Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Švýcarské město Basel

5. 07. 2011 | Evropa
Dnes bych vám ráda přiblížila mou poslední podzimní návštěvu švýcarského města Basel. Basel leží na severu Švýcarska a hraničí s Německem a Francií. V okolí převažuje farmaceutický průmysl. Protéká tudy řeka Rýn, přes kterou se z jedné strany břehu na druhou můžete dostat kromě např. chůzí po svých přes most i menší loďkou.

Plavba loďkou trvá cca 5 min. Ve městě je spousta krásných muzeií, historických budov včetně krásné budovy radnice /RATHAUS/, historické muzeum /HISTORISCHES MUSEUM BASEL/, dále pak např. muzeum hraček a také moc pěkně upravené ZOO. V historickém muzeu najdete např. archeologické nálezy, historické dokumenty, v suterénu krásné exponáty ze života místních obyvatel /dobové oblečení, ozdoby atd./ nebo např. ukázku zlatnické dílny včetně výstavních kousků např. šperků či dukátů.

Naproti vstupu do muzea je pak vystaven oltář a spousta dalších velmi zajímavých exponátů. Jinak jsem si počas pobytu užívala rodiny, přátel, krásného počasí a procházek romantickými a historickými uličkami města.   Moc ráda  jsem zašla také na Marktplatz, kde probíhají trhy a také na nákupy do obchůdků se skvělými čokoládovými specialitami. V centru města najdete v případě potřeby také i několik privátních ambulancí lékařů, kde se s nimi domluvíte česky - poznáte je lehce - podle příjmení. Poslední víkend jsem si s rodinou i přáteli, kteří se mi po celou dobu mé návštěvy věnovali, vyjeli do hlavního města Bernu, abych si mohla zaplavat v mé oblíbené a nádherně čiré a i barvou ledovcové řece Aare. Vedle tohoto místa je i koupaliště, ale tento zážitek z plavání je pro mne vždy nezapomenutelný a končím zde svou každou podzimní návštěvu Švýcarska.

Stačí jen vyjít podél břehu proti proudu cca 500 m a pak se už jen nechat unášet dravým proudem řeky a hlavně se včas, tak jako i ostatní plavci, dostat k některému ze stanovišť na levé straně břehu. Většinou musí někdo zavelet ,,jedéééém,, jinak bych vydržela plavat snad celý den. Pokud budete mít někdy cestu do Bernu a pokud jste zdatnější plavec, vřele vám tohle plavání v ledovcové Aare doporučuji.

Následující den mne pak už jen čekalo loučení, cesta na letiště a návrat domů.  Pro ty, kteří v Baslu či Bernu ještě nebyli - určitě se rozjeďte, jsou to romantická a krásná města, která si zamilujete.

Marie K. - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Švýcarské město Basel:

Švýcarské město Basel
Švýcarské město Basel
Švýcarské město Basel
Švýcarské město Basel
Švýcarské město Basel
Švýcarské město Basel
Švýcarské město Basel
Švýcarské město Basel
Švýcarské město Basel
Švýcarské město Basel
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Hrozně moc bych se tam chtěla podívat!
Obrázek uživatelky
profil
Mohu jen potvrdit.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles