Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Makarská riviéra, mezi horami a mořem

12. 08. 2018 | Evropa
Kdo neslyšel alespoň jednou slovo Makarská, ať se přihlásí? Tady byl u moře snad každý Čech. Je to jedno z nejoblíbenějších letovisek, kam každoročně vyrážejí deseti tisíce slunce a moře chtivých spoluobčanů. Moc jsem nechápala, co na Makarské všichni mají, a tak jsem se sem vydala.  

Vzdušná extáze horský i mořský vzduch dohromady

Po její návštěvě se už nedivím. Přírodní i klimatické podmínky splitské oblasti Dalmácie, kde se Makarská nachází, jsou pro trávení letní dovolené více než lákavé. Nikde v Chorvatsku se pohoří neblíží tak k pobřeží, jako právě na Makarské riviéře, která leží na úpatí pohoří Biokovo.

Jak sami Chorvaté říkají, tady je pohoří úpatím v moři a vrcholky vysoko oblacích. Však nejvyšší vrh Sveti Jure dosahuje úctyhodných 1762 m. Díky hradbě vytvořené horským masivem Biokovo, neproniká na pobřeží chladnější vzduch z vnitrozemí. Neobvyklá blízkost hor a moře a vzdušné proudy způsobují, že se tu mísí horský vzduch s mořských. O tom jak čistý a léčivý je, se přesvědčí každý návštěvník.

Makarská riviéraPřímo do letoviska Makarská

Dnes 15 tisícové město Makarská vyrostlo kolem přírodního přístavu chráněného poloostrovem Svatého Petra a výběžkem Osejava. Zde se mohly před nepřízní počasí skrývat lodě v minulosti a bezpečný ukryt pro plavidla představuje i v dnes. V městě je několik zajímavých světských i církevních staveb, avšak nejvíce si ohlédnutí za minulostí Makarské, vychutnáte ve Františkánském klášteře, který nedávno oslavil 500 výročí od svého založení.
Jestli však na Makarské nás suchozemce něco skutečně okouzlí, je to překrásná oblázková i písčitá asi 2 kilometrová pláž s blankytným mořem. Kolem pláže vede promenáda se stínem z borovic. Makarská je živá, krásná díky svému přírodnímu přístavu, plná vyžití jak na břehu, tak na vodě. Kdo do Splitské oblasti Dalmácie míří, měl by Makarskou poctít svou návštěvou.  

Letovisko Baška Voda, turistický mumraj v menším

Jen 10 km severozápadně od Makarské a 5 km jihovýchodně od Brely se nachází asi 3 tisícové městečko a přístav Baška Voda. Tu jsme si pro svůj pobyt vybrali my. Atmosféra v letovisku je lidová, ovlivněna místním obyvatelstvem, které se kromě práce v turistickém ruchu věnuje pěstování oliv, vinné révy, fíků i višní. Dovolená v Baška Voda, náš oslovila, protože nemusíme ruch na Makarské ani luxusní atmosféru Brely.

Letovisko je klidnější i proto, že sem nedoléhá hluk z Jadranské magistrály, která vede nad městečkem, ukrytá mezi kopci Biokova. Oblázková pláž Nikolina je lemovaná borovicovým hájem. Vybavení pláže i čistota moře vysloužila pláži modrou vlajku. Získala i ocenění za přírodní zařízení pláže. A v roce 2015 byla dokonce britským deníkem Daily Mail zvolena mezi 10 nejhezčích pláží Středomoří.

Biokovo, nejpřitažlivější přímořské pohoří na Jadranu

Celé pohoří Biokovo měří 36 km a zejména nad Baškou Vodou je nejmalebnější. Ač horský masiv působí na první pohled hole, strmé vápencové skály, skoro jakoby trčely z vody, je flóra i fauna bohatá. Na severu je pohoří porostlé bukovými lesy a černou borovicí, ve vyšších polohách převládá alpinský porost. V roce 1981 bylo Biokovo prohlášeno za Přírodní park. Nejjednodušší způsob jak se seznámit bohatou vegetací pohoří, zvláště pokud máte malé děti, je návštěva Botanické zahrady ve vesničce Kotišina, zřízené přímo v přírodním parku. Pohoří je protkané turistickými stezkami, s množstvím vyhlídek, na kterých je těžké se nezastavit. Výhledů na modravé moře, ostrovy i vesničky na pobřeží se totiž nelze nabažit. Věřte.

Nejkrásnější pláže v okolí: Dugi Rat a Vrulja

Po dnech strávených pláži a nachozeni po horách jsme se ještě rozhodli, že ještě prozkoumáme další pobřežní krásy. Jako první jsme navštívili oblázková pláž Dugi rat, nedaleko Brely, která měří asi 900 metrů. Bývá opakovaně řazena mezi nejkrásnější pláže světa. Její zvláštností je zajímavý přírodní úkaz – kámen porostlý piniemi čnící z vody, který bývá nazýván i ostrovem lásky. Pláž Dugi rat se nachází na mysu s borovým lesem, který slouží jako stinné útočiště před letními vedry.
Další úchvatná pláž u Brely, akorát směrem na sever, je Vrulja. Vzhledem k tomu, že vysoké útesy brání přístupu pěších, je ideální přístup z moře. My jsme využili dopravu člunem z Brely.   Ačkoliv je pláž zčásti vyhrazena pro naturisty, jejími častými hosty jsou jako my, rodiny s malými dětmi hledající klid. Pláž je oblázková a je obklopena borovicemi. Moře je tu křišťálově čisté, trošku chladnější, což je způsobeno podmořskými sladkovodními prameny.  

Zdroj, foto: FIRO-tour


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Makarská riviéra, mezi horami a mořem:

Makarská riviéra, mezi horami a mořem
Makarská riviéra, mezi horami a mořem
Makarská riviéra, mezi horami a mořem
Makarská riviéra, mezi horami a mořem
Makarská riviéra, mezi horami a mořem
Makarská riviéra, mezi horami a mořem
Makarská riviéra, mezi horami a mořem
Makarská riviéra, mezi horami a mořem
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Chorvatsko ma nejkrasnejsi more! Nadherne modre a krasne slane. Pula, Rabac, Zadar, Uglan, Sibenik, Brodarica, Primostejn, Razinij, Nadherny pristavni mestecko Trogir!
Miluji Chorvatsko.
Obrázek uživatelky
profil
To je prostě ráj na zemi.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
nádheraSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dala bych si říct.. Jadran je nááádherný.
Ale: ta cesta je ubíjející - busem, nebo snad letadlem? HR má jen dvě letiště na 800km pobřeží a od něj dojezd do letoviska (třeba i stovky kilometrů)zase busem. Z ČR odlet jen z Prahy, od nás je to přes 300km, takže bus nebo vlak do Prahy, noc na letišti. Tak na to už nemám dost sil. Taková dovolená člověka spíš odrovná než prospěje. Navíc týden u moře je málo!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles