Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chystáte se svým psem či kočkou do zahraničí? Není to jen tak

25. 07. 2014 | Praktické rady
Česká republika patří mezi země, kde je snad nejvíce psů a koček na osobu v Evropě.  Při cestách na dovolenou do zahraničí (tedy i na Slovensko!) tak sebou bere svého psího kamaráda (ale také třeba kočku nebo fretku a podobně) stále více lidí. Pokud mezi ně patříte i vy a dosud jste takovou situaci neřešili, vězte, že před cestou potřebujete zařídit několik důležitých věcí, abyste se nedostali v cizině do problémů.

Váš pes, kočka či fretka by při cestě do ostatních členských zemí EU měli mít v prvé řadě Pas zvířete v zájmovém chovu, který je jednotný a platný ve všech zemích EU. Ten pořídíte u soukromých veterinářů, kteří jsou schváleni a registrováni pro vydávání pasů krajskou veterinární správou a mají na to platný doklad. Zároveň je třeba, aby bylo zvíře označeno schváleným typem mikročipu, což provádí rovněž akreditovaní soukromí veterináři. Označení zvířat tetováním je uznáváno, pokud je jasně čitelné a bylo prokazatelně provedeno před 3.7. 2011.

Chystáte se svým psem či kočkou do zahraničí? Není to jen takZvíře také musí být očkováno proti vzteklině od třetího měsíce věku a očkování nesmí být starší než jeden rok. Řada zemí mimo EU navíc požaduje aktuální veterinární potvrzení o tom, že je zvíře zdravé. Některé členské státy si stanovily další požadavky pro vstup zvířat v zájmovém chovu na svoje území (např. ošetření proti vnějším a vnitřním parazitům) nebo omezily vstup mláďat mladších 3 měsíců neočkovaných proti vzteklině. Podrobnější informace, i co se týká dalších speciálních podmínek některých států, najdete na internetových stránkách Státní veterinární správy. Najdete zde i konkrétní dovozní podmínky třetích zemí mimo EU.

Zkušený veterinární lékař MVDr. Vlastimil Pospíšil pro cestování do zahraničí navíc doporučuje vybavit zvíře ochranou proti parazitům, jednak proto, že to některé státy vyžadují, a rovněž proto, že zejména v jižních zemích volně pobíhá řada zablešených psů a koček a vyskytují se zde různé další druhy klíšťat a přenositelných chorob.

Proto je třeba zvíře včas vybavit antiparazitární ochranou, pokud ji v této době ještě nemá. Můžete použít jakýkoliv preparát ve formě spot-on nebo obojek. Trhákem letošní sezóny jsou však ochucené tablety proti klíšťatům i blechám, které můžete podat Vašemu psovi jako pamlsek. Nástup účinku je velmi rychlý, což je důležité pro dokonalou ochranu před infekcemi přenášenými parazity. Pro majitele domácích mazlíčku je však nejatraktivnější fakt, že ochrana tímto pamlskem přetrvává proti klíšťatům i blechám po dobu 12 týdnů.“ dodává doktor Pospíšil.

Během cesty také věnujte pozornost dobrému větrání v autě, nezapomínejte na pitný režim zvířete a venčení. Nenechávejte jej také nikdy samotné zavřené v autě déle, než pár minut. Některá zvířata také špatně snášejí dlouhou jízdu a zvracejí, v tom případě postačí podávat lék proti nevolnosti, který vám pomůže nadávkovat váš veterinární lékař.

Zdroj: ??

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
byl náš pejsek jen jednou. Nemluvím o dokladech, to celkem šlo. Ale jinak miluje "cestování". Kecá do řízení, nejlépe z pozice řidiče (no zatím nás nestavěli-asi by to policisté neomluvili- což plně chápu). Ale jezdíme tak, abychom neohrozili !! Jen co nechápu, on se dokáže koukat do strany a neudělá se mu zle.
Obrázek uživatelky
profil
miluju je,ale na dovolenou bych je nebrala...nikdy nikam-jsou zvyklý doma,tam je někdo nakrmí,nemusí se stresovat z neznámeho prostředí.............
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles