Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Víkend v Kodani: 5 tipů, jak se dostat městu Malé mořské panny pod kůži

10. 09. 2013 | Evropa
Všechno je tady blízko, přesto půjčení kola asi neodoláte. Stejně tak jako poležení uprostřed městkého parku v plavkách. Obklopeni nádhernými památkami, hospůdkami, muzei a svěžím mořským vzduchem.

1. Milujte královnu!

Markéta II. vládne Kodani více než 40 let a její poddaní ji – zcela bez nadsázky – zbožňují. Vedle svého otce, krále Frederika IX., stanula ve Státní radě už v 18 letech. Stihla však vystudovat politologii, filosofii archeologii na univerzitách v Kodani, Cambridge, Hampshire, Londýně a v Paříži. Právě tam se seznámila se svým budoucím manželem, francouzským diplomatem a zároveň hrabětem Henrim de Monpezat. Stejně kosmopolitní jsou ve svých vztazích i jejich synové: nejstarší našel manželku v Austrálii, další nejprve v Hongkongu a po rozvodu šel – po vzoru matky – do jistoty v podobě francouzské dívky.

Ale zpět ještě k Markétě II.:
Plynně mluví švédsky, anglicky, francouzsky i německy a z těchto jazyků do Dánštiny překládá knihy. Kromě toho se věnuje výtvarnému umění v mnoha podobách: malbě, knižním ilustracím, litografii, tká gobelíny, navrhuje divadelní kostýmy… Není se čemu divit, že ji její Dánové milují. A dokonce tolerují její celoživotní vášeň, kterým je kouření. Od roku 2008 sice nemá povoleno věnovat se své neřesti na veřejnosti, přesto kamkoliv prý přijde, je nachystáno malé umělecké dílo, jež se dá jednoduše použít jako popelníček.

Víkend v Kodani: 5 tipů, jak se dostat městu Malé mořské panny pod kůži2. Historická Tour de Kodaň

Výstavní památky, honosné paláce, antické fontány, ale také budovy, které jsou považovány za soudobé architektonické skvosty – to všechno najdete pěkně vedle sebe na východním pobřeží ostrova Sjælland a na ostrově Amager, na nichž se Kodaň rozkládá. Ve městě samém žije asi půl milionu obyvatel a ve všudypřítomných stojáncích najdete minimálně stejný počet kol. A kam se na nich vydat? Určitě k soše Malé mořské panny, která se z moře tyčí na Dlouhé promenádě (mimochodem kousek odsud se můžete slunit na písečné pláži a vykoupat se). Kousek od ní se ocitnete v antice u fontány bohyně Gefiony, za chvíli u zimní královské rezidence Amalienborg, parlament naopak sídlí v několikrát vyhořelém Christiansborg a konečně vyhlášené dánské poklady včetně těch korunovačních naleznete v Rosenborgu.

Když trochu šlápnete do pedálů, v centru v úžasu stanete před 127 metrů vysokou budovou Burzy z roku 1640 ve tolik typickém stylu holandské renesance z červených cihel a s věží, kolem níž se obtáčejí čtyři draci – symboly to někdejšího výnosného obchodu s Čínou.
A čelist zvedejte pomalu, protože kousek odsud stojí Černý diamant, unikátní moderní královská knihovna a impozantní modernistická stavba Královské opery.

3. Kodaňská ekopohoda

Čím je však Kodaň zcela jedinečná, je její atmosféra naprosté svobody. Ano, pravidla zde platí – zejména pro cyklisty, kteří zde mají mnohem více vyznačeného prostoru než pěší, ale posuďte sami, kde byste byli svědky něčeho podobného: ve čtvrti zvané Christianshaven vznikl v roce 1971 samostatný stát Christiania, do něhož se přestěhovalo více než tisíc Květinových dětí z celé Evropy. A žijí zde dodnes. Vy se sem můžete podívat, ale bez foťáku, ven se smějí vynášet jen zážitky. A že jich je! Nesmí se sem vjet auty, nesmí se rušit, běhat, za to zde mají vlastní hymnu i vlajku a platí zde trochu jiný řád. Nad přítomností hašiše ani marihuany se nikdo nepohoršuje a každoročně sem půl milion turistů míří právě za touto vůní – zážitek je ovšem i to projít si celé poměrně rozsáhlé městečko se zarostlýma zahrádkami, pouličními restauracemi, školou, muzei a hlavně se potkat s obyvateli Christianie.

Víkend v Kodani: 5 tipů, jak se dostat městu Malé mořské panny pod kůži4. Muzea, ve kterých se bavíte

Statens Museum for Kunst, to je dánské národní muzeum. Nečekejte však jen jedno vzácné umělecké dílo za druhým. Ano, najdete zde vystavených přes 9 000 maleb a soch (v depozitáři muzea jich prý ale je kolem 300 000!) vyhlášených italských, holandských, německých a mnohých dalších mistrů, ale především: seznámíte se s díly dánských umělců, a to jak těch minulých, tak i současných. S krásnou historickou budovou je totiž mostem propojena moderní prosklená budova skrývající unikátní interaktivní kousky: umělecké videoklipy, krátké filmy a mnohé další. V kryté ulici mezi oběma budovami se pak konají koncerty a taneční vystoupení. A pozor! Tohle je jedno z muzeí, kde se nebudou nudit ani vaše děti – mají pro ně připravený bohatý doprovodný program a jsou zde interaktivní zábavné expozice určené pro děti.

Tradiční dánský pokrm je „smorrebrod“ – obložený sendvič nejrůznějšími rybičkami a salátem.

Pokud máte rádi skandinávskou architekturu, udělejte si čas na prohlídku Centra dánského designu. Jak je jeho dobrým zvykem, najdete zde totiž jak spoustu krásných věcí na koukání, tak i spoustu užitného umění, které vás jistě hezky inspiruje. A pozor: v muzejní kavárně mají po celém světě vyhlášenýtradiční pokrm „smorrebrod“, což je obložený sendvič nejrůznějšími rybičkami a salátem.

5. Kodaň s dětmi

Hlavní město dánská je vyloženě město pro děti. Myslí na ně všude: takové množství dětských atrakcí, pouličních divadýlek, obsáhlých menu v restauracích i při dopravě, kdy každé druhé kolo má cyklosedačku či přídavný vozík. Doslova rájem pro nejmenší je však zábavní park Tivoli. Nechodí sem ale jen rodiny s dětmi, ale i dospělí. Je to nejstarší park svého druhu v Evropě – v roce 1843 ale vznikl jako místo pro romantiky s lucernami schovanými ve stromech. Těch je tady dnes už prý více než 100 000 a večer osvětlují velké množství restaurací (údajně 32) a nesčetně pódií pro hudebníky a herce (jedinečné je zdejší divadlo pantomimy s historií od roku 1874). Více než 4 miliony turistů sem však každoročně míří právě za třemi desítkami pěkně divokých atrakcí od střelnic, horských drah včetně té „ďábelské“, na krásným výhledem ze Zlaté věže, kdy na město shlížíte z výšky 40 metrů nad zemí, přičemž se ještě točíte na obrovském řetízkovém kolotoči a ti zcela otrlí se vydávají na atrakci zvanou Volný pád, kdy si sednete na lavici, vyjedete do výšky 40 metrů a pak už jen padáte, jak to gravitace dovolí a chce…. Park se otevírá každý rok v polovině dubna a zavírá koncem října.

Zdroj, foto: Eurolines


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Víkend v Kodani: 5 tipů, jak se dostat městu Malé mořské panny pod kůži:

Víkend v Kodani: 5 tipů, jak se dostat městu Malé mořské panny pod kůži
Víkend v Kodani: 5 tipů, jak se dostat městu Malé mořské panny pod kůži
Víkend v Kodani: 5 tipů, jak se dostat městu Malé mořské panny pod kůži
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný tip.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
ale asi se do Kodaně hned tak nepodívám..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkta byla dlouho mým "domovem" - mám ji prolezlou skrz naskrz - je to velice příjemné město. Když tam člověk jede jen na skok, moc tu jeho atmosféru nevnímá - Malá mořská víla není vše, co se v Kodani dá vidět a zažít....
Obrázek uživatelky
profil
Jsem trochu na rozpacích. Byla jsem v Kodani jednou, s CK, s průvodcem. Myslím, že nám určitě ukázal to nej nej z Kodani. Ale ve mně to nezanechalo žádný velký dojem. Nejvíc mi bylo líto malé mořské víly: to místo, kde stojí její plastika, není ani trochu romantické. Za ní je nákladní přístav. Líbila se mi jen jedna ulice - trochu jakože historická, někde za parlamentem v centru, jinak nic moc... nevím, možná to bylo tím průvodcem, že nás nedovedl nadchnout..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles