Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Muzeum Vasa ve Stockholmu

7. 07. 2012 | Evropa
Při své jedné z návštěv Stockholmu (hlavní město Švédska) jsem neodolala a vydala se z hotelu procházkou směr jihovýchod na zelený ostrov Djurgården, a již po několikáté navštívila muzeum Vasa, které vzniklo jen pro krásnou a jedinečnou válečnou loď Vasa ze 17. století a pokusím se vám napsat alespoň část toho, co jsem si z návštěvy muzea zapamatovala.

Stavba lodi Vasa - stavěná jako perla královské válečné flotily probíhala v letech 1626 - 1628. V současném muzeu, které ji obepíná dnes, se Vasa nachází od roku 1990. Tato krásná a vlastně i jediná dochovaná loď ze 17. stol. byla dne 24. 4.1961 vyzvednuta ze dna stockholmského zálivu, kde byla na dně ve 32 metrech po 333 let zakonzervována bahnem. Zachovalo se
 95 % její části. Byla postavena z dubového dřeva. Chybějící nově doplněné části jsou mnohem světlejší barvy tak, aby bylo patrné, které části lodi jsou původní. 

Muzeum Vasa Stockholm
Po několik let byla s velkou péčí konzervována speciálním roztokem. Válečná loď Vasa je dlouhá 69 m, široká 11,7 m a vysoká 52,5 m. Měla celkem 64 bronzových děl a 3 stěžně. Byla bohatě zdobena sochami i obrazy. V té době její cena byla porovnatelná například s cenou velkého zámku. Stavitel ji nechal postavit dle přání tehdejšího panovníka, ale neměl dostatek zkušeností se stavbou takto velké lodi, a tak se Vasa, jelikož měla vysoko položené těžiště a byla nestabilní, naklonila při prudším větru na bok. Otevřenými střílnami pak v dolní palubě začala do lodi pronikat voda a během několika minut se Vasa v celé své kráse  (uplula cca jen 1300 m) dne 10.8. 1628  potopila na dno moře. Většině členů posádky se naštěstí podařilo doplavat na břeh. Podle nalezených kostí utonulých členů posádky byl vymodelován původní vzhled jejich obličejů - lze zhlédnout v suterénu muzea. 

V kinosále muzea se během celého dne promítá i cca 25 min. dlouhý film o celé historii této lodi. Vnitřní část lodi přístupna veřejnosti není. V muzeu také najdete i několik velmi zajímavě připravených výstav týkajících se lodi Vasa - její stavby, následného ztroskotání i jejího vyzvednutí. Osvědčila se mi trasa vyjet si v muzeu výtahem úplně nahoru na galerii, kde se pěkně dá celá loď vyfotit a pak postupně pěšky scházet přes všechna poschodí a sejít postupně až do suterénu. 

V komplexu muzea se rovněž nachází restaurace i obchůdek se suvenýry s motivem této krásné válečné lodi. Vstupné vyjde momentálně pro dospělé na 110 SEK, studenty na 80 SEK, děti a mládež do 18 let mají vstup zdarma. 

Pokud někdy budete mít cestu do Stockholmu,  nenechte si ujít prohlídku tohoto muzea a podívanou na tuto krásnou loď.

Marie K. - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Muzeum Vasa ve Stockholmu:

Muzeum Vasa ve Stockholmu
Muzeum Vasa ve Stockholmu
Muzeum Vasa ve Stockholmu
Muzeum Vasa ve Stockholmu
Muzeum Vasa ve Stockholmu
Muzeum Vasa ve Stockholmu
Muzeum Vasa ve Stockholmu
Muzeum Vasa ve Stockholmu
Muzeum Vasa ve Stockholmu
Muzeum Vasa ve Stockholmu
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
aj ja závidím, ale v dobrom.
Obrázek uživatelky
profil
v muzeu na severu Evropy...určitě krásný zážitek i ze severské přírody ...Smajlíktrošku závidím...ale jen malinkato
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles