Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Paříž - město nejen pro zamilované

24. 12. 2013 | Evropa

Paříž patří mezi nejnavštěvovanější města světa. Zcela oprávněně – návštěvníkům má opravdu co nabídnout. Pro návštěvu můžete využít služeb cestovní kanceláře a nebo jet na vlastní pěst. Vyzkoušela jsem postupně autobusový a letecký zájezd a následně cestu po vlastní ose.

Orientace v Paříži je snadná. Většina památek je v centru. Pokud si dobře naplánujete trasu a nevadí vám, že večer padnete vyčerpáním, můžete mezi nimi chodit pěšky a nasávat atmosféru pařížských ulic. Tím, že jsou památky (při dobré volbě trasy) od sebe cca 2 stanice metra, je otázkou, jestli scházením do metra své nohy ušetříte.

Pařížské metro je na rozdíl od londýnského přehledné, spolehlivé a jezdí každou chvíli. Je v blízkosti většiny památek. Můžete jezdit na jednotlivé jízdenky a nebo si pořídit celodenní. Ceny jízdného se cca co půl roku mění. Celodenní jízdenka se vám vyplatí ve chvíli, kdy pojedete metrem alespoň 6x v průběhu dne. Pozor, den nekončí půlnocí! Pokud se vracíte z výletu po půlnoci, neoznačujte si novou celodenní jízdenku – ráno by vám neplatila. Denní jízdenka platí i po půlnoci, dokud jezdí metro – což je cca do 1 hodiny v noci. Pokud máte v plánu míň jízd, kupte si raději než jednotlivé jízdenky tzv. carnet. Je to balíček 10 jednotlivých jízdenek, jehož nákup vyjde levněji než kdybyste je kupovali samostatně.

Paříž město pro zamilovanéNejlepší místo pro ubytování se je Montmartre. Je to jedno z nejlevnějších míst v centru (co se týče hotelů i restaurací). Sám o sobě je částí Paříže, která stojí za prohlídku – ať už je to katedrála Sacre Coeur s blízkým náměstím malířů a nebo místní hřbitov. Z Montmartru je rovněž velmi dobré spojení do centra.

Pěší prohlídku Paříže můžete začít na náměstí Svornosti – Place de la Concorde (stejnojmenná zastávka metra). Najdete zde alegorie francouzských měst, 2 zlacené fontány i egyptský obelisk. Projděte kolem kostela Madelaine na bulvár Kapucínů. Dojděte k budově Opera Garnier. Jedná se o starou operu – nová opera je na místě, kde dříve stávala pevnost Bastila (Bastila je název nové opery i zastávky metra u ní). Kousek od opery, v jedné z postranních uliček, je muzeum parfémů firmy Fragonard. Vstup do muzea je zdarma. Prohlídka končí v prostorách firemní prodejny, kde si můžete zakoupit něco voňavého na památku.

Od opery se vydejte k náměstí Vendome. Najdete zde sloup, odlitý z děl, která bojovala v bitvě u Slavkova. Na vrcholu sloupu je socha Napoleona. Odtud pokračujte na Rue Rivoli. Jedná se o známou nákupní třídu vedoucí podél zahrad Tuileries a kolem Louvre. Najdete zde zlacenou sochu Johanky z Arku. Sejděte z této ulice doleva a navštivte nádvoří Palais Royal. Jedná se o méně známou památku Paříže. Na historickém nádvoří tu najdete moderní bílo-černé pruhované sloupy o různé výšce.

Od královského paláce pokračujte k Les Halles. Na povrchu je parčík a kostel sv. Eustacha. Pod zemí je velká stanice metra. Rozsáhlé prostory kolem ní jsou dokonce pojmenovány jako ulice a náměstí. Kousek dál narazíte na Centre Pompidou. Jedná se o budovu, jejíž vodovodní, odpadní a jiné trubky vedou z vnější strany budovy a jsou barevně natřené. Uvnitř se nachází muzeum moderního umění. U budovy je pěkná moderní kašna.

Pokračujte k Hotel de Ville, což je pařížská radnice. Odtud je kousek na ostrov Cité, kde se nachází katedrála Notre Dame. Je možné zdarma (po vystání dlouhé fronty) navštívit jak katedrálu, tak se vstupným vystoupat k věžím. Na ostrově se nachází i skrytý kostel Sainte Chapelle. Jedná se o nádhernou kapli o dvou podlažích. Kousek od ní je Conciergie, kde byla vězněná mimo jiné Marie Antoinetta.

Z ostrova můžete pokračovat do latinské čtvrti po bulváru Saint Michele a projít kolem Sorbony k Pantheonu, kde je pohřbena spousta významných osobností, jako např. Marie Curie. Další množství slavných odpočívá na hřbitově Peres Lachais (mezi nimi např. Oscar Wilde). Odpočinout si můžete v Luxemburských zahradách u lucemburského paláce. Latinská čtvrť patří v Paříži k těm levnějším a je možné tu za přijatelné ceny pojíst.

Druhou možností je pokračovat z ostrova Cité přes Pont Neuf a dojít až k muzeu Krsat, kde se nacházejí sbírky zejména impresionistických malířů. Od muzea můžete pokračovat k zahradám Tuileries a k muzeu Louvre (kde je jedno z možných míst pro nákup muzeum pasu) a nebo ze zahrad zpět na náměstí Concorde.

Pokud vám ještě síly stačí, prodlužte si okruh o cestu od muzea Krsat dál podél řeky. Po levé straně uvidíte Invalidovnu – jedná se o ubytovnu válečných veteránů s vojenským muzeem a hrobkou Napoleona. Budova je díky své zlacené kupoli nepřehlédnutelná. Přejděte Seinu po zdobeném mostě Alexandra III. Projdete kolem Grand a Petit Calais na Champs-Elysées. Po pravé straně budete mít opět náměstí Concorde. Vlevo je Vítězný oblouk. Je vzdálený 3 stanice metra. Podle svých fyzických sil se můžete kochat obchody při pěší procházce a nebo sednout na metro.

Popisovaná trasa nepočítá s prohlídkou památek. Pokud si přičtete čas na památky (a fronty u vstupů), rozhodně ji neprojdete za jeden den celou. Každopádně ji můžete kdekoliv přerušit a metrem se vrátit na hotel. Chtěla jsem ukázat, že jednotlivé památky jsou opravdu kousek u sebe. Pokud trasu projdete, uvidíte většinu toho nejdůležitějšího Paříže (mimo Montmartre, kde můžete bydlet, Eiffelovky, ke které se dá dojít pěšky od Invalidovny, a moderní čtvrtě La Defense, která je kousek mimo a je dobré k ní popojet metrem).

Počítejte s tím, že fronty u památek jsou často na hodinu a déle! Doporučuji nákup muzeum pasu. V případě, že navštívíte denně alespoň 2 památky, tak se vám vyplatí. Pozor, nezahrnuje vstupné na Eiffelovku.

Vezměte si dobré boty a užijte si každý okamžik v tomto kouzelném městě nad Seinou.


Patulka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Paříž - město nejen pro zamilované:

Paříž - město nejen pro zamilované
Paříž - město nejen pro zamilované
Paříž - město nejen pro zamilované
Paříž - město nejen pro zamilované
Paříž - město nejen pro zamilované
Paříž - město nejen pro zamilované
Paříž - město nejen pro zamilované
Paříž - město nejen pro zamilované
Paříž - město nejen pro zamilované
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
krása, ale v dnešní době už ne...
Obrázek uživatelky
profil
Mojou túžbou je navštíviť Paríž - žiaľ asi zostane iba snomSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Muzeum Orsey - to byla dříve nádražní hala..tam jsme také byli...to Krsat mi nic neříkalo..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Paríž je krásne mesto Smajlík.
Bola som tam len raz a túžim sa tam vrátiť a prezrieť ďalšie krásne miesta, na ktoré nebolo dosť času.
Snáď sa mi to ešte podarí Smajlík.
Obrázek uživatelky
profil
Jasně, je to Orsay, asi hodil Word automatickou opravu a nevšimla jsem si toho a nebo nevím, kde k tomu došlo, vůbec jsem si toho nevšimla. Tu trasu jsme šli s průvodcem 1. den, byla to ta trasa op Concorde - včetně popisovaného úseku Latinské čtvrti. Měli jsme tam nějaké krátké rozchody - minimálně jsme odpoledne v Louvre kupovali Museum pass, nějaký rozchod byl u Les Halles a ještě někde. Stihnout se to opravdu dá. Netuším, jak jsme to měli s obědem, kde bylo na něho kolik času ani kdy jsme dojeli na ubytování a jestli bylo něco odpoledne. Bylo to před X lety, když jsem byla v Paříži poprvé Smajlík To, že je to trasa bez vstupů, jsem tam psala. Takže 1 den bez vstupů, se vztupy se to dá rozdělit podle toho, jak člověk stíhá a kolik času chce čemu věnovat...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Koleda