Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Teplické skály skrývají evropský unikát

24. 09. 2008 | Evropa
o  Nejrozsáhlejší evropský jeskynní labyrint naleznete v Česku v Teplických skalách

o  Název dostal po bájném pánu všech moří – Poseidonovi


Teplické skály u Teplic nad Metují na severovýchodě Čech se mohou pochlubit nejrozsáhlejším podzemním pískovcovým labyrintem v Evropě. Unikátní 27 kilometrů dlouhý systém jeskyní, propastí a hlubokých soutěsek byl odhalen teprve nedávno a okamžitě se zařadil mezi evropské unikáty. Svou velikostí několikanásobně předčí podobné pískovcové jeskyně ve Francii nebo Španělsku.

Teplické skályPseudokrasové terény Teplických skal mají opravdu výjimečné kouzlo díky své divokosti a nedostupnosti. Před milióny let se celá oblast Adršpašsko-teplických skal nacházela na dně pravěkého moře. Možná právě proto dostal tento komplex, který může být právem považován za přírodní fenomén, příznačný název Poseidon. V celém podzemním systému pískovcových jeskyň a chodeb se nachází spousta propastí, z nichž některé jsou až 70 metrů hluboké. Rozdíl mezi nejvyšším a nejnižším bodem komplexu je celých 105 metrů.

Starosta města Teplice nad Metují Milan Brandejs k objevu říká: „Z unikátního objevu máme velkou radost. Je pravda, že bychom rádi největší jeskynní labyrint v Evropě zpřístupnili turistům, ale  technicky by to bylo velmi složité a z důvodu ochrany přírody zcela nemožné. Celý komplex sice leží v těsné blízkosti a na běžném turistickém okruhu Teplických skal, avšak v mimořádně nepřístupném terénu. Tento objev určitě zaneseme do našich map a zahrneme v podobě informačních panelů Naučné stezky Teplickými skalami do prohlídkového okruhu, takže si návštěvníci našich skal udělají alespoň vizuální představu o významu tohoto objevu.“

Objevitel systému Poseidon Roman Mlejnek ze Správy jeskyní ČR dodává: „Tak rozsáhlý podzemní systém nikdo nečekal. Bylo opravdu velké dobrodružství objevovat hluboké propasti a chladné jeskyně. V temných částech, pod kyklopskou sutí, jsou časté vodní bazény a v neznámých hlubinách je slyšet šumění vody. Jsou to opravdu nedotčená místa, kterých již není mnoho. Na podobné zážitky se nedá zapomenout.“

Podzemní systém Poseidon tvoří především členité, vzájemně propojené labyrinty hlubokých puklin střídající se s úseky propastí a jeskyní. Území zabírá neskutečnou rozlohu 138 000 m2. Jenom pro srovnání, nejdelší evropské pískovcové jeskyně ve Francii „grotte de Pézenas“ mají délku 5 850 metrů a jeskyně „cova del Serrat del Vent“ ve Španělsku délku 4 273 metrů.

Součástí Poseidonu je také „Jeskynní chrám“. Nachází se v těsné blízkosti Chrámových stěn. Již v 19. století se zde organizovaly turistické prohlídky. Vnitřní prostory jeskyně mají šířku 10 metrů a výšku přes 40 metrů a jsou vyhlášeny vynikající akustikou.

Průvodci zde v minulosti hráli návštěvníkům na flašinet, který se do jeskyně denně donášel. Jeho hudba se uvnitř chrámu podobala hře na varhany.

Ukrývají jeskyně recept na věčný život?

Teplické skályPseudokrasový systém je jedinečný nejen svou rozlohou a členěním, ale také velmi specifickým mikroklimatem. Ten umožňuje výskyt bezobratlým živočichům a rostlinám, které lze považovat za relikty doby ledové. Potvrzuje se tak, že oblast Adršpašsko-teplických skal je z hlediska čistoty velmi specifickým prostředím, které disponuje jedním z nejkvalitnějších vodních zdrojů v České republice.

V uvedené oblasti také vyvěrá voda Toma Natura, která se čerpá z průzračného jezera ukrytého pod pískovcovými útvary skal. Ministerstvo zdravotnictví ji dokonce již v roce 1986 doporučilo jako vodu vhodnou pro kojence, protože splňuje nejvyšší nároky na prvotřídní jakost a čistotu.

„Pramenitě čistou vodu šetrně čerpáme z panenské krajiny Adršpašsko-teplických skal. V letošním roce navíc plánujeme sponzoring revitalizačních projektů pod hlavičkou CHKO Broumovsko, které přispějí k ochraně zdejších křehkých přírodních krás,“
říká Broněk Matyšek, marketingový ředitel značky Toma Natura.

Oblast Adršpašsko-teplických skal se tedy jeví nejen jako příjemná turistická destinace skýtající překrásný pohled na přírodní úkazy, ale také jako kvalitní zdroj čisté pramenité vody. Více informací o unikátním jeskynním systému Poseidon a skalním městě naleznou zájemci na internetových stránkách www.teplickeskaly.com nebo www.adrspach.cz.



Zdroj: Správa jeskyní ČR, Město Teplice nad Metují, Toma Natura



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pojedeme do Náchoda...tam bychom se mohli podívat...Díky
Obrázek uživatelky
profil
dobrý typ na výletSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles