř nepředstavitelná.

Jeseníky jsou pohoří pokrývající severní část Moravy. Nejjižnější výběžky sahají ke Šternberku a Olomouci, nejsevernější k Polsku. Lze je rozdělit na hornatinu Kralického Sněžníku, Hrubý a Nízký Jeseník a jejich podhůří. Nejvyšší jesenické vrcholy se vypínají nad vrstevnici 1400 m. n. m. a jsou od 1300 - 1350 m. n. m. pokryty horskými loukami (holemi). Horské hřebeny spadají prudce do hlubokých koryt horských říček. Směrem k horní hranici lesa roste kleč, která je zde uměle vysazena, tímto došlo k tomu, že se zde vytvořily jedinečné lokality (např. z Velké kotliny se uvádí na 450 druhů vyšších rostlin, je to nejbohatší botanická oblast ČR) Není zde vzácností borůvčí, brusinky a vřes. Níže pak nastupují převážně jehličnaté lesy. V lesích je značné množství lovné zvěře, zejména jelení a srnčí. Žije zde liška, jezevec, kuna, lasička a vzácně kamzík, vlk a rys. Z dravců např. káně, jestřáb, krahujec, poštolka nebo sova. Krajinu podhůří tvoří mnohotvárná údolí a pahorkatina přecházející do nížin.

Jeseníky-Praděd Tato oblast je hlavním rozvodím mezi mořem Baltským a Černým. Výjimku tvoří hora Klepý u Králického Sněžníku, kde pramení Tichá Orlice, která odtéká do Labe a ním do Severního moře. Pod vrcholem Kralického Sněžníku pramení nejdelší moravská řeka Morava.

Podle klimatického zastoupení je zde zastoupena chladná a mírně teplá oblast. V chladné oblasti teplota nepřesahuje červnovou teplotu 15°C a zahrnuje nejvyšší oblasti Jeseníků, které jsou tímto jedny z nejchladnějších v ČR. Ostatní území patří k mírně teplé oblasti. Teplota zde klesá v průměru o 0,6°C na 100 m výšky.

Klimaticky vhodné podmínky a minerální prameny daly za vznik množství lázeňských měst - např. Jeseníku, Lipové-lázní, Karlově Studánce Velkým Losinám.

Četné geomorfologické jevy, jeskyně, kaskády, vodopády, vyhlídkové skály, pestrá květena a bohatá zvířena jsou předmětem zájmu domácích i zahraničních turistů.

Nejvyšší horou Hrubého Jeseníku je Praděd

Praděd (1492 m) je nejvyšší hora Hrubého Jeseníku a českého Slezska vůbec. Celkově jde o čtvrtou nejvyšší horu České republiky. Je zde nejdrsnější podnebí, průměrná roční teplota nepřevyšuje 1 °C. Na vrcholu stojí 162 metrů vysoký televizní vysílač, jehož horní plošina je nejvyšším (byť umělým) bodem v České republice.

Hora leží na historické zemské hranici Moravy a Slezska, v současnosti tudy prochází i hranice krajů Moravskoslezského a Olomouckého, a okresů Bruntál a Šumperk.

ZUZI
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
ano jsou nádherné....a ten vzduch,ne nadarmo,tam jsou lázně
Obrázek uživatelky
profil
Jeseníky jsou nádherné, hlavně na podzim hrají všemi barvami.
Obrázek uživatelky
profil
já v Jeseníku bydlím příroda je nádherná ale zima je krutá
Obrázek uživatelky
profil
okolí Jeseníků je mi velmi známé. Je zde spousta krásných míst. Mám ráda turistiku a tak pořádáme s rodinou pravidelné výšlapy, výlety, návštěvu hor a sbírání hřibů. A nejen to, Lázně JESENÍK, Karlova Studánka, Praděd, Šerák, Vysoký vodopád, Karlov, Červenohorské sedlo, Ovčárna, Švýcárna,
Bílá pod Pradědem, Rejvíz s mechovými jezírky, Zlaté hory, Písečná (jeskyně)
a mnoho dalších krásných míst- všem vřele doporučuji. V každém ročním období hory zbožňuji, ať už je jaro, léto podzim nebo zima. Spoustu fotek, které zde vkládám, získávám z těchto výletů.
Obrázek uživatelky
profil
můžu pouze doporučit a to v každé roční době!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle