Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Palmová riviéra

29. 09. 2013 | Evropa

Palmová riviéra se nachází ve střední Itálii na jihu kraje Marche. Je jednou z nejkrásnějších oblastí a tvoří ji letoviska Cupra Marittima,Grottammare a San Benedetto del Tronto. Celá tato část je obklopena krásnými palmami a oleandry v různých barvách. V hojném počtu jsou tady zastoupeny pinie, různé druhy květin, hlavně ibišky velkokvěté v krásných barvách. Také kaktusy a sukulenty, aloe, agáve a opuncie. Na plážích u restaurací rostou banánovníky a jiné druhy exotických rostlin. Podél celého pobřeží jsou dlouhé písečné pláže s čistým mořem. Krajinu vytváří nejen bohaté  přírodní vegetace, ale také krásné vrcholky Apenin. Města tvoří staré i nové části. Oblast se může pyšnit také bohatou historií. Podél pobřeží celé Palmové riviéry je  stezka pro cyklisty,  po které se dostanete z Cupra Maritima do Grottemare a San Benedetta del Tronta. Stezka je dlouhá asi 12 km. Využijí ji nejen cyklisté a bruslaři na kolečkových bruslích, ale také příznivci joggingu.

Cupra Marititma        

Lázeňské městečko, ležící na severním okraji Palmové riviéry. Rozkládá se na třech kopcích, Sant´Andrea, Marano a Boccabianca. Název města má své kořeny v minulosti, pochází z dob římských. Těžila se tady ve velkém měď. Ve středověku patřilo  město pod pevnost Marano. Z historických památek tady můžeme vidět na kopci Marano zříceninu hradu San’t Andrea se starými hradbami. V této části je také kostel Santa Maria. Mezi další památky patří  kolej San Basso, kde je uložen triptych Vittoria Crivelliho. Ve městě je také archeologické muzeum. V blízkosti silnice jsou zachovány zbytky římské vily.

Palmová riviéraNová, moderní část města se rozkládá podél pobřeží, je vhodná k odpočinku, sportování a ke všem druhům letních sportů. Kolem pobřeží jsou restaurace a pizzerie, které nabízejí tradiční italská jídla. Pokud vás speciality italské kuchyně nelákají, na pláži je taky jedna restaurace, kde si můžete objednat jídla z české kuchyně. Poblíž pláží jsou parčíky pro děti, kde si mohou hrát. Ve staré části města můžete obdivovat památky z minulosti, úzké uličky, obchůdky a panorama celého pobřeží. Město je plné různých sousoší s delfíny.  

Je tady také největší muzeum mušlí na světě. Jsou zde vystavené mušle, škeble a měkkýši z celého světa. Jedná se o velkou budovu „Museo Malacologico Piceno“. V muzeu je také prodejna, kde si můžete zakoupit různé suvenýry z mušlí.

Druhým městem palmové riviéry je Grottammare. Pěkné místečko plné palem a krásných míst. Podél pobřeží v Grottammare se konají svatby, svatebčané se fotí u krásných palem s anglickým trávníkem a mořským zákoutím. Z historických památek je tady dochována středověká pevnost nedaleko náměstí Piazza Peretti nebo kostel San Martino. Z dalších památek je ve staré části města kostel Sant´Agostino nebo chrám Santa Maria ai Monti, který býval součástí kláštera. V centru města stojí kostel Santa Lucia. Podél pobřeží najdeme baziliku San Pio. Město je plné pomerančů, které uvidíte v každé zahradě. Pomeranče mají v tomto městě dokonce v erbu města. V restauracích nabízejí různé speciality z ryb, například salát z mořských plodů nebo rybičku na grilu, kterou si sami vyberete.

San Benedetto del Tronto patří mezi hlavní letovisko Palmové riviéry. Tento přístav se může pyšnit nejvyšší a nejstarší palmou v Evropě.  Dnes jen v San Benedettu  asi 8 000 palmových stromů. V San Benedettu naleznete i některé zajímavé památky, které stojí za zmínku. Jako jednou z nejznámějších je žulový pomník z 16. století, který byl postaven ke slávě Italů. Město nejvíce charakterizuje věž Torrione, která je vysoká 15 m. Dříve byla součástí městského opevnění, dnes dotváří krásné panorama San Benedetta. Nedaleko věže se nachází katedrála Santa Maria della Marina. Nesmíme zapomenout ani na katedrálu svatého Benedikta, patrona města, kterému je zasvěcená nejdůležitější slavnost ve městě. Na pobřežní promenádě můžete obdivovat sochy, které vytvořili sochaři z balvanů a odkud je také krásný výhled na moře a pobřeží. San Benedetto je významným přístavem, kde vyplouvají lodě do různých částí světa. Na místním rybářském trhu se zpracovávají úlovky ryb od rybářů.  Jsou tady také Doky, velké opravny lodí. Ze San Benedetta si můžete udělat výlet lodí podél celého pobřeží Palmové riviéry. Za návštěvu stojí také místní Námořní muzeum. Muzeum najdete v areálu velkoobchodního rybího trhu. Zahrnuje muzeum amfor a Rybí „Capriotti“ a galerie umění na moři.

Celá palmová riviéra láká k poznání a k pěkným výletům do přírody i za krásami historie.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Palmová riviéra:

Palmová riviéra
Palmová riviéra
Palmová riviéra
Palmová riviéra
Palmová riviéra
Palmová riviéra
Palmová riviéra
Palmová riviéra
Palmová riviéra
Palmová riviéra
Palmová riviéra
Palmová riviéra
Palmová riviéra
Palmová riviéra
Palmová riviéra
Palmová riviéra
Palmová riviéra
Palmová riviéra
Palmová riviéra
Palmová riviéra
Palmová riviéra
Palmová riviéra
Palmová riviéra
Palmová riviéra
Palmová riviéra
Palmová riviéra
Palmová riviéra
Palmová riviéra
Palmová riviéra
Palmová riviéra
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
krásné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
krásný článeček a moc hezké fotečky z dovolenéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji všem za milé komentáře. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
nádhera, hned bych tam jela a prodloužila si létoSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Marti moc hezký článek a hezké fotky,tam musí být moc hezkySmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles