Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rajecké Teplice

29. 04. 2016 | Evropa
Začátkem března jsme byli s manželem na léčebno - relaxačním pobytu na Slovensku, v Rajeckých Teplicích, asi 15 km od krajského města Žiliny. Lázeňské město leží v krásném údolí na břehu říčky Rajčianky, v podhůří Malé Fatry. Jsou to v této době již světoznámé termální lázně. Zmínky o termálních pramenech se objevují už ve čtrnáctém století, ale největší rozmach asi lázně zaznamenaly až v posledních letech, kdy byly k hotelu Aphrodite přistavěny další venkovní bazény a zvýšila se tak kapacita pro pacienty i hosty ke koupání v termální léčivé vodě, která zde vyvěrá. Pacienti i hosté zde uvítají antické prostředí, klid a léčivé prameny.

Léčí se zde převážně pohybová ústrojí a nervová onemocnění. Městečko Rajecké Teplice je malé, s krásnou přírodou okolo. Nad lázněmi se vypínají Slunečné skály, na které skoro každý den svítilo sluníčko a v tom před jarním čase, kdy jsme v lázních pobývali, se zdály lesy kolem zlaté. Ve městečku je hezký park s jezírkem a restaurací Rybářská bašta. Je to příjemná restaurace, kde při jídle vlastně sedíte pod hladinou rybníčku, kolem plují ryby. Je to krásný zážitek. Na jezírku se udomácnil párek labutí a pár kachniček. Ráda jsem se na ně chodila dívat a krmit rohlíky, které jsem jim sušila a nosila. Občas to bylo i legrační, jak se labuťák naparoval a předváděl, ale uměl i zasyčet a nahnat strach dětem, které sem taky rády chodily s rodiči, nebo třeba cestou ze školy, se na labutě plující po jezírku podívat.

Rajecké TepliceV Rajeckých Teplicích je také Muzeum dopravy, které stojí za návštěvu. Maji tu starý a nový kostel u lázeňského parku, obchůdky, cukrárničky a samozřejmě i lázeňské oplatky. Zajímavý je i hotel, či penzion Encián, byl žlutý a celý pomalovaný, jako dětský obrázek. My jsme rádi chodili do parku i na Skalky nad městečko. Jednou jsme vyšli až na hřeben, odkud je výhled na Lietavský hrad. Je to rozsáhlá zřícenina hradu z 13. století. Bylo krásné se dívat, jak se hradní zdi vypínají do výšky. Na hradě se dochovala okna, vstupy. Hrad je přístupný z obce Lietava. Z této obce je to nenáročná trasa.

Z hradu jsou krásné výhledy na Strážovské vrchy, Malou Fatru a při dobré viditelnosti i Velkou Fatru. Pod Skalkami je přímo u silnice vedoucí ze Žiliny do Rajeckých Teplic krásný dolomitový útvar. Snad jeho název napíši dobře. Nazývají ho Poluvsianská skalní jehla. Je to chráněný přírodní výtvor jehlovitého tvaru, asi na 11 x 5 metrové základně a asi 15 metrů vysoký. Oddělil se od masivu Slunečních skal, která ční nad Rajeckými Teplicemi, od roku 1965 je tato jehla přírodní památkou a nyní  je již zakázáno lezení na tuto jehlu. Z Rajeckých Teplic to byla naše další krásná procházka.

Z lázní jsme podnikli i několik výletů autem. Byli jsme v Žilině, zajeli jsme se podívat na hrad Strečno, byli jsme i v Rajecké Lesné, kde je zajímavý dřevěný oltář, zastavili jsme se i v městečku Rajci, odkud se k nám dováží voda Rajec. Zaplatili jsme si také zájezd do Bojnic na zámek a do Čičman, vesničky se zajímavými malovanými domky. Čtrnáct dnů uteklo jako voda a museli jsme se balit a uvolnit místo v hotelu dalším pacientům či turistům, kteří rádi toto slovenské městečko, ležící kousek od Žiliny navštěvují. Pokud pojedete kolem, naplánujte si zastávku v tomto krásném koutě Slovenska. Myslím, že nebudete zklamaní, že se vám v Rajeckých Teplicích bude alespoň trošku zdát, že jste v ráji.

Fanypol - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Rajecké Teplice:

Rajecké Teplice
Rajecké Teplice
Rajecké Teplice
Rajecké Teplice
Rajecké Teplice
Rajecké Teplice
Rajecké Teplice
Rajecké Teplice
Rajecké Teplice
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4   5  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
opravdu jak na prochaázky , tak léčivá voda, proste jsme nenašli jedinou chybičku při lonské návštěvě Rajeckych Teplic......moc doporučuji a radi se tam zas rozjedeme
Obrázek uživatelky
profil
Ešte som nebola na liečení ani wellness pobyte v Rajeckých Tepliciach, ale opísala si ten pobyt tak lákavo, že do budúcna pouvažujem o týchto kúpeľoch.
V Rajeckej Lesnej aj v Čičmanoch sme boli - obe miesta sa oplatí vidieť Smajlík.
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkný článek.SmajlíkSmajlík
Všechno popisuješ tak krásně,že mám úplně pocit,jako bych tam pobývala na dovolené s vámi...i fotky jsou krásné.
Obrázek uživatelky
profil
Alenko, vy jste toho už s mužem procestovali. Moc hezky píšeš.
Obrázek uživatelky
profil
Alenko, děkuji za pěkné čtení...krásné místo a spousta zážitků...SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles