Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Žilina

2. 05. 2016 | Evropa
Z Rájeckých Teplic, kde jsme letos v předjaří byli, jsme se zajeli podívat i do krajského města Žiliny. Symbolem Žiliny, který dominuje i na pohlednicích, je na kopečku, nad náměstím Andreje Hlinky Katedrála Nejsvětější Trojice spolu s Burianovou věží. Ke katedrále vedou schody s balustrádou, kde je sousoší Cyrila a Metoděje. Naše země jsou opravdu hodně historicky spojené. Pod schody je zajímavá kašna, v létě, když je v ní voda, musí být krásné u ní posedět a koukat, jak se v ní možná zrcadlí i věže. V březnu byla ještě prázdná.

Katedrála má 51 metrů vysokou věž a Burianova věž s vyhlídkovým ochozem měří asi 46 metrů. Původní gotický kostel je z konce 14. století. Burianova věž byla postavena až kolem roku 1530 a plnila obrannou funkci města. Kostel několikrát vyhořel, dokonce se na něm podepsalo i zemětřesení. Přibližně dnešní renesanční podobu má od roku 1888, Burianova věž až od roku 1942, kdy byl dokončen vyhlídkový ochoz, z kterého si můžete prohlédnout město i okolní hory a kopce. Vedle katedrály je divadlo a z druhé strany moderní nákupní středisko.

ŽilinaByli jsme se podívat i na Mariánském náměstí, kde jsou domy s podloubím a Kostel obrácení sv. Pavla apoštola s jezuitským klášterem. Na náměstí je i stará studna a novější kašna. Mariánské náměstí se považuje za historické srdce Žiliny. V srpnu se zde koná každoročně Středověký den. To je jistě zajímavá akce. Kolem Žiliny je i několik cyklotras. To by zase mohlo zaujmout mladší čtenáře. Cyklotrasy vedou i od Budatínského hradu, který jsme měli s manželem v úmyslu navštívit. Ale hrad se opravuje. Dokonce i expozice Drátenictví byla zrovna uzavřena. Ale na turistickou sezonu bude jistě již zpřístupněna.

 Tak jsme se prošli alespoň parkem a hrad si trošku prohlédli zvenčí. Hradu dominuje čtyřposchoďová, okrouhlá, obranná věž, vybudovaná v polovině 13. století. Hrad byl původně vodní, byly kolem kanály napájené vodou z řek Váhu a Kysuce, které mají soutok kousek od hradu. To jsme se vše dočetli. Třeba, že hrad plnil i funkci celnice, vybíralo se zde mýto od kupců cestujících krajem. Cestou od hradu byl u poměrně rušné sinice i nějaký velký pomník s jezdcem, ale nezastavovali jsme, protože jsme si nebyli jistí, že můžeme někde v okolí zaparkovat, byly tam jednosměrné úzké uličky, tak jsme to vzdali a vyjeli jsme z města, ještě prozkoumat trošku i okolí. Ale o tom možná napíši zase třeba příště.
fanypol - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Žilina:

Žilina
Žilina
Žilina
Žilina
Žilina
Žilina
Žilina
Žilina
Žilina
Žilina
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Do Žiliny som z Liptovského Mikuláša chodila často, ale to bolo už pred 10 rokmi.
Za ten čas sa mesto určite zmenilo do krásy, stálo by za to, ísť sa tam zas pozrieť.
Ďakujem za spomienku Smajlík.
Obrázek uživatelky
profil
Alko díky za velmi barvité vyobrazení.Smajlík Smajlík Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Alenko, hezky jsi popsala místa, kde jste byli s manželem. Hezké fotečky!Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně a poutavě napsáno.SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles