Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

10 míst, kde si na podzim prodloužit léto

20. 09. 2017 | Praktické rady
Indonésie, Nový Zéland, Západ USA, Indie či Vietnam – to jsou bezpečné země, kde si lze na podzim prodloužit léto a zažít spoustu neuvěřitelných zážitků.

1. Indonésie


17 508 ostrovů – to je Indonésie. A také nádherné moře, husté pralesy s orangutany a tygry a množstvím národností. Mezi nejnavštěvovanější ostrovy patří Komodo s obrovskými ještěry - varany, které lze potkat ve volné přírodě, Lombok, kde se dá během tří dnů vyšplhat na sopku Rinjan, Bali s krásnými plážemi. Na Střední Jávu do Magelangu se jezdí obdivovat buddhistický chrámový komplex Borobudur. Je zasvěcený pěti Buddhům, čtyři jsou po stranách v každém rohu a pátému, Buddhovi budoucnosti Maitreyovi, je věnován nejvyšší chrám. Proč ale lidé Indonésii milují, jsou její sopky. Asi nejkrásnější sopečná scenérie je v národním parku Bromo Tengger Semer na východě Jávy, kde se tyčí k nebi několik sopek, nejznámější z nich je stále aktivní Bromo. Dostat se na její vrchol je nenáročná procházka, po východu slunce se odsud člověku nechce odejít.

10 míst, kde si na podzim prodloužit léto2. Patagonie: Tučňáci a lachtani


Nedotčená příroda, tuleni, lachtani a neuvěřitelně krásná příroda – to je Patagonie, jejíž největší část se rozkládá v Argentině a zbytek v Chile. Lodí lze prozkoumat ostrůvek Isla Magdalena, kde žije tučňák magellanský. V říjnu je doba páření a tak mají „spoustu práce“. Další zastávkou v Patagonii je národní park Los Glaciares. Čekali jsme něco pěkného, ale ledovec Perito Moreno je nádherný. Ční do výšky 70 metrů nad hladinu jezera Lago Argentina. Nejdříve jsme slyšeli silný rachot pukajícího ledu a pak viděli, jak se před námi kusy ledu hroutí do vody. Na ledovci se dá vyrazit i na procházku v mačkách.

3. Nový Zéland


Zelené ostrovy Nového Zélandu vybízejí k poznávání domorodé kultury Maorů, malebných míst a adrenalinového sportu. Severní ostrov je sopečný a národní park Tongariro odhaluje sopky jako Ruapehu či Ngauruhoe, podle které vznikla Hora osudu z Pána prstenů. Vydat se zde můžete i po jeho stopách.

V době našeho léta se zde lyžuje a od jejich jara až do podzimu se vyráží na nádherné túry. Jen kousek na severozápad mají své centrum potetovaní Maorové - původní obyvatelé ostrova. V okolí Rotorua bublá bahno a stříkají gejzíry, vidět zde můžete i ptáka kiwi - symbol ostrova. Jižní ostrov je zcela jiný: kolmé štíty, ledovce, ledovcová jezera, velryby a centrum adrenalinových sportů. Jižní ostrov je dokonalé místo pro lidi, kteří milují přírodu a chtějí si odpočinout od hluku a smogu velkých měst. Snad neexistuje na světě člověk, kterému by oba ostrovy neučarovaly.

Na Novém Zélandu lze ochutnat nejlepší bílá vína na světě, jelení steaky, palačinky s kiwi a klokaní medailonky.

4. Mexiko: chilli a mayské pyramidy


Mexiko je neuvěřitelně pestrá země s velkou kulturní tradicí, kterou proslavily sopky, koření chilli v každém jídle, tequilla, Mayské pyramidy (například pyramida Tulum stojící přímo na břehu moře asi dvě hodiny jízdy z Cancúnu, Teotihuacán, třetí největší pyramida na světě, nebo Kukulkánova pyramida s dokonalými matematicko-astronomickými vlastnostmi). Začít můžete odpočinkem na krásných karibských plážích na poloostrově Yucatán. Ty jsou vyhlášené jemným pískem, tyrkysovou vodou a teplem. A pak také navštívit
Acapulco, kam jezdili Elizabeth Taylorová, Elvis Presley, bratři Kennedyové, Belmondo, nebo první filmový Tarzan. Prohlédnout si musíte také nejznámější sopku v Americe – Popocatépetl. Nutností je rovněž návštěva koloniální Oaxaky – s kostelem Santo Domingo, čokoládovnou a trhem s kořením.  

5. Pohádkový Írán


Írán, prastaré historické centrum, je v dnešní době bezpečnou destinací. Návštěvu je dobré začít v Teheránu pod pohořím Elborz, který zdobí paláce se zelenými parky i pestré bazarové uličky. Na východě země turisté míří do posvátného Mašhadu, kde se pěstuje nejlevnější šafrán na světě a stojí zde největší svatyně Íránu. Je v ní pohřben imám Réza. Nejkrásnějším místem Persie je ovšem Isfahán (Esfahán), kde se místní každý večer scházejí na obrovském travnatém náměstí. Pijí čaj, čtou si a povídají si. Kulisu jim dělají nejkrásnější stavby Persie: mešity, palác, bazar. Pak je tu také hliněné město Yazd ležící mezi dvěma největšími pouštěmi země, nebo Šíráz, které tvoří nádherný bazar, perské zahrady, aristokratické paláce, hrobky básníků, čajovny i staré karavanseráje.

10 míst, kde si na podzim prodloužit léto6. Neuvěřitelná Indie


Indie je pestrobarevná a jedinečná. Pestrobarevná sárí, v nichž jsou oděné ženy, nádherné rádžpútské paláce v Rádžasthánu, nejkrásnější stavba světa - Tádž Mahal v Agře, jihoindické chrámy čnící do nebe, ale také prastaré jeskyně a chrámové komplexy Éllóra a Adžanta v centrální části. A samozřejmě hinduismus a další velká náboženství na každém kroku. V Indii neexistuje den bez svátku či nádherné svatby. Stačí se procházet a vychutnávat. Nebo jste gurmán a dáte si palakpaneer (čerstvý sýr ve špenátové omáčce) či garam masálu (tradiční jemně pikantní rajčatovou omáčku)?
Nebo čerstvou pakoru (smaženou taštičku se zeleninou) na ulici? Indie je země, kterou když si oblíbíte, vrátíte se sem vícekrát. Je jednoduše neuvěřitelná.

7. Kuba, kde se zastavil čas


Nezavírejte se jen v luxusních resortech u moře, Kuba je inspirativní – načerpejte energii ze zašlé slávy koloniálních časů, místní hudby, moře a kilometrů pláží s bílým pískem. Cestovatelskou perlou je ovšem metropole Havana se svou rozpadající se krásou a stopami třeba po Ernestu Hemingwayovi. Opravdový život lze pozorovat na Malecónu, několikakilometrové promenádě u Atlantiku. U obyčejné betonové zdi to odpoledne ožívá, lidé zde domlouvají obchody, odpočívají i chytají ryby. Za návštěvu stojí také městečko Baracoa, kde se prý vylodil Kryštof Kolumbus. Přístav lemuje hustý tropický porost, třešničkou na dortu je Stolová hora. Nezapomeňte vyzkoušet všechny míchané koktejly s rumem.

8. Vietnam: země mnoha příběhů


Milovníci příběhů, legend a historie to tady budou milovat, a to nejen kvůli vietnamské válce. Přírodní krásy dračí zátoky Ha Long lze střídat s úzkými uličkami staré Hanoje, kde si v malých rodinných podnicích vychutnáváte nejlepší asijské jídlo na světě (je zdravé, lehké, plné čerstvé zeleniny, kokosového mléka). Císařské město Hu ve středu Vietnamu turistu zasáhne, stejně jako plavba Parfémovou řekou. Nejkrásnějším městem Vietnamu je pohádkový Hoi An, kde se večer rozsvítí lampiony, z chrámů se ozývá cinkání zvonů a místní sedí u starých domů s čokoládovou pěnou a mangovými koláčky. K moři se jezdí do oblasti Nha Trang s písečnými plážemi u nekonečného Tichého oceánu, za památkami vietnamské války do okolí Saigonu.

9. Západ USA


Návštěva západního pobřeží Spojených států je perfektní kombinací úžasné přírody a pulzujícího života amerických metropolí. Turisté by neměli minout národní parky (Grand Canyon, mohutné skály v Monument Valley, obří sekvoje nebo nejvyšší vodopád v národním parku Zion) a nejslavnější města jako Los Angeles s krásnými plážemi, Hollywoodem, kde to děti i dospělé bude bavit v Disneylandu nebo ve slavných hollywoodských studiích Universal. Navštivte také San Francisco, jehož dominantou je červený most Golden Gate. Zavítejte také do Nevady – do Las Vegas, slavného města hazardu.

10. Namibie: Afrika pro začátečníka


První zkušenost s Afrikou můžete udělat v Namibii na západním pobřeží jižní Afriky, kde se nachází dokonalé německé město Swakopmund. Za návštěvu stojí legendární Pobřeží koster, kde se poušť a polopoušť potkává s mořem a na břehu polehávají lachtani mezi vraky lodí, je tu zima a nad mořem se vznáší tajuplný opar. Na mysu Cape Cross narazíte na povalující se lvouny. Doporučit lze také návštěvu safari v národním parku Etosha, kde žije obrovské množství zvířat (mimo jiné také slon, nosorožec, buvol, lev a levhart) v různých typech prostředí. Turisté míří také na mystická místa Dedavlei, což je mrtvé údolí v poušti s měsíční atmosférou, a Sossusvlei se solným jezerem uprostřed dun mezi vyschlými stromy. Namibie je domovem jednoho z původních afrických kmenů Himba, národa s nádhernými polonahými ženami, které si vlasy a tělo natírají směsí másla, bylinek a oranžové hlíny.


Zdroj, foto: CK S.E.N.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku 10 míst, kde si na podzim prodloužit léto:

10 míst, kde si na podzim prodloužit léto
10 míst, kde si na podzim prodloužit léto
10 míst, kde si na podzim prodloužit léto
10 míst, kde si na podzim prodloužit léto
10 míst, kde si na podzim prodloužit léto
10 míst, kde si na podzim prodloužit léto
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
no prima, stačila by alespoň jedna destinace Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
super nápad
Obrázek uživatelky
profil
kromě Indie a Íránu bych jela kamkoli Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
to by byla nádhera jednou v životě...takto leda prstem po mapě...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Kéž bych někdy měla možnost se do některé z těchto destinací podívat. Jsem letní tvor, zimu nesnáším a příležitost prodloužit si teplo by pro mě byla skvělá Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle