Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sardinie, nejúžasnější plážová destinace s mořem jako v Karibiku

29. 08. 2016 | Evropa
Nedokážete si dovolenou představit bez pořádné koupačky, krásných pláže a průzračného teplého a klidného moře jako stvořeného pro milovníky plavání? Vydejte se na Sardinii. Doslova vám vyrazí dech a po pár dnech budete plánovat, že se sem příští rok vrátíte a prozkoumáte její zákoutí důkladněji.

Sardinie je opojně voňavá

Nejsem žádný odborník na vůně a ani se nemyslím, že mám vytříbený čich. Nicméně když jsem se poprvé prošla po promenádě v městečku Cala Gonone, ležící v přírodním parku na východním pobřeží Sardinie, okamžitě se mi vybavil román Parfém od Patrika Suskinda. Nasládlé aroma oleandrů se mísilo s omamnou vůní eukalyptů a pryskyřicovou pinií. Na kamenech, nechráněných vysokými stromy zase svěže voněla levandule, divoký tymián a rozmarýn. Zahrady byly naparfémovány pivoňkami. A samotný vzduch jiskřil sluncem, mořskou solí a přílivem navlhlým pískem. Nikdy jsem nenavštívila tak voňavou destinaci, jakou je Sardinii. Ještě dnes, když přivřu oči, cítím ty nádherné vůně a lituji, že jsem si nekoupila parfém s vůněmi Sardinie, který pro můj nos sliboval stejné potěšení.

Nejprůzračnější smaragdové moře jako stvořené pro šnorchlováni


SardinoeMilujete moře a slunce? Nedokážete si bez nich představit letní dovolenou? Také s  nedůvěrou a s pozdviženým obočím sledujete své přátele, kteří se na hlavní letní dovolenou vydají někam na sever, či do hor a ptáte se, proč to proboha dělají? Pak je Sardinie vaše nejlepší letní destinace. Moře je tu tak průzračné, že si ze začátku pořád protíráte oči a štípete se do tváří, abyste se ujistili, že se vám to nezdá. Voda je smaragdová, modřejší než modrá, průzračnější než průzračná. Určitě neprohloupíte, když si sebou přibalíte potápěčské brýle a šnorchl. Ale když si je nestihnete pořídit, nic se neděje. Na základní výbavu v ceně od 20 do 30 Eur narazíte v nejbližším supermarketu. Kupte si ty kvalitnější např. značky Mares z měkkého silikonu, které dobře přilnou k obličeji a zajistí, že se vám při potopení do brýlí nenabírá voda. Chcete-li se dostat dále, či být rychlejší, přibalte, nebo přikupte ještě ploutve. Potápění je zajímavější na plážích, kde je více kamenů či kolem skalních útesů.  Právě zde se skrývají různí mořští živočichové a hejna ryb. My jsme zažili pěkné potápění hned na pláži Palmasera kousek od Cala Gonone. Krátce po vstupu do vody z růžových kamínků se začínají objevovat lávové kameny, takže jen pár metrů od břehu jsou k vidění hvězdice, krabi a rejdění ryb. Šnorchlováni je tady vhodné i pro malé děti, se kterými se můžete kdykoli vrátit na břeh. 

Teplé a klidné moře pro plavce s výhledem do zeleně

Aby si mohla většina z nás v moři zaplavat, potřebuje k tomu poklidnou prohřátou hladinu. Právě taková je na Sardinii. Křišťálově čistá voda obejme a lehce osvěží vaše tělo připravené na plavecký výkon. Uděláte pár temp a pohled na průhlednou hladinu vás láká dál. Plavete opojeni výhledem přes lehké vlnky na okolní útesy, zátoku, přístav či molo z jiné perspektivy. Osobně jsem se při svých plaveckých výletech nejvíce těšila, až to otočím a popluji zpět. Až uvidím ty zátoky obehnané hradbou křovinaté zeleně, zvané „macchie“.  Toto sardské označení zahrnuje především jalovec, vřesovec dřevinný, pryšec křovinný, oleandr, kručinku, hlodáš evropský, planiku, ale také orchidej, kosatec, rozmarýn, levanduli, šalvěj lékařskou, ostropestřec mariánský, tymián a myrtu obecnou.  Při pohledu na ten sytě zelený límec protkaný barevnými keři oleandru a myrty se mi doslova tajil dech a přála jsem si, aby to nikdy neskončilo, abych na břeh plavala ještě o chvilku déle.

Různobarevné a různorodé pláže

 „Mami tady je tak jemný písek, to by holky ve školce koukaly. Ony ho na pískovišti pořád přesívali, aby byl co nejjemnější“. Skutečně byl jemný, skoro jako prach. Díky dceři jsem si uvědomila, že na každé pláži Sardinie, byl plážový povrch nejen jiné barvy - růžový, žlutý, bílý či šedý, ale také jiné struktury. Tu se dají stavět hrady, jinde dělat koule podobné těm sněhovým, na další vybírat kamínky stejné barvy. Což je pro pestrost plážové zábavy dětí důležitý komponent.

V oblasti zálivu Golfo di Orosei na východním pobřeží, najdete pláže z drobných kamínků právě u přístavního městečka Cala Gonone, nebo na pláži Palmasera. Pláže s jemnějším pískem jsou pak např. u Marina de Orosei. Další písčité pláže v této oblasti jsou mimo hlavní letoviska, ale není problém si na dva či tři dny pronajmout auto za přibližně za 40 EUR/den.  Možná ještě jednodušší je v přístavu Cala Gonone nasednout na loď a vydat se na jednu z nejkrásnějších pláží Cala Luna (Měsíční zátoka) za zhruba 20 Eur/den. Nebo si lze dokonce pronajmout motorový člun od 120 Eur/den a sami si okolní pláže projet. A ani není potřeba mít kapitánské zkoušky.

My jsme jezdili autem. Navštívili méně známé pláže Osala a Cartoe jen pár kilometrů od Cala Gonone. Pláž Cartoe je zajímavá svou mělčinou dál od břehu, takže si i s malými dětmi můžete házet balónem obklopeni průzračnou tyrkysovou vodou. Ve stánku s občerstvením si lze dát kávu, zmrzlinu, pivo či něco malého k snědku. Pokud se ale chcete skutečně naobědvat, doporučuji zajet na pláž Osala, kde najdete příjemnou rodinou restauraci. Přes molo se dá dojít na dlouhou písčitou pláž Orosei, s veškerou plážovou infrastrukturou. 

Zažít a užít si Sardinii znamená nespěchat a vrátit se

Sardinie, druhý největší ostrov Středomoří o 24 090 km², přestavuje zhruba 1/3 České republiky. Pokud chcete lenošit na pláži, popíjet sardské víno či prosecco, ochutnávat místní klobásky a sýry, dopřát svým dětem dostatek vodních hrátek a zmrzliny, neklaďte si za cíl poznat celou Sardinii od Olbie až po Cagliari. Zvolněte. Navštivte několik okolních zajímavostí jako např. nuraghy, kamenné kruhovité stavby bez pojiva, kterých je na ostrově kolem 7 000. Civilizace Nuraghů je používala jako obranné věže, ze kterých odolávali nájezdům nepřátel. Nenechte si ujít jeskyni Bue Marino se vstupem z moře, která patří mezi nejkrásnější v Evropě. Obrovské galerie vás uchvátí svou výškou a impozantností geologických útvarů. Navštivte místní městečka s tepající jižanskou atmosférou a místní pláže. Vůbec nevadí, že tu vaši jste v bedekru mezi nejkrásnějšími plážemi nenašli. Těch jedinečných pláží je tu tolik, že se do průvodce po Sardinii jednoduše nevejdou.

Zdroj, foto: ĆK Firo-tour


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !