Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Obertauern – zimní středisko, které můžete ocenit i v létě

25. 11. 2015 | Evropa

Mám ráda přírodu a asi proto, že jsem člověk žijící ve městě (navíc v paneláku), baterky mi spolehlivě dobije jedině ona. Nejradši mám hory a co si budeme povídat, Šumava je odmalička mojí srdeční záležitostí. Rádi ale zajedeme i jinam, v létě na krátkou dovolenou většinou volíme Rakousko s tím, že si odskočíme i do Itálie nebo do Německa. V zimě nás vysokohorská střediska nelákají – lyže jsem odložila už před lety a manžel nelyžoval nikdy. Přesto ale některá vyhlášená zimní střediska rádi navštívíme přes léto, kdy tu není sezóna. Stojí to totiž za to.

Letos jsme si v rámci dovolené zajeli do Obertauernu, kde jsme nebyli už dlouhé roky. Je to zimní středisko v rakouském Salcbursku, které je opravdovým rájem pro lyžaře. Leží ve stejnojmenném průsmyku uprostřed Alp a je jednou ze sněhově nejspolehlivějších oblastí: lyžaři tu mají zaručen dostatek sněhu většinou i v době, kdy jinde ještě sněžit ani nezačalo a nebo sníh už roztál. Také jeho nadmořská výška (1639 – 2526 metrů nad mořem) zaručuje, že zimní sezóna tu trvá od listopadu až do začátku května. Na lyžaře tu čeká jedna kabinková lanovka, devatenáct sedačkových lanovek a šest lyžařských vleků; užít si můžete celkem 100 kilometrů sjezdovek a také 26 km běžeckých tratí! Nejpopulárnější tu je jedna z nejstrmějších sjezdovek v Rakousku, černá sjezdovka z vrcholu Gamsleiten. Najdete tu také park pro snowboardisty a dokonce první snowkite školu v Rakousku. Obertauern patří mezi top lyžařská místa v celé zemi, nejvíce oblíbený je u německých turistů. Není divu, že v zimě tu hotely i horské chaty praskají ve švech.

ObertauernUvádí se, že 95% přenocování tu evidují právě přes zimu. Ročně je to přibližně 950 tisíc noclehů, ke kterým je připraveno kolem 9 tisíc lůžek! Podle rakouské statistiky cestovního ruchu se tím Obertauern řadí na šesté místo v zemi. Jestli hledáte odpočinek, prvotřídní sportovní vyžití i wellnness a zároveň pohodlí, jste tu správně. Lyžování je tu tématem číslo jedna od konce čtyřicátých a počátku padesátých let minulého století.

Nabídka sportovních aktivit ale samozřejmě zahrnuje i léto, i když některé hotely a obchody se na tu dobu zavírají. Můžete si zajít zahrát squash, bowling, navštívit fitness centrum, vitalcentrum nebo víceúčelovou halu. Najdete tu kryté tenisové kurty s odpruženou podlahou, zahrát si můžete i badminton. K výletu do hor slouží různé vycházkové okruhy. Místo je výchozím bodem pro túry přes centrální Alpy.

Bohužel v době naší návštěvy nám počasí ukázalo ne zrovna vlídnou tvář. Kopce z velké části halila mlha, poprchávalo a celý Obertauern byl jako bez života. Všude pusto, liduprázdno. Vydali jsme se pro nějaké materiály do zdejšího infocentra a i přes celkem slušnou zimu jsme prošli alespoň centrum tohoto horského střediska. Všude tu narazíte v nějaké podobě na skupinu Beatles – asi je to ostuda, ale nejprve jsem vůbec netušila, co mají tihle hoši s Obertauernem společného. Snad mi budiž alespoň malou omluvou, že jsem nikdy nepatřila k jejich fanynkám... Jejich písničky mě míjejí dodnes. Brzy byla ale tato záhada vyřešena: nejednalo se o to, že by tu byli jen na návštěvě a tenhle kousek hor si zamilovali. V roce 1965 tu natočili část legendárního filmu „Help“. Při té příležitosti tu na soukromé akci v hotelu Marietta uspořádali jejich jediný koncert v Rakousku. A jak je vidět, tady jsou na to všichni patřičně hrdí. Ať je to jak chce, Beatles jsou prostě legenda. My ale pro tentokrát o něco rychleji než obvykle míříme zpátky k autu a odjíždíme vstříc slunečným paprskům do nižších poloh.

Možná Obertauern znáte. Pokud ne, třeba sem někdy zajedete. Určitě uspokojí všechny vaše potřeby. Trochu zklamat vás snad může jedině počasí, to si ani tady totiž neobjednáte.  


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Obertauern – zimní středisko, které můžete ocenit i v létě:

Obertauern – zimní středisko, které můžete ocenit i v létě
Obertauern – zimní středisko, které můžete ocenit i v létě
Obertauern – zimní středisko, které můžete ocenit i v létě
Obertauern – zimní středisko, které můžete ocenit i v létě
Obertauern – zimní středisko, které můžete ocenit i v létě
Obertauern – zimní středisko, které můžete ocenit i v létě
Obertauern – zimní středisko, které můžete ocenit i v létě
Obertauern – zimní středisko, které můžete ocenit i v létě
Obertauern – zimní středisko, které můžete ocenit i v létě
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
krásné místo Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Rakousko je nádherná země. Já to tam mám taky radši v létě. Jezdíme tam od r. 2001, Začátkem léta, vždycky jen na pár dní. Ta krásná příroda a upravené vesničky a statky na almách mi dělají moc dobře na duši.
Obrázek uživatelky
profil
hezké fotečky i zážitky jistě máteSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles