Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Aktuální zdravotní rizika a epidemie ve světě

28. 10. 2010 | Praktické rady

Ve spolupráci s doc. MUDr. Rastislavem Maďarem, Ph.D., epidemiologem přinášíme seznam destinací, ve kterých aktuálně hrozí zdravotní riziko nebo řádí epidemie.


Bali -  epidemie vztekliny


Na turisticky oblíbeném ostrově Bali i přes intenzivní snahu místních úřadů řádí epidemie vztekliny, kterou přenáší hlavně toulaví psi. V posledních měsících bylo zaznamenáno již 80 případů úmrtí na tuto nevyléčitelnou nemoc. Proti nemoci existuje očkování.


Indie - epidemie horečky dengue a chikungunya


dovolenaV Indii propukla epidemie horečky dengue a chikungunya, kterou přenáší komáři. Obě nemoci se projevují vedle zvýšené tělesné teploty zejména silnou bolestí svalů a kloubů, která může někdy přetrvávat i několik týdnů. Pacient je ve většině případů připoután na lůžko. U horečky dengue navíc při opakované infekci jiným typem viru dengue hrozí i příznaky krvácivé hemoragické horečky.


Obě infekce se vyskytují po celém světě v subtropických a tropických oblastech v návaznosti na intenzivní dešťové srážky, po kterých zůstává volně stát voda na venkovních prostranstvích. Očkování neexistuje, jedinou prevencí je používání repelentů a moskytiér.


Indie – epidemie japonské encefalitidy


Japonská encefalitida je závažné onemocnění přenášené bodavým hmyzem, které v teritoriu od jižního Pákistánu a jižního Nepálu až po východní Čínu, Filipíny, Vietnam a Indonésii ročně usmrtí až 5 tisíc lidí. Proti nemoci existuje očkování, preventivně se také doporučuje používání repelentů a insekticidů.


Sierra Leone – epidemie horečky Lassa


Horečka Lassa patří do stejné skupiny infekcí jako obávaná hemoragická horečka Ebola. Obě nemoci mají možné smrtelné následky, jsou přenášeny hlodavci a mezi lidmi tělesnými tekutinami. Proti nemoci neexistuje očkování.


Zimbabwe – epidemie spalniček


Spalničky jsou, podobně jako plané neštovice nebo chřipka, vysoce infekčním onemocněním přenášeným vzdušnou cestou. U všech tří nemocí hraje klíčovou úlohu v prevenci očkování.


Zdroj: Očkovací centrum Avenier

Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
tieto ľudnaté krajiny sú na tom najhoršie
Obrázek uživatelky
profil
jeli by jsme HNED
Obrázek uživatelky
profil
Snad to jednou vše procestujuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
do týchto krajín sa asi nedostanem
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles