Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

5 tipů, jak cestovat do exotiky ve zdraví

1. 11. 2010 | Praktické rady

Na exotickou dovolenou vyráží každou zimu stále více Čechů. Minulý rok jich bylo podle údajů cestovních kanceláří asi 120 tisíc a nejčastěji cestovali do Thajska, Dominikánské republiky a na Kubu. Navíc neustále roste i počet neorganizovaných individuálních cestovatelů. Není divu, zima po Vánocích bývá dlouhá a úmorná a sluníčko a moře jsou lákavým únikem. Exotické destinace však mohou být rizikem pro zdraví cestovatele, proto je třeba dodržovat základní podmínky bezpečnosti.


Největší rizika hrozí při cestách, pro které platí následující charakteristiky: pobyt mimo větší města a mimo turistické oblasti, individuální cestování, stravování v pouličních restauracích, nedostatek balené pitné vody, první návštěva dané země bez místních kontaktů, pobyt na venkově a v přírodě, delší doba pobytu, intenzivní kontakt s místními obyvateli z nižších sociálních vrstev, profesionální pobyt u rizikových povolání.


thajskoSe zkušeným cestovatelem a odborníkem na cestovní medicínu, doc. MUDr. Rastislavem Maďarem, Ph.D., jsme dali dohromady pět tipů, které vám mohou zachránit život (nebo alespoň žaludek).


1. Vyhýbejte se nejrizikovějším potravinám


Jednou z nejčastějších zdravotních komplikací, se kterou se turisté potýkají, je průjem a zažívací problémy. Prevencí je vyhýbat se některým typům potravy, které mohou být pro zdraví rizikové. „Nejezte ovoce a zeleninu, pokud nejsou ve slupce, kterou lze loupat, jako je banán nebo kiwi. Pokud budete ovoce a zeleninu omývat, použijte raději balenou vodu z láhve. Pozor také na listovou zeleninu, která mohla v průběhu růstu nebo při zpracovnání na stůl přijít do kontaktu s  kontaminovanou vodou nebo rukami. Vyhýbejte se i nedostatečně upraveným plodům moře, ve kterých se může ukládat vir hepatitidy A, a výrobkům z nepasterizovaného mléka, např. zmrzlině. Jedinou jistotou je důsledná tepelná úprava jídla“ doporučuje doc. MUDr. Rastislav Maďar Ph.D. 


2. Vodu jen z láhve a nejlépe bublinkovou


To, že u nás teče pitná voda téměř z každého kohoutku, je oproti většině exotických zemí příjemným luxusem. Raději nedůvěřujte ani těm zdrojům vody, které označuje piktogram kelímku jako pitné. To, co snese trénovaný organismus domorodce, vám může pokazit zbytek dovolené. „Jistotou je pít pouze vody balené, nejlépe sycené. CO2 totiž vytváří kyselé prostředí, které mnoho bakterií nemá rádo, a navíc ji nelze zfalšovat dočepováním vody z kohoutku. Pozor také na vodu ve formě ledu do nápojů, nevěřte tomu, že alkohol „bakterie vypálí.“ Vodu z kohoutku, která není označena jako pitná, nepoužívejte ani k čištění zubů,“ radí doc. MUDr. Rastislav Maďar Ph.D.  


3. Komáři jsou nebezpeční nejen v noci


thajskoV exotických oblastech je důležité používat repelenty nejen po západu slunce, ale také po celý den. Řadu nemocí, které mohou pokazit pobyt, přenášejí komáři, kteří jsou aktivní právě přes den, např. horečky dengue a chikungunya. Repelenty se raději vybavte už předem doma.


U dětí od 8 let věku a dospělých doporučuji používat repelenty s obsahem 50 % DEET, u mladších dětí maximálně 30 % DEET. DEET je aromatická chemická sloučenina, která tvoří účinnou složku repelentů k odpuzování bodavého a sajícího hmyzu. DEET hmyz nezabíjí, ale odpudí ho dříve, než se dostane do kontaktu s lidskou pokožkou. Nezapomínejte nastříkat hřbet rukou, uši a prostor kolem kotníků, kde bývá nejvíce bodnutí,“ připomíná doc. MUDr. Rastislav Maďar Ph.D.


Ještě před odjezdem si sežeňte také spolehlivou moskytiéru. Hotelové moskytiéry totiž bývají často poškozené, takže postrádají ochranný účinek. Nejlepším řešením je tak mít vlastní moskytiéru, nebo děravou erární vystříkat insekticidem.


4. Pozor na zvířata


I když opice nebo volně pobíhající psi mohou vypadat roztomile a vůbec ne nebezpečně, je třeba zvýšená opatrnost i zde. V jejich blízkosti nekonzumujte jídlo, které by zvířata mohlo vyprovokovat. Dávejte pozor také na netopýry. „Pro případ kousnutí zvířete je velmí významné mít očkování proti vzteklině a tetanu,“ říká  doc. MUDr. Rastislav Maďar Ph.D.  U nás se vzteklina již nevyskytuje, ale k poranění zvířetem v zahraničí dochází poměrně často. Lidé si často neuvědomují, že historka o tom, jak je v Thajsku kousla opice, může mít dalekosáhlé následky. Vzteklina je závažné onemocnění a ve fázi, kdy se objeví příznaky, je již neléčitelná a smrtelná.


Očkování je nezbytné


plazBez ohledu na destinaci by měl cestovatel být očkován proti virové hepatitidě typu A, a to nejen pro exotické oblasti. Při cestách mimo evropský kontinent do méně vyspělých zemí je dobré zvážit vakcínu proti břišnímu tyfu, virové hepatitidě B, meningokokové meningitidě (nyní k dispozici nová vakcína proti čtyřem typům meningokoka), choleře a cestovatelským průjmům,“ vypočítává doc. MUDr. Rastislav Maďar Ph.D.


Při cestách do střední a východní Asie – období dešťů, při návštěvě venkova a při dlouhodobých pobytech se doporučuje nová vakcína proti japonské encefalitidě, kterou přenáší komáři. Na cesty do endemických oblastí žluté zimnice, jako je Subsaharská Afrika a některé oblasti Latinské Ameriky, je povinné očkování proti žluté zimnici. Pokud nemá cestovatel platný mezinárodní očkovací průkaz, může mu být vstup do dané země zakázán,“ dodává. Další vakcíny přicházejí v úvahu za specifických okolností po individuální konzultaci s lékařem očkovacího centra.


Zdroj: Očkovací centrum Avenier

Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
vdaka za rady
Obrázek uživatelky
profil
Dobré rady, dík. Ne v každé cestovce dokážou poradit, jaké očkování zvolit. Většinou jsem slyšela názor, že očkování není nezbytně nutné.
Obrázek uživatelky
profil
dažďom sa treba vyhnúť
Obrázek uživatelky
profil
dobré rady...suhlasím
Obrázek uživatelky
profil
určitě je dobré se dát očkovat,abych si tu dovolenou v klidu vychutnalaSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles