Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pevnost Königstein

18. 02. 2012 | Evropa
Chtěla bych Vás pozvat do pevnosti Königstein, kam jsme se vydali vloni v létě. Máme chalupu blízko německých hranic a nebylo to zase tak daleko, tak jsme si udělali výlet do Německa. Pevnost Königstein – jedna z největších horských pevností v Evropě – leží uprostřed Labských pískovců na stolové hoře. Königstein nad stejnojmennou obcí na levém břehu Labe v okrese Saské Švýcarsko.

Byl to opravdu zážitek. Museli jsme vyšlapat asi 1 km do kopečka k pevnosti, jinak tam jezdí vláček, komu se nechce šlapat nebo je nějak postižený. Ale my jsme brali výlet se vším všudy. Je pravda, že pevnost je vysoká, takže tam jezdí prosklený výtah, už to byl zážitek, šlapání k výtahu.

PevnostU výtahu Vás vítá člověk, který umí i česky a tak se necítíte izolovaní jazykem, i když člověk pár slov německy umí. Pevnost byla obávaným státním vězením od roku 1591, kdy přivítala prvního vězně Nikolause Krella, až do roku 1922. Během Prusko-francouzské války a obou světových válek byla pevnost využívána. Nachází se 240 metrů nad hladinou Labe, je zpřístupněn od roku 1955.

Nejstarší dochovanou stavbou pevnosti je hradní kaple z přelomu 12. a 13. století, kterou jsme také navštívili. Přímo o hradu Königstein se objevuje až na tzv. Hornolužické hraniční listině z roku 1241, kterou stvrdil Václav I.  Tato listina určovala hranice mezi slovanskou Horní Lužicí, Míšeňskou nížinou a Děčínským územím.

Tato listina je vystavena ve vitrině v této kapli, tato pevnost byla také obávaným vězením, později byla využívána k převýchově mladistvých, kteří prý nenaplňovali socialistické představy. V roce 2005 byl postaven druhý výtah, který přimknutý k hradbám, překonává panoramatickou kabinou pro 18 osob asi 42 metrů výšky. Jeho dolní stanice je osazena čekárnou.

Pravděpodobně nejstarší psanou zmínku o hradu najdeme na dekretu českého krále Václava I. z roku 1233, ve které je uvedeno jméno purkrabího hradu Gebharda vom Stein. Ve středověku hrad náležel k Českému království. První zmínka přímo o hradu Königstein se objevuje až na tzv. Hornolužické hraniční listině[1] z roku 1241, kterou stvrdil Václav I. Tato listina určovala hranice mezi slovanskou Horní Lužicí, Míšeňskou nížinou a Děčínským územím.

Dnes už patří Němcům, ale výlet je to krásný a když přeje počasí, vidíte, jak se táhne Labe, jak se klikatí z Česka do Německa. Pevnost je otevřena celoročně, s výjimkou několika málo vybraných dní. Kromě samotné pevnosti jsou dostupné trvalé i tématické poznávací akce a okruhy.

Dole pod pevností je parkoviště, kde můžete své auto zaparkovat za 4 eura na dvě hodiny, jsou zde i krámky s upomínkovými předměty. Já jsem si koupila magnetku, kde je tato pevnost vyobrazena. Sice stála 3 eura, ale mám památku do konce života. Ale doporučuji léto, když je pěkné počasí, je krásně vidět do daleké krajiny, do Česka i Německa a tak si nezapomeňte vzít dalekohledy a fotoaparáty.

dasena - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Pevnost Königstein:

Pevnost Königstein
Pevnost Königstein
Pevnost Königstein
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné místo Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
ted uz tam je vytah vnitrni nahoru 45s., ten proskleny je pro delniky
Obrázek uživatelky
profil
také jsem tam byla a je tam krásněSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Opravdu je to jedinečné místo,byla jsem uchvácená hlavně těmi panoramaty.Taky otvírací doba je obdivuhodná,tady se máme co učit.My si bohužel vybrali den kdy měli v německu státní svátek,takže lidí jak kobylek,ale zážitek nám to nezkazilo.Skvělý byl také výlet do nedalekého Bad Schandau a Bastei,vše nedaleko od pevnosti.
Obrázek uživatelky
profil
byla jsem tam,je to tam opravdu hezké
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Košík