Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vydejte se za světovými NEJ do tajemného Skotska

19. 08. 2015 | Evropa
Vydejte se letos do Skotska. Místní podnebí není příliš vlídné a dva letní měsíce jsou v podstatě jediné v roce, kdy se vyhnete dešťovým přeháňkám a větrnému počasí. Do dvou největších měst Skotska – Edinburghu a nedalekého Glasgow se dostanete s jedním přestupem v Londýně.

Edinburgh

Hlavní město Skotska je světově proslulé jako město festivalů. Ten největší – Edinburgh International Festival – začíná 7. srpna a trvá celé tři následující týdny. V jeho rámci mají návštěvníci města šanci spatřit ta nejlepší divadelní, operní, taneční i filmová představení. Několikrát v minulosti se programu zúčastnili také čeští umělci.

Ve stejné době, tedy od 7. do 31. srpna se v Edinburghu koná také největší festival na světě – Edinburgh Festival Fringe, v rámci kterého se v loňském roce odehrálo neuvěřitelných 49.497 vystoupení a celkem 3.193 tanečních, cirkusových, divadelních, muzikálových či kabaretních inscenací. Festival se konal na celkem 299 místech po celém městě a přilehlém okolí. Takovému množství umění zkrátka nemůžete uniknout. Vedle profesionálních umělců zvučných jmen zde vystupují také úplní nováčci z řad nadějných talentů.

SkotskoNejvětší show na světě
– tak nazývají pořadatelé přehlídku armádních kapel z celého světa – Royal Edinburgh MilitaryTatoo, která se koná každý rok v srpnu přímo před slavným edinburským hradem. Na přehlídce letos vystoupí zástupci ze 48 zemí, představení budou přenášena televizí do celého světa k více než 100 milionům diváků. Přímo na místě se očekává více než 200 tisíc návštěvníků.

Pokud si budete chtít odpočinout od široké edinburské festivalové nabídky, projděte se po slavné Královské míli, po které jezdívali skotští králové a kterou lemuje celá řada stylových barů, restaurací a kaváren.  V jedné z nich, TheElephant House, vznikaly první příběhy o HarryPotterovi. Pokud chcete nasát atmosféru fantazijního kouzelnického světa o něco více, vydejte se do Bradavic, tedy přesněji do městečka Alnwick, jehož hrad byl pro film o čarodějnickém učni klíčový. Z Edinburghu se sem autem dopravíte za necelé dvě hodiny.

Glasgow

Největší skotské město leží zhruba 60 kilometrů od Edinburghu.Na první pohled vás nezaujme tolik, jako jeho starší soused, i zde je však řada zajímavých věcí k vidění. Nenechte si ujít například jedinečnou možnost prohlédnout si zázemí zdejšího hlavního nádraží Glasgow Central, které bylo postavené v roce 1879. Ročně jím projde téměř 40 milionů cestujících, což z něj činí druhé nejrušnější vlakové nádraží mimo Londýn. Architektonický skvost skrývá řadu spletitých tunelů, jeskyní a klenutých chodeb obestřených tajemstvím. Unikátní je především jeho střecha složená ze 48 tisíc skleněných tabulí. Série veřejných prohlídek je naplánovaná až do konce července.  

SkotskoKe Skotsku neodmyslitelně patří whisky a pivo. Produkciobojího si můžete prohlédnout zblízka. Pouhých 30 km od Glasgow v okolí jezera Loch Lomond se nachází nejmalebnější skotská destilérieGlengoyne. Zdejší Highland Single Malt whisky se pálí již od roku 1833. Součástí prohlídky procesu výroby původem skotskéhonápoje je také ochutnávka. Pokud jste raději na pivo, doporučujeme navštívit více než 450 let starý pivovar WellparkBrewery, jehož produkty patří ke skotskému národnímu dědictví. Pivovar je jedním z nejstarších komerčně využívaných podniků svého druhu ve Skotsku.  

Skotské dudy – další z artefaktů pevně spjatých se Skotskem. Národní dudácké centrum, které se nachází právě v Glasgow zve k návštěvě všechny hudby milovné návštěvníky. Nabízí prohlídku jedinečného Muzea dudáctví, kde jsou ke shlédnutí předměty pocházející až ze 17. století, včetně nejstarších dud na světě. Centrum nabízí také kurzy hraní na dudy a buben. Každý srpen se navíc Glasgow stává dějištěm Mistrovství světa v dudáctví, největšího dudáckého festivalu na světě.


Zdroj, foto: British Airways


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Vydejte se za světovými NEJ do tajemného Skotska:

Vydejte se za světovými NEJ do tajemného Skotska
Vydejte se za světovými NEJ do tajemného Skotska
Vydejte se za světovými NEJ do tajemného Skotska
Vydejte se za světovými NEJ do tajemného Skotska
Vydejte se za světovými NEJ do tajemného Skotska
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !