Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Spišský hrad – chlouba Slovenska

12. 08. 2011 | Evropa
Když jsem byla na dovolené na Slovensku, nemohla jsem si nechat ujít návštěvu tohoto krásného hradu. Je to nejcennější památka Spiše a svou rozlohou, která převyšuje čtyři hektary, je považována za jeden z největších hradních komplexů ve střední Evropě. Lidé s jeho stavbou začali už  ve 12. století a během následujících 600 let získal svoji nynější podobu.

Spišský hrad leží na vápencové skále, v nadmořské výšce 634 m, a převyšuje tak terén o 200 m. Už z dálky tuto krásnou památku vidíte a v duchu si říkáte, jak hrad vypadá uvnitř a jaký asi naskytne pohled na Spišskou kotlinu. 

Když jsme tedy dojeli na parkoviště, které se nachází pod hradem, šli jsme se na tu krásu podívat. Výstup na hrad trval asi 10 min. Když byste chtěli jít pěšky ze Spišského Podhradí, cesta Vám bude trvat asi hodinu. Když jsme vstoupili na nádvoří, mohli jsme si vybrat, buď prohlídku s průvodcem a nebo jít prozkoumat hrad sami. Samozřejmě jsme si vybrali tu druhou možnost a to, že půjdeme sami. A řeknu Vám, že to stálo za to, ty hradby jsou naprosto fantastický, a ten výhled je prostě nádherný. Hradby jsme si celé obešli a prozkoumali jsme i horní hrad, kde je vidět věž s gotickou bránou, zbytky proboštského paláce, románská brána, zachovalé gotické i renesanční portály i okna a jsou tam také původní gotické a renesanční obytné budovy majitelů a uživatelů hradu.

Jen z hradu je možné vidět jeho nádhernou polohu a architekturu, už jen proto se vyplatí vynaložit síly na výstup hradu, ten krásný pohled za to určitě stojí a nezklame Vás.

Zajímavosti
Velkou atrakcí pro turisty, kteří na Spišský hrad zavítají, jsou ukázky historických bojových umění, nebo sokolnictví. Hrad si také vybrali filmaři, natáčelo se zde mnoho filmů, například Dračí srdce.

Něco málo z historie
Spišský hrad je dokladem vývoje architektury od 12. do 18. století. Skála, na níž se hrad rozprostírá, byla osídlena už v mladší době kamenné. Během zhruba 10 let archeologové při výzkumu zjistili, že nejstarší architekturou hradu je kruhová obytná věž,  postavena v 11. až 12. století, která ale ve 13. století zanikla.  Ke konci 13. století vznikla dnešní kruhová věž, tak i romský palác a další části horního hradu. Přirozeně je tedy horní hrad nejcennější a nejstarší částí hradu. Za dob renesance patřil Spišský hrad Thurzovcům a Csákyovcům. Počátkem 18. století byl hrad panstvem opuštěn,  protože přestal vyhovovat nárokům šlechty na pohodlné bydlení, v roce 1780 vyhořel a změnil se ve zříceninu.

Současný stav
Rozsáhlý hradní objekt je postupně rekonstruován pro potřeby expozice Východoslovenského muzea Košice. Je také chráněn jako  Národní kulturní památka Slovenské republiky a nechybí na seznamu světového dědictví UNESCO.


Iris – čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Spišský hrad – chlouba Slovenska:

Spišský hrad – chlouba Slovenska
Spišský hrad – chlouba Slovenska
Spišský hrad – chlouba Slovenska
Spišský hrad – chlouba Slovenska
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlík
já bych se tam taky ještě někdy chtěla jet podívat, stojí to za toSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
I já ho navštívila,a je to opravdu skvost.Při další dovolené na Slovensku budu uvažovat o jeho opětovné návštěvě a kochat se pohledem široko daleko.Opravdu to stojí za to.
Obrázek uživatelky
profil
Je tam krásně. Každý rok jsme jezdili kolem něho k příbuzným . Také jsme si ho prohlíželi s dětmi.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
za pěkné komentářeSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
je to daleko,ale moc lákavé místo...díky..SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles