Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zažijte Španělsko na talíři

4. 06. 2017 | Evropa
Španělská gastronomie je pestrá jak svou barvou a vůní, tak i surovinami. Za tuto rozmanitost může historický vývoj (vliv arabské, africké – maurské a americké kuchyně) i rozlehlost země, která čítá 17 regionů. Každý region představuje různé druhy kuchyní s přirozenou škálou a kombinací surovin.

Pro severní Španělsko až k Pyrenejím jsou charakteristické omáčky, pro Katalánii zase ryby, pro Aragon ragú a pro Valencii a Murcii je typická rýže. Obecně však platí, že v centrálním Španělsku se převážně peče nebo rožní, kdežto na jihu se více smaží. V přímořských regionech
narazíte na dobře stravitelná a lehká jídla jako jsou ryby a saláty, kdežto ve vnitrozemí se setkáte s pokrmy těžšími v podobě nejrůznějších druhů masa z domácích chovů nebo hutných polévek. Díky slunečnému počasí se ve Španělsku velmi dobře daří i vínu, které k tamní kuchyni a celkové pohodě španělského stolování neodmyslitelně patří.

Zemi kralují ryby, mořské plody, hovězí, vepřové a drůbeží maso, čerstvá zelenina a ovoce, čerstvé bylinky, koření, rýže, brambory, olivy a olivový olej. Španělé milují saláty, dušené pokrmy, grilovaná masa, sušené salámy, šunky a polévky. Z koření je nejvíce typický šafrán, česnek, pepř a pálivé papričky.


španělská kuchyněV celém Španělsku jsou nejoblíbenější tři základními pokrmy: sušené vepřové maso jamón [chamón], paella [paeja] a tapas. Jejich receptury jsou rozmanité a liší se podle regionu i podle sezón. Jedná se o pokrmy, které rozhodně stojí za to ochutnat. Španělé si rádi pochutnají i na sladkém, a že mají z čeho vybírat! Díky regionální pestrosti a historickým vlivům jsou i jejich dezerty velmi rozmanité a opravdu velmi sladké.

Tři veteráni španělské kuchyně


Specifikem španělské kuchyně jsou Tapas – malé pikantní chuťovky, které se podobají českým jednohubkám. Španělé si je vychutnávají před jídlem, během celého dne i večer ke sklence dobrého vína, piva, sherry nebo kávě. Tapas se jedí rukama bez příborů a talířků a těší se tak veliké oblibě, že existují speciální tapas bary výhradně zaměřené na tyto pokrmy. V barech bylo dříve zvykem dostávat tapas k pití zdarma, dnes už ale tento zvyk mizí a většinou se za ně platí. Název tapa znamená v překladu „víko“ a vznikl v Andalusii, kraji sherry, kde majitelé tamních barů pokládali přes sklenku drinku plátek chleba, aby zabránili v přístupu mouchám. Později dávali malý slaný kousek jídla, který měl povzbudit chuť k pití, a z toho se vyvinuly tapas. Dnes jich existuje nesmírné množstvím – jsou to např. olivy, sušené maso nebo sýr, bramborový salát, cizrna se špenátem, kousky nejrůznějšího masa, masové kuličky, klobásky nebo mořské plody, obalované sépiové kousky, ančovičky s kouskem chleba, pasty, nakládaná nebo grilovaná zelenina atd.

Druhou pochutinu Jamón serrano můžeme přirovnat k italské parmské šunce. Jde o sušenou šunku, která získala přívlastek serrano, protože se sušila v horách. Dnes je horský nahrazen sklípky s předepsanou teplotou a vlhkostí, kam se šunka (prasečí kýta) pověsí až na 2 roky, aby dozrála. Předtím se nechá několik dní v mořské soli, která se před zavěšením odstraní. Díky sušení může hotová šunka viset u stropu španělských barů, aniž by bylo kolem ní hejno much.

Třetím a nejslavnějším španělským veteránem je Paella – šafránové rizoto ve speciální pánvi, v které se připravuje i podává. Od ní také pochází název pokrmu, který znamená „pánev se dvěma držadly“. Pokrm je založený na rýži, jejíž pěstování přinesli do země Arabové. Recept však pochází z Valencie a po celé zemi existuje v mnoha variantách. Do pánve s rýží Španělé nejčastěji přidávají kuřecí maso nebo mořské plody, zeleninu (cibule, česnek, rajčata, papriky) a koření – zejména šafrán. Rizoto bývá sytě žluté právě díky množství šafránu, které dodává jídlu typickou chuť. Ta se s ostatními chutěmi propojí a vstřebá díky dlouhému vaření na mírném ohni.

Opravdu sladká tečka

Sladké dezerty bývají v podání španělských cukrářů obzvlášť sladké, a to nejen díky arabskému vlivu, a často podávané s velkým množstvím šlehačky. Naše chuťové pohárky nejvíce potěší slavné Churros, podlouhlé čerstvé a křupavé koblihy ve tvaru tyčinek. Churros jsou dozlatova smažené v horkém oleji, a tedy i hodně mastné. Před konzumací se namáčí v sirupu, čokoládě nebo se jen tak pocukrují. Kdo by odolal, že?
Další sladkou pochoutkou je Flan, dezert podobný francouzskému crême caramele. Flan je koláč z křehkého nekvašeného těsta, na němž je otevřená vrstva pudinku. Neméně chutný je i tradiční vánoční pamlsek Turrón, který je populární úplně v celém Španělsku. Údajně ho na Pyrenejský poloostrov přinesli Mauři, kteří jeho část do roku 1492 okupovali. Turrón je sladká mandlová pasta zkaramelizovaná s cukrem a včelím medem, která se podobně jako turecký med láme na kostky. Její recept se předává z generace na generaci a tradiční manuální výroba této pochutiny má ve Španělsku stále velký význam. Mistr „turronero“ je tu stejně důležitý jako třeba sládek při vaření piva. Za ochutnání rozhodně stojí i Crema catalana, horký pudink se žloutkovou pěnou podobný francouzskému Créme Brulée, který je po ztuhnutí posypaný cukrem a zkaramelizovaný pod rozehřátým grilem.


Zdroj, foto: TV Paprika


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Byla jsem v hodně zemí,ale španělská kuchyně byla nejlepší Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc ráda ochutnávám národní speciality. Úplně se mi sbíhají sliny, jak to tady čtu Smajlík)))
Obrázek uživatelky
profil
hned bych ochutnalaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Paella je výborná
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles