Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pellworm najdete u našich sousedů

20. 07. 2010 | Evropa
Ráda bych Vám představila místo, na kterém jsem předloni strávila svou dovolenou a na které se vypravím i letos. Na mapě České republiky byste ho hledali marně, neboť se nachází u našich západních sousedů. Úplně v nejsevernější části Německa se na Jutském poloostrově rozprostírá spolková země Šlesvicko-Holštýnsko. Tento kraj sestává nejen z pevniny, ale patří k němu i několik souostroví. A právě v jednom ze souostroví Severního moře naleznete i ostrůvek, o němž je řeč. Jmenuje se Pellworm, ale zdejší obyvatelé jej často a rádi zkracují na „Pelle“.  Na jeho půdu Vás dopraví trajekt „Pellworm I“.

Jen krátce pro představu: celý ostrov se rozkládá na ploše 37 km2. Protože leží 1 m pod hladinou moře, je obklopen 8 m vysokou hrází. Obývá jej 1180 obyvatel, avšak počet postelí pro hosty činí 2000. Důvod je jasný: finance získává tento ostrov převážně z turistického ruchu, který kvete od dubna do září.

Již při prvních krocích na jeho půdě Vás zaujme jedna věc, a sice jeho nevelká výška, díky které dohlédnete téměř až na jeho  druhý konec. Sehnat zde ubytování nepředstavuje velký problém, Pellworm totiž disponuje dostatečným množstvím ubytovacích zařízení, ze kterých si vybere každý. Rovněž počet restaurací, hospůdek a kaváren uspokojí i náročného hosta. Na jídelníčku najdete především pokrmy z ryb, plodů moře a vedle tradičních jídel nechybí ani místní speciality, ke kterým patří např. “Rote Grütze“, což je sladký pokrm s červenými plody, nejčastěji s malinami a rybízem. Doplněn je vanilkovou omáčkou nebo šlehačkou.

Až uspokojíte bříško, můžete si udělat procházku po pláži nebo se usadit do jednoho z mnoha plážových košů, které jsou hostům k dispozici za poplatek, a užívat si pohled na mělčinové moře. Díky jeho malé hloubce jsou v době sezóny během odlivu realizovány vycházky k nedalekým ostrovům. Postačí pevné gumové boty, ale někteří nadšenci je absolvují i naboso. Každá skupinka je vedená zkušeným průvodcem, který během pochodu vypráví o historii ostrova a jeho přírodních zvláštnostech.

Pro milovníky koní se pořádají vyjížďky po mořském dně. Na své si přijdou i sportovní nadšenci, neboť ostrov nabízí sportovní vyžití ve formě fotbalu, tenisu, volejbalu, minigolfu, nordic walkingu, plovárny, již zmíněného putování pěšky či koňmo, a dalších volnočasových aktivit. Za zmínku stojí i výlety na kole. Na ostrově funguje hned několik půjčoven. Pro přesun na různá místa ostrova využívají obyvatelé nejčastěji kolo, auto nebo kolečkové brusle. K dispozici je i autobusová doprava sloužící především pro okružní jízdy.

Ostrov myslí i na rodiny s  dětmi, ty si mohou zajezdit na ponících, hrát na hřištích, navštívit kino, diskotéku nebo se zúčastnit pirátských objevných výletů lodí. Organizovány jdou i plavby k blízkým ostrovům, některé z nich jsou  přírodovědného charakteru. Pokud budete mít štěstí, můžete spatřit i tuleně, kteří se za slunečných dnů vyhřívají na malých písečných ostrůvcích vystupujících z moře. Program pro děti a mládež je pestrý a mění se každý měsíc. Zážitkem jsou bezpochyby i večerní procházky  po pláži s hořícími loučemi, dětská olympiáda, letní grilovačky nebo varhanní koncerty.

Z dalších činností, které lze provozovat, patří návštěva ostrovního muzea, Rungholtmuseum, ochranné stanice, majáku, mlýnu, uměleckých výstav, starého a nového kostela. Ostrovní museum podá přehled o dějinách vzniku, osídlení a nezapomene ani na kulturní dějiny. V Rungholtmuseum se člověk dozví informace o geografii, historii a dávném osídlení ostrova a prohlédne archeologické nálezy. Pro lidi znalé německého jazyka je výklad poutavý a okořeněn řadou osobních příhod samotného vypravěče. V ochranné stanici Vás odborníci zábavnou formou seznámí s florou a faunou severofríské oblasti, jejich životě a ochraně. V budově se nachází malé akvárium s rozmanitými kraby, mušlemi a různými mořskými tvory a před očima návštěvníků (i z jejich rukou) probíhá i jejich krmení. Maják skýtá za jasného počasí dech beroucí výhled po celém ostrově a širém moři. Spatřit tenhle jedinečný pohled však stojí nemalé úsilí – musíte vyjít 159 schodů. Ale vykonaná námaha rozhodně stojí za to. Nahoře Vás čeká asi půlhodinový výklad o stavbě majáku a mořeplavectví, prohlédnout si můžete i fotografie a mapy. 41,5 m vysoká stavba ukazuje cestu mořeplavcům a zosobňuje symboly jako spolehlivost, síla a jistota. Právě proto se stal maják místem, kde si zamilované páry říkají své „ano“. Svatební obřad probíhá přímo v místnosti nacházející se v jenom z pater majáku. O oblíbenosti zdejších obřadů svědčí i fakt, že se zde nechalo oddat již přes 2800 párů z různých zemí světa.

Co je magnet, kterým Pellworm láká návštěvníky a proč se na něj turisté tak rádi vrací? Kromě všeho toho, co už bylo vyjmenované, patří nepochybně k velkým lákadlům i nádherná příroda, ostrov se totiž nachází v srdci národního parku. Ne nadarmo se mu přezdívá „die grüne Insel zwischen Ebbe und Flut“ (zelený ostrov mezi odlivem a přílivem). Od jara se se zelení setkáte na každém kroku. Na Pellwormu se nachází spousta travnatých ploch, na kterých se pasou ovce. Ty se staly i symbolem tohoto ostrova, najdete je vyobrazené na většině suvenýrů, které lze koupit v centru a jeho blízkosti. Zdejší obyvatelé jsou nesmírně přátelští a osobně jsem setkala se vstřícným jednáním, neboť jsou si vědomi, že turisté jsou to, co do jejich kraje přináší finance. Své hosty zdraví přátelským „Moin moin“. Pellworm vřele doporučuji jako cíl dovolené, najdete na něm relaxaci i sportovní a kulturní vyžití.
Neri - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Pellworm najdete u našich sousedů:

Pellworm najdete u našich sousedů
Pellworm najdete u našich sousedů
Pellworm najdete u našich sousedů
Pellworm najdete u našich sousedů
Pellworm najdete u našich sousedů
Pellworm najdete u našich sousedů
Pellworm najdete u našich sousedů
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Tam bylo určitě krásně
Obrázek uživatelky
profil
díky za tip
Obrázek uživatelky
profil
moc a moc krásné a obsáhlé pozvání !!SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pozvánka, díky!Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles